Hae
Jannina Niskala

En osaa leikkiä lasteni kanssa

Olen ehkä maailman huonoin leikkimään lasteni kanssa. Enkä oikeastaan koskaan siis leikkimällä leiki heidän kanssaan, mikä kuullostaa jotenkin kauhealta kun sen yksi päivä oivalsin. Millainen vanhempi ei leiki omien lastensa kanssa juuri koskaan? En siis missään nimessä pidä itseäni tai muita vanhempia,jotka eivät leiki, huonoina vanhempina. Koska lasten kanssa pystyy puuhailemaan niin paljon muutakin kivaa.

Enemmän tekiJä kuin leikkijä

Tykkään siis puuhailla lasteni kanssa se ei vaan ole perinteistä leikkimistä poneilla tai barbeilla. Ehkä minulla on huono mielikuvitus niiden suhteen ja en osaa ehkä heittäytyä lasten tasolle leikkiin samalla tavalla. Minä mielelläni keksin lapsille muuta tekemistä esimerkiksi piirretään, maalataan ja askarrellaan paljon. Ja onneksi meidän lapset pitävät piirtämisestä ja esimerkiksi leikkaamisen opettelusta paljon.

Perheen yhteiset pelihetket

Onnea on kirjasto, josta saa myös lainattua erilaisia pelejä. Säännöllisesti kirjojen lisäksi me lainataan pelejä, joita pelataan yhdessä lasten kanssa. Ellen on nyt neljä vuotias ja hänellä on jo paljon taitoja pelaamiseen ja kärsivällisyys kasvaa kokoajan. Hän tykkää tehdä itse myös palapelejä ja niissä menee sujuvasti monen kymmenen palan pelit. Saatiin juuri minun yhdeltä työkaverilta paljon erilaisia palapelejä ja ne on hyvin perusteellisesti käyty kaikki läpi. Isla sen sijaan on vähän lyhyemmällä pinnalla varustettu ja toki hän on vasta kolme vuotias niin odotakkaan niin plaoa häneltä. Yleensä pelit jää häneltä kesken, kun hän keksii jotain mukavampaa tekemistä, kuten riisuuntuminen ja mekkojen valinta kaapista 🙂 Peleistä meillä on nyt in Arvaa kuka, Afrikan tähti ja Kimble.

Kannustetaan lapsia leikkimään keskenään

Meillä myös toistuu ehkä päivittäin ilmiö: ”ei ole mitään tekemistä” ja  ”äiti keksi jotain tekemistä”. Olemme alusta asti pyrkineet pois siitä että olisimme jatkuvasti valmiita keksimään lapsille tekemistä ja puuhaa. Päiväkodissakin puhuimme Vasu keskustelussa siitä ettemme me kotona toimi ns. ohjelmatoimistoina ja kannustamme lapsia keksimään itse välillä tekemistä ja on ihana nähdä että tytöt leikkivät kokoajan enemmän myös keskenään. Yleensä kun tämä kitinä alkaa niin heitän takaisin että tehdän voisitte vaikka siivota teidän huoneen, siinä olis paljon tekemistä. No ei se yllättäen sitten kelpaakkaan ja sitten alkavat keksimään itse jotain muuta. Tässä kuulostan muuten todella ärsyttävän paljon omaa äitiäni ja muistan elävästi tämän lauseen omasta lapsuudestani 😉 Minusta on ihanaa että tytöt leikkii paljon keskenään mutta riidoiltakaan ei pysty välttymään tietenkään. Isla on yleensä kovempi komentamaan ja haluaa että homma sujuu hänen tavallaan. Kunnon emäntä!

Ihana iloinen Ellen

Odotan niin paljon että pääsen opettamaan tytöille käsitöitä enemmän. Viimeviikolla Ellen onnistui virkata sormin ja hän niin haluaisi oppia virkkaamaan myös koukulla. Pitää hankkia joku lapsille sopiva malli. Siitä nautin eniten pienenä, kun mummolassa opettelin virkkaamista ja tein esimerkiksi oman pienen maton mattopuilla. Oma äitini ei koskaan ollut mikään käsityöihminen,kun olin lapsi ja ompelemisesta hän innostui vasta minun aikuistuttua. Saa vinkata erilaisia käsityöjuttuja mitä voi neljävuotiaan kanssa tehdä 🙂

Miten teillä leikitään? vai leikitäänkö ollenkaan? pelaatteko yhdessä koko perheen kesken vai askarteletteko erilaisia taidehommia?

Jaan instagramin storyihin paljon meidän yhteisiä juttuja, joten laita seurantaan @minis_with_style

4 kommenttia

 1. tiitii kirjoitti:

  Itse olen lastentarhanopettajan lapsi ja meillä ei myöskään äiti ole erityisesti leikittänyt meitä. Eikä ole tainnut olla tarvekkaan, kun ollaan aina päiväkodin/koulun jälkeen leikitty naapurin lasten kanssa. Sen sijaan juurikin pelailtu ja vietetty muuten aikaa perheen kanssa. Joskus askarreltu, mutta todellakaan ei jatkuvasti. Onko se ihmekkään, jos on päivän ohjannut lapsia, niin ei sitä kotona jaksa samalla tavalla. Samanlaisia kokemuksia kuullut muilta lto:iden lapsilta, vähän tällainen suutarin lapsilla ei ole kenkiä meno siis ;D

  Itse elän myös periaatteella, että lapset leikkii lasten kanssa. Aikuinen monesti helposti rajoittaa sitä lapsen vapaata leikkiä, joka on juurikin se yksi tärkein keino lapselle käsitellä elämää ja oppimiaan asioita. Itselle on myös opinnoissa tullut vastaan se, kuinka lasten keskinäistä leikkiä tulee kunnioittaa ja sen keskeyttäminen ei koskaan saisi olla ”nyt heti loppuu” vaan ennemminkin etukäteen sanoa, että kohta pitää lopetella jotta lapset voivat itsekseen sen päättää.

  Itselläni ei vielä ole lapsia, mutta ainakin näin ammatikseen lasten kanssa työskentelevän ja samantyylisessä ilmapiirissä kasvaneena tuo teidän systeemi kuulostaa oikein kivalta 🙂

 2. miniswithstyle kirjoitti:

  Näin minäkin olen sen ajatellut että lasten kesken se leikki on parasta ? ei munkaan äiti leikkinyt meidän kanssa.

 3. villananna kirjoitti:

  En ole itsekkään osannut leikkiä lasten kanssa mutta olen puuhannut heidän kanssaan kyllä kaikkea muuta. Meillä lapset ovat isolla ikäerolla, ettei sisaruksista ole juuri ollut apua toisilleen leikin suhteen. Eli kaverit ovat olleet tärkeässä asemassa.
  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Juu meillä tuo pieni ikäero on siitä hyvä et tytöt leikkii keskenään aika kivasti ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.