Hae
Jannina Niskala

Kurkistus tyttöjen vaatekaappiin – Mitä sieltä löytyy?

Meillä lastenvaateharrastus lähti liikkeelle vasta Islan synnyttyä ja silloin aloin myös itse ompelemaan lapsille vaatteita.  Ompelin siis ensimmäiset leggarit Ellenille Noshin  vaalenapunaisesta pilvi joustocollarista. Muistan vielä, kun miehen kanssa pähkäiltiin ompeluohjetta ja koitettiin ymmärtää mitä siinä lukee. Pitkälle on siitä tultu nyt kun ajattelee. Nykyään tyttöjen vaatekaappi koostuu ehkä 75% minun tekemistä vaatteista ja siitä olen todella ylpeä. 20% on varmaan suomalaisia merkkejä ja sitten 5% eli sukat, pikkarit ja sukkikset on hema ja Lindex osastoa. No okei on sielä muutama vaate myös ostettu, mutta näin pääpiirteittäin.

 

yhteinen vaatekaappi ja yhteiset vaatteet

Meillä tytöt on siis Isla 3v ja Ellen 4v.  ja he käyttävät aikalailla samankokoisia vaatteita. Vaatteita kaapissa on siis haarukalla 104-116 ja muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kaikki on käytettävissä molemmilla. Ja vaikka meillä on kaksi tyylitietoista tyttölasta ei meidän vaatekaappi pursua mitään ylenpalttisia määriä. Voisin väittää että tytöillä on yhteensä samanverran vaatteita mitä monilla on yhtä lasta kohden. Olen koittanut pitää vaatemäärät kohtuullisina ja myyn eteenpäin jos jotain vaatetta ei tule käytettyä.

 

Ylimmällä hyllyllä kuvassa on kaksi pinoa pitkähihaisia paitoja ja yksi pino lyhythihaisia, pinojen takana ei ole piilossa vaatetta. Suosikkipaitoihin kuuluu ehdottomasti minirodinin bambi paita ja juuri ompelemani paidat metsolan pupu ja kettukankaista. Toiseksi ylimmällä hyllyllä on housut ja suurimmaksi osaksi tytöt käyttävät legginssejä. Kesällä ja keväällä on paksumpia housuja ulkona, kuten farkkuja ja collareita. Kaikkien akijen käyteyimmät leggarit on olleet Papun polvipaikat eri väreissä ja nakkihousut.

Kolmannella hyllyllä on pikkuhousut ja yövaatteet. Yökkärit on melkeinpä kaikki saatuja ja niissä meillä vilisee erilaiset tv hahmot, frozenit sun muut. Pikkarit on myös yksi missä on tärkeää esiintyykö niissä Anna vai Elsa vai ehkä molemmat. Alimmalla hyllyllä on sukkasotku, parilliset ja parittomat yksilöt sulassa sovussa sukkahousujen kanssa.

Mekko-osasto

Mekot, minun heikkous!

Oi ihanat mekot henkarikaapissa. Tykkään ostaa mekkoja, tehdä mekkoja ja onneksi meidän tytöt tykkää käyttää mekkoja. Isla käyttäisi pelkkiä kellomekkoja aina vain ja kokoajan. Kriteerinä on helma ja sen pitää pyöriä. Tunnistan itsessäni tavan, että kuvittelen uuden kankaan mekkona ennen ostopäätöstä. Ei niistä kaikista tule kyllä mekkoja mutta osasta. En koskaan osta kankaita niin että tietäisin mitä varten se tulee tai mitä siitä tehdään tai kenelle. Monet kankaat marinoituvat tovin ensin kaapissa ja sitten vasta sen käyttötarkoitus selvenee minulle ja tytöille. Isla käy muutaman kerran kuussa kangaskaapilla ja tilaa sieltä itselleen mekkoja.

Suosikkeja

Minun ja tyttöjen yksi suosikkimerkki on suomalainen Kaiko. Ja etenkin tämä ihana Henna Valkaman suunnittelema bambikuosi. Meillä on ollut tätä sitä vaaleampaa ekaa erää ja tätä kuparisempaa copperbambia. Edellinen mekko menikin jo rikki ja siitä tuli nukelle vaatteet ennen joulua ja näin suosikkikuosi sai jatkoaikaa vielä. Tämä mekkomalli on minun suosikkini ja tykkään ommella erilaisia variaatioita Lillalumin Amanda kaavalla. Siinä on versiot taskulliselle mekolle frilloilla tai ilman mutta perusmalli pysyy. IHANA!

Mekkomallina Islan mieleen on joko Lillalumin Alice isolla kellohelmalla tai sitten frillamekko. Olen itse ommellut paljon myös kuosillisia frillamekkoja ennen kuin Gugguullekkin tuli kuosifrilloja. Helma on kätevä kun se pyörii ja mahtuu kuitenkin villahaalarin alle kätevämmin, kuin isot kellohelmat. Vaikka se ei tunnu Islaa haittaavan, kunhan on kaunis mekko jolla tanssia. Kätevyydestä viis!

Onni on ompelutaito! Saan suunnitella itse vaatteita lapsille, joita he toistaiseksi vielä suostuvat käyttämään. Toista se varmaan on sitten kouluiässä. Plus pääsen ehkä rahtusen halvemmalla, tai ainakin niin uskottelen itselleni. Voidaan kurkata kangaskaappiin ja ompeluhuoneeseen joskus, jos haluatte. Varoitan, siellä on sotkuista ja paaaaaaljon tavaraa.

 

Yksi kommentti

  1. Tinde kirjoitti:

    ???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.