Hae
Jannina Niskala

Kierrättäminen – helppoa vai vaikeaa?

Millaiseksi sinä koet kierrättämisen? onko se pakollista? tuntuuko että siihen painostetaan? vai koetko sen helppona hommana, jonka voit tehdä ympäristömme hyväksi eli onko kierrättäminen helppoa vai vaikeaa?

Isla

Miten meillä kierrätetään?

Meillä ruvettiin kierrättämään kunnolla ehkä noin vuosi sitten. Siihen asti olimme vain vieneet pahvit pahvin keräykseen ja pullot kauppaan. Ja koska asumme omakotitalossa meidän sekajätepönttö tyhjennettiin silloin joka toinen viikko ja se pursusi niin ettei kansi meinannut mennä kiinni. Koin että meidän tulee myös kierrättää edes muovit, koska sen määrä oli meidän sekajätteestä ihan järjetön. Myin ajatuksen kierrättämisestä miehelleni sillä, että jätemaksut pienenee mitä enemmän kiinnitämme huomiota jätteiden lajitteluun. Rupesinne lajittelemaan muovit, kartongit, lasi, metalli ja lehdet/paperit. Sain viime vuonna (romanttisesti) syntymäpäivälahjaksi pikakompostorin meidän pihalle niin saimme lajiteltua myös kotitalousjätteen eli biojätteen. Ilman kompostoria emme olisi saaneet lupaa venyttää sekajäteroskiksen tyhjennysväliä kahdesta viikosta yhtään pidemmäksi. Mutta nyt vuoden verran meidän roskis on tyhjennetty vain kuuden viikon välein, kuvitelkaa. Eikä se ole silloinkaan täynnä, hyvä me!

Kierrättäminen vaatii tilaa

Kaikkien eri jätelaatujen kierrättäminen vaatii hieman kyllä tilaa, joko keittiöstä tai esimerkiksi kodinhoitohuoneesta. Meillä lajittelupiste on kodinhoitohuoneessa. Piste on koottu Ikean sortera muoviastioista ja niitä on neljä. Kaksi pienempää, jossa on metallit ja lasit sekä kaksi isompaa joissa on sitten muovit ja kartongit. Biojäte löytyy keittön allaskaapista sekajätteen vierestä. Lehdet on eteisessä tynnyrissä. Mutta olemalla jälleenkerra luova ratkaisuissaan niin varmasti kierrättämisen voi toteuttaa myös pienessä yksössä. Oletettavaa on myös että jos asut yksiössä teitä ei voi hirveen montaa siellä tuottaa sitä jätettä. Eli määrät on varmasti eri luokassa, kuin esimerkiksi meillä.

Vaikutus myös ostokäyttäytymiseen

Muutaman kuukauden katselin ja kauhistelin sitä muovin määrää mitä meidän taloudesta tuli ja aloin tekemään asian eteen toimenpiteitä. Mehän sen muovin tänne ostamme, eli jos jättää ostamatta edes osan muovista sitä pitää lajitella ja kierrättää vähemmän. Ensin katsaus meidän kylpyhuoneeseen ja siellä tuntui lojuvan muovia aikamoine lasti. Eli vaihdoimme pesuaineet palasaippuoihin ja otimme käyttöön palashamppoon ja hoitoaineen. Shampoista on pakko suositella suomalaisen Famon tuotteita, meillä on niistä tykätty ja hiuksiin ei ole yhtään tullut sitä lähmäistä tunnetta mikä useista palashampoista voi kuulemma tulla. Kaupassa käytämme kestokasseja ja kestohedelmäpusseja, aina silloin kun ne muistaa ottaa mukaan toki. Vinkki: kannattaa autossa tai laukussa pitää muutamaa mukana, niin tulee ainakin vähemmän ostettua muovikasseja.

Muovi voi olla myös hyväksi!

Niin missä muka? kun juuri on paasattu siitä että muovi on pahasta ja pahimmassa tapauksessa se päätyy mereen ja meren eläimet syövät sen ja ne kuolevat pois. Mutta siis joissain paikoissa muovi on ihan hyväkin juttu. Esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaamisessa. Muoviin pakatut vihannekset tai muut elintarvikkeet usein säilyvät pidempään myynti-, ja syöntikuntoisina kun niissä on se muovi ympärillä ja tämä vähentää ruokahävikkiä erittäin paljon. Ja tässä kohtaa sen kurkun muovin oikein lajitteleminen ja  hävittäminen on avainasemassa.

Tässä meillä on aihe joka puhuttaa paljon ja minäkin voivin tästä puhua tuntikausia. Kertoa muille ja oppia itse lisää kokoajan. Eli jos teillä on antaa vinkkejä kierrättämiseen ja tuotteisiin jotka on pakattu ekologisesti niin laittakaa kommenttia tulemaan. Opin mielelläni lisää ! Seuraavia aiheita tämän ympäriltä voisi olla kestotuotteet ja lastenvaatteiden kierrättäminen.

– Jannina

2 kommenttia

  1. Vierailija kirjoitti:

    Minustakin kierrättäminen on helppoa, helpompaa ainakin kuin olla kierrättämättä ja viedä koko ajan roskia. Meillä kierrätys on pakattu aika pieneen tilaan keittiön tiskiallaskaappiin.

    Kierrätän lasin, metallin, muovin, kartongin ja paperin sekä tietysti paristot ja ongelmajätteet ym. Biojäte menee sekajätteeseen. Pihatöistä syntyvän puutarhajätteen laitan omaan lehtikompostiimme tai isommat puutarhajätteet viemme jäteasemalle kuormana. Naapureita ei kiinnosta kierrättää,vaan yhtiön roskiksessa on litistämättömiä pahvilaatikoita, puutarhajätettä ja mitä kaikkea.

    • Jannina kirjoitti:

      Ihanaa kuulla että kierrätätte hyvin ja esimerkillisesti. Meillä lapsetkin osallistuvat hienosti kierrättämiseen ja olen sen opettamisen kokenut erittäin tärkeänä ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.