Hae
Jannina Niskala

Arvosteletko lapsen hänen vaatteidensa vuoksi?

Mitä ajatuksia sinussa herättää se kun näet lapsella päällä merkkivaatteita? Esimerkiksi kotimaisia brändejä kuten Papu, Gugguu tai Kaiko? Tai mitä mietit kun näen kerhossa lapsen, jolla on ryhmähau vaatteet tai frozen leggarit? Muuttaako lapsen vaatetus jotenkin sinun suhtautumistaan häneen tai hänen vanhempiinsa?

 

onko merkkivaatteet pröystäilyä?

Ei meillä ainakaan. Vaikka meidän tyttöjen vaatekaappi koostuu ehkä 60% kotimaisista brändeistä, 35% itsetehdyistä vaatteista, joiden kankaiden hankinta keksitetään pääosin kotimaisiin kangastuottajiin.  5% enää nykyään on ns. massaketjujen vaatteita. Olen kyllä tarkoituksella keskittänyt vaatehankintoja suomalaisiin ja ulkomaisiin eettisesti valmistettuihin vaatteisiin, koska haluan laadukkaita ja hyvännäköisiä vaatteita lapsilleni. Meillä on myös paljon saatuja vaatteita, jotka ovat ns. printtivaatteita eli lasten suosikkeja televisiosta. Näissä vaatteissa esiintyvät Ryhmä Hau, Frozen ja eri disneyn prinsessat. Nämä vaatteet meillä ovat pääosin yövaatteina, koska ne ovat kunnoltaan jo aika haalistuneita ja kangas on ihanan pehmoista juuri yökkäriksi sopivaa. Ja pakko myöntää ettei ne ole minun suosikkejani, eikä niiden kyllä tarvitsekkaan olla.

(c) Karoliina Laatikainen

 

Miksi meillä on ns.merkkiä?

Vaatteiden jälleenmyynnissä eli kierrätyksessä on vissi ero yritätkö myydä eteenpäin merkkivaatetta vai markettivaatetta. Sen olen tässä kahden lapsen kanssa huomannut, että kukaan ei tunnu haluavan halvempia ketjuliikkeiden hyväkuntoisiakaan vaatteita käytettynä edes ilmaiseksi. Kun toisessa tilanteessa saat myytyä eteenpäin jopa, pikkuvikaisen minirodinin tai gugguun vaatteen. Minä itse suosin kierrätystä ja hyvillä mielin ostan käytettynä hyväkuntoisia vaatteita ja myyn ne vielä eteenpäinkin joskus. Kylmä totuus on se, että hieman arvokkaammat vaatteet säilyttävät kuntonsa ja paremman jälleenmyyntiarvon kuin markettivaatteet. Halvemmat vaatteet tuntuvat vaan olevan useammin kertakäyttöisiä vaatteita ja se harmittaa. Toki vähemmän harmittaa jos reikä tulee henkkamaukan leggareihin bambileggareiden sijasta. Ja kyllä minä tykkään ostaa ja tehdä lapsilleni omaa silmääni miellyttäviä vaatteita mutta varmasti sekin tulee muuttumaan kunhan tytöt kasvavat isommiksi ja alkavat vaikuttamaan enemmän omiin vaatteisiinsa. Toki silloinkin haluan ostaa laadukasta ja hyvännäköistä. Monia kompromisseja ollaan jouduttu tekemään ja tullaan varmasti tekemään jatkossakin.

(c) Karoliina Laatikainen

 

Vaatteet on ostettu käyttöön

Ja vaikka meillä on lapsilla merkkivaatteita, ne kaikki on hankittu käyttöön. Eli ne ovat päällä päiväkodissa ja kotona. Ne ei seiso kaapissa tai niitä ei sen suuremmin varota. Tai no ehkä ihan uusia saatan varoa mutta ekan pesun jälkeen jo kohdellaan ihan normaalisti, sellaista normaalia varomista mitä itsekkin teet omille vaatteillesi. Se että vaatteet ei meillä säily puhtaina, vaan ne puhdistetaan kunnolla. Avainasemassa on tahranpoisto, mistä olenkin aiemmin jo kirjoittanut täällä. Meillä ei juurikaan ole mitään ”rymyvaatteita” ja toppahaalareitakin on yksi per lapsi, jolla mennään pihaleikit ja kauppareissut.

Arvostelua ilmassa

Viime päivinä olen törmännyt sosiaalisessa mediassa paljon siihen, että lapsia on kuulemma arvosteltu jossain ryhmissä vaatteiden perusteella. Mikä on ihan järkyttävä ajatus! Lapset on lapsia ja jokainen on omanlainen. Vanhemmilla on erilaisia syitä ostaa tai olla ostamatta tietynlaisia vaatteita lapsille.  Minä tykkään ostaa mielestäni kauniita vaatteita tytöille ja yhä enemmän he vaikuttavat itse siihen mitä vaatteita he laittavat päälle. Tällä hetkellä Isla valitsee itselleen aika tomerasti vaatteet kaapista ja 99% kerroista se on joku mekko missä helma pyörii kunnolla. Minä yleensä päätän kankaat ja kuosit mitä meille ostetaan ja niistä lapset saa itse valita mitä päällensä laittavat tai mistä tehdään mekkoja tai leggareita. Välillä kyllä mietin, että oppivatko meillä tytöt vähän liian hyvälle kun he saavat tehdä ”tilauksia” äitin kangaskaapista suoraan. Isla mm tekee tätä paljon ja käy merkkaamassa kankaita itselleen mekoiksi.

Summa summarum annetaan kaikkien kukkien kukkia, eikä arvostella lapsia heidän vaatteiden perusteella. Heillä aamulla on luultavasti ollut kriteerinä se, että vaate on ihana hänen omasta mielestään ja niin se pitääkin olla.

 

 

3 kommenttia

  1. Nina kirjoitti:

    Super hyvin kirjoitettu! ?? Voisitko tehdä postauksen sinun lempi vaatemerkit ja luottovaatteet lapsille?

  2. Pirre kirjoitti:

    Hienoa asiaa ja hyvin kirjoitettu ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.