Hae
Jannina Niskala

Lapsiperheen pyykkihuolto

Pyykkihuolto! se mikä kuuluu jokaiseen lapsiperheeseen. Meidän taloudessa on neljä henkilöä ja pyykkiä pestään jokapäivä. Pyykkivuori kasvaa yllättävällä suurella nopeudella jos tätä pakollista toimintoa ei tee päivittäin.

Pähkinät

Vajaa vuosi sitten kun päätimme vähentää muovin määrää meidän taloudesta, siirryimme pesemään pyykit ekologisilla pesupähkinöillä. Pesupähkinät eivät oikeasti ole pähkinöitä vaan luumarjoja, jotka kasvavat hilmalajalla. Intiassa ja nepalissa näitä on käytetty jo vuosisatojen ajan. Pesupähkinät ovat ympäristö- ja ihoystävällinen pesuaine vaatteille ja ne ei kuluta tekstiilejä. Pesussa niitä käytetään 3-6 pähkinää kerralla mukana tulevaan kangaspussiin ja niitä voi käyttää useamman kerran. Meillä käytettään noin kaksi kertaa samoja pähkinöitä. Vähän riippuu pyykinpesijästä ja muistista tämä asia 🙂

Pesupähkinät ja pesupussi

 

Perinteinen huuhteluaine vaihtui

Samalla meillä vaihtui se perinteinen voimakkaan tuoksuinen huuhteluaine etikkaan. Kyllä, ihan ruokakaupasta saatava väkiviinaetikka. Etikka pitää pyykin raikkaana, värit kirkkaina ja poistaa vaatteista sähköisyyttä tavallisen huuhteluaineen tavoin. Kosteana etikka saattaa hieman tuoksua vaatteessa mutta kuivassa pyykissä se ei tuoksu miltään. Eli etikan hajuista vaatetta ei tarvitse pelätä. Tavallinen huuhteluaine tuoksuu voimakkaasti pyykissä ja voi aiheuttaa hajusteyliherkälle vieruskaverille reaktion jopa julkisissa kulkuvälineissä. Tavallista huuhteluainetta ei myöskään suositella elastaania sisältäville vaatteille, koska se haurastuttaa elastaanikuituja. Myöskään gore tex vaatteet eivät pidä huuhteluaineesta, koska se vähentää niiden ominaisuuksia eli vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä.

 

Tahranpoisto

 

Pesupähkinät eivät itsessää ole mikään mestarituote tahranpoistoon eli jos vaate on kovin tahrainen se kannattaa esikäsitellä. Meillä käytössä on myöskin ekologinen sappisaippua ja megatahroihin käytetään Amwayn tahranpoistosuihketta. Meillä lapsilla on paljon arvokkaampia merkkivaatteita, mutta kaikki vaatteet on ostettu käyttöön. Eli samat vaatteet on päiväkodissa ja kotona ja tahroja ei pelätä. Toki aivan uudella valkoisella vaatteella ei mielellään syödä mustikkakeittoa mutta vaikka mustikat olisivat paidalla niin sen saa kyllä irti kun muistaa esikäsitellä vaatteen ennen pesua.

 

Hihansuut kaipaavat usein ennen pesua suihkauksen Amwayta

Reikä polvessa, vaate roskiin

 

Lapsille usein sattuu ja tapahtuu paljon. Joskus legginssien polviin tulee kulumaa tai reikiä. Löysin viime kesänä ihan huipputuoteet millä saa nopeasti korjattua pienet reiät vaatteissa. Nimittäin Okiat Design vaatelaastari! se on suomalaisten äitien innovaatio, millä saat nopeasti korjattua vaatteen kuin vaatteen ilman neulaa ja lankaa. Niitä myydään viiden laastarin pakkauksissa ja niitä on monia erilaisia. Isompia voi leikata haluamansa muotoiseksi ja kokoiseksi. Tarra kiinnitetään vaatteeseen ja painetaan kiinni muutaman minuutin ajan. Ohjeessa pesua suositellaan maksimissaan 40 astetta mutta meillä pestään kaikki vaatteet 60 asteessa niin kyllä voisin sanoa että laastarit pysyy myös kuumemmassa pesussa mukana. Aivan mahtava keksintö millä saat nopeasti korjattua pieniä vikoja vaatteissa ja saat näin lisää käyttöikää tekstiileille.

Nakkihousut saivat laastarin polveen

Parissa pesussa käynyt laastari

 

Kemikaali- ja muovikuorma

Näin meidän perheen kemikaalien ja muovin määrää on tehokkaasti pienennetty. Samalla kustannukset ovat pienentyneen paljon. Tilasin pähkinöitä kilon viime keväänä ja nyt ollaan vasta puolessa välissä. Eli meidän pyykinpesutahdilla kilo kestänee noin vuoden päivät. Pesupähkinät tuli kangaspussissa eli muovia niissä ei ole. Toki jotkut pähkinät myydään muovipakkauksessa, että tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Sappisaippua pala tulee pahvipakkauksessa ja etikankin saa lasipullossa. Meidän lähikaupassa on vain muoviversioita, mutta pyrimme ostamaan isompia pulloja kerrallaan.

 

Miten teillä pestään pyykkiä? ja kiinnitättekö te huomiota tuottamaanne tuoksuun tai muovin määrään?

 

-Jannina

2 kommenttia

  1. Sydänsankarin äippä kirjoitti:

    Tosi mielenkiintoinen juttu! Oon nyt alkanu itse käyttämään enemmän etikkaa vaikka sen käytön aloittaminen alkuun jännitti juurikin sen vuoksi että jääkö hajuja. Sappisaippuaa aion ostaa seuraavalla kauppakerralla ja nuo pähkinät kiinnostelee. Peseekö pähkinät hyvin myös hienhajun esimerkiksi urheiluvaatteista?

    • minis_with_style kirjoitti:

      Heippa, ei meillä ainakaan ole jäänyt hienhajuja treenivaatteisiin. Etikka myös neutraloi erilaisia tuoksuja vaatteista pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.