Hae
Jannina Niskala

Solmuilua eli makrameen tekemistä

Olen aina ollut käsityö ihminen ja nyt viimeisimpänä olen hurahtanut solmuiluun eli makrameen tekemiseen. Makrameeta voi tehdä juuri niin monella tapaa mitä on tekijöitä eli tyylejä ja teoksia on tuhansia. Sen kun alkaa tekemään solmuja toisensa perään. Tilasin kesällä meidän olohuoneen seinälle ihan ammattilaiselta ison seinävaatteen, koska en uskonut että osaisin tehdä sellaista vielä itse. Se vilahtelee kuvissa tasaisin väliajoin, koska tykkään kuvata sen edessä paljon.

Joulukoristeita

Aloitin itse pienestä ja tein meille muutamia kukka-amppeleita. Ne yksinkertaisimmat niistä on hyviä mistä aloittaa harrastaminen. Solmujahan on varmaan kymmeniä erilaisia ja niiden variaatioita toinen mokoma. Yhdenkään solmun oikeaa nimeä en varmaan tiedä ja vielä vähemmän tunnistan niitä suomeksi, koska katson paljon videoita englanniksi youtubesta. Näin jossain niin söpöjä pieniä joulumakrameita mitkä oltiin tehty kanelitankoon. Tyhjensin lähikaupan kaneliltangoista ja aloin tekemään joulukoristeita. Se on hyvä aloittaa pienestä ja harjoitella solmuja niin (purkaminen ei ole niin vaivalloista 🙂 Nämä pikkuiset taideteokset sopivat kuuseen ja vaikkapa lahjaksi jonkun ihanan suklaan kera.

Pieniä joulukoristeita

Makrameita voi tehdä niin monella tapaa

Kanelitangoista voi sitten siirtyä hieman isompiin minimakrameihin kun jotkut solmut jo sujuvat ilman hampaiden kiristelyjä. Tein ihanasta vaaleanpunaisesta makrameelangasta pienen työn. Ja koska en löytänyt juuri yhtään luonnon keppiä kotoota niin tein sen semmoseen kakkutikkari tikkuun. On siis ostettu ostain leivontakaupasta 🙂 Ja siitä sisuuntuneena lähdettii lasten kanssa ulos pimeään etsimään äidille keppejä ja tikkuja otsalamppujen kera. Löytyi kuin löytyikin muutama oikein passeli keppi, joista yhden meinasi koirakin jo varastaa. Sori Mila! Kaikkea ne meidän muksut ja koira joutuukin kestämään kun äiti saa päähänpistoja milloin mistäkin.

Makramee langat

Makrameihin on ihan omanlaisia lankoja ja monet käyttää ihan semmosta ohutta köyttä/nyöriä. Eli ei ole pakollista ostaa edes tähän tarkoitettua lankaa. Minulla on ollut nyt Bobbinyn 5mm lankaa kierteistä (semmonen köyden näköinen enemmän) ja ei kierteistä jolla saa semmosen pehmoisemman näköisen työn. Lankaa on myös 3mm paksuista eli niin saa tehtyä yksityiskohtaisempaa solmutaidetta. Kannattaa kokeilla, jos vähänkin tuntuu mielenkiintoiselta. Seuraavaksi mä koitan tehdä pyöreetä kunhan mä löydän mun semmosen henkarirenkaan minkä ostin joku aika sitten. Olen vaan hukannut sen jonnekin kun ollaan siivottu (lue:tungettu tavaroita kaappeihin) näyttöjä varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.