Hae
Jannina Niskala

Kestotuotteet

Mitä sana kestotuote sinulle tuo mieleen?

Minä olin itse hyvin skeptinen näiden suhteen vielä muutama vuosi sitten mutta sitten tapahtui käänne. Huomasin yhtäkkiä käyttäväni kestotuotteita mitä useammassa paikassa. Minun käyttämäni kestotuotteen liittyvät vahvasti myös käsitöihin ja käsitöiden tuottamien kangastilkkujen hyödyntämiseen.

Kestotalouspaperi

Nämä tulivat meille ehkä ensimmäisenä. Harvoin meillä käytettiin talouspaperia mutta sen jälkeen kuin meille tuli lapsia meille rantautui myös nämä kuuluisat kosteuspyllypyyhkeet. Käytettiin paljon niitä, siis todella paljon. Jopa vielä sen jälkeen kun Isla ei enää niitä juurikaan tarvinnut pyllyn pyyhkimiseen, mutta minä jatkoin niiden ostamista ja pyyhin niillä ihan kaikkea. Yhtäkkiä heräsin siihen jätemäärään mitä niistä tuli ja ruvettiin miettimään niille korvaajaa. En halunnut talouspaperia, mutta olin kuullut kestotalouspaperista jostain. Ja kuinkas ollakkaan materiaalit niihin löytyi valmiina minun ompeluhuoneestani. Rupesin tekemään näitä kummallisisa kestotalouspapereita kangastilkuista ja leikkasin niihin myös muutamat pukluharsot joita ei myöskään enää käytetty.  Saumurilla surruuttelin menemään ehkä noin 20 kappaletta 20 x20cm kestotalouspaperia. Niitä säilytetään laatikossa keittiössä ja niitä käytetään juuri samalla tavalla kuin talouspaperia. Pyyhitään pöytää, lasten käsiä ja kasvoja. Käytön jälkeen ne menevät pesuun ja sieltä narulle kuivumaan. Kuivana viikataan takaisin laatikkoon keittiöön. Siis huippuhelppoa ja kätevää! Ei tule jätettä ja sain tilkkuja tuhottua pois kaapista. Kauniit kuosit pääsevät esille ja käyttöön pieninäkin paloina.

Kestotalouspaperia

Kestorätti

Seuraavaksi huomasin virkkaavani monien vuosien tauon jälkeen. Virkkasin pieniä ja käteviä kestorättejä meille keittiöön. Ei tarvittu enää mitään shifonetteja tai wetteksejä. Vaan ihanan herkullisen värisiä erilaisilla kuvioinneilla olevia kestorättejä, jotka käyvät pesukoneessa aina kun sille on tarvetta. Yhtä käytetään ehkä noin viikko kaksi riippuen vähän milloin mistäkin, hajun perusteella heitän yleensä pesukoneeseen. Kestorätti on mahtava ja sen imukyky paranee mitä enemmän sitä pestään. Itse olen käyttänyt lankana bambu/puuvillalankaa, joka on ihanan pehmoista ja imukykyistä. Langassa lukee että se kestää 40 asteen pesun mutta minä olen pessyt rätit 60-90 asteessa ja hyvin on kestänyt.

Kestorätti

Kestopumpulilaput

Tilkkuilussa siirryttiin pienempiin palasiin ja ompelin itselleni ehkä noin 10x10cm pyöreitä lappuja meikin poistoon. Pienillä lapuilla on kätevää pyyhkiä myös lasten kasvoilta vessassa jotain rähmää pois mitä nyt lasten kasvoille usein tulee. Monet ovat myös virkanneet näitä mutta minä hyödynsin ne pienetkin tilkut mitä tulee oikeasti todella paljon kun ompelee omille ja vieraille lapsille vaatetta.

Minkälaisia kestotuotteita käytät? tai jos et käytä niin voisitko harkita esimerkiksi näitä samoja mitä minulla on käytössä?

Monet käyttävät myös esimerkiksi kestopikkuhousunsuojia ja muita suojia. Itse luotan kuukautiskuppiin enkä oikein ole vielä sinut ajatuksen kanssa että käyttäisin kestosuojia housuissa. Vaikka samalla tavalla ne pestään koneessa kuin alusvaatteet, eli miksi ei periaatteessa. En koskaan lähtenyt mysö kestovaippailuun lasten kanssa vaan luotin kertiksiin. Asiaan vihkiytyneet voisivat vakuuttaa minut kestosuojista. Miten ne toteutetaan ja miten ne pysyy paikallaan. Perustele ja vakuuta minut!

-Jannina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.