Hae
Jannina Niskala

Meillä jatkuu normaali arki – Koronasta huolimatta

Joka paikka täynnä koronaa, koska virus jyllää ympäri maailmaa vieden ihmisiä tehohoitoon ja monet kuolevat. Meillä Suomessa tilanne ei ole vielä  niin paha mitä esimerkiksi Italiassa mutta olemmeko vääjäämättä matkalla sinne? Nyt meidän pitäisi omalla käyttäytymisellä koittaa vähän hillit’ä viruksen etenemistä ja loiventaa sen vaikutuksia.  Mietin pikään että haluanko edes kirjoittaa mitään nyt kun kaikkien huulilla pyörii vain korona. Mutta tässä tulee.

 

Me käydään normaalisti töissä

Ja lapset on päivähoidossa, koska me ollaan mieheni kanssa molemmat sairaanhoitajia. Töissä valmistaudutaan pahimpaan pikkuhiljaa ja toivottavasti joudumme vain valmistautumaan.  Joudumme hoitajina mahdollisesti altistamaan itsemme virukselle ja viemälää lapset hoitoon hekin altistuvat enemmän mitä esimerkiksi kotihoidossa olisi. Meidän normaalia toimintaa töissä siis pienennetään ja mahdolisesti siirrymme muille osastoille auttamaan potilaiden hoidossa.  Edessä on varmasti rankkoja työvuoroja ja paljon ylitöitä niille jotka pysyvät terveenä.

 

pitäisi olla onnellinen työpaikasta

Hirveen monia odottaa lomautukset, irtisanomiset ja yrittäjillä on vaikeaa aikaa.  Minun pitäisi olla vaan onnellinen, että yleensäkkin työpaikka löytyy. Mutta mietityttäähän se, että mihin kaikkeen voin itseni ja perheeni nyt altistaa. Mieluummin olisin kotona lasten kanssa yrittäen edes olla turvassa tai vähemmän alttiina.  Vaikka taloudellinen puoli varmasti huolettaa monia. En tiedä olisiko meillä edes varaa olla jommankumman kotona, jos siihen ei ole mitään syytä. Etätöitä kun ei sairaanhoitajana pysty oikein tekemään. Mutta kun olen itse ammattini valinnut niin siellä ollaan niinsanotusti etulinjassa sairaalassa hoitaen sairaita kuntoon.

 

Ja kuvitellaan vaikka tilanne tulevaisuuteen. Olen saanut kouluni loppuun ja olen muualla töissä. Sairaanhoitajan tutkinto ja vala seuraa minua näemmä hamaan loppuun asti ja minut pystyttäisiin velvoittamaan takaisin hoitotyöhön hätätapauksessa jos joskus joudumme ottamaan valmiuslain uudelleen käyttöön. Nyt kukaan ei tiedä meneekö tilanne niin pahaksi että joutuisimme keräämään hoitajia muilta aloilta takaisin hoitoalalle töihin. Se on mahdollista kyllä ja erittäin ärsyttävää!

 

Pestään niitä käsiä ja noudatetaan karanteeniohjeita eikä näin levitetä virusta vielä laajemmalle!

 

turhamaista?

Ehkä hieman turhamaisesti minua kyllä huolettaa jodutaanko tulevia lomia siirtämään tulevaisuuteen. Meillä olisi talviloma vasta tulossa ensi kuun alussa ja edellinen loma oli viime vuoden elokuussa! Ja kyllä  minulla ei ole juuri nyt sellainen fiilis että halusin siitä luopua, koska minä tarvitsen lomaa. Sitten on vielä kesän lomat! kuinka kauan tämä tilanne sitten jatkuukaan niin päästäänkö me kesälläkään lomalle tai jos pääsee lomalle niin pääseekö reissuun. Monet eivät halua edes suunnitella tulevaisuuteen vaan elävät päivä kerrallaan. Minä kuitenkin haluan ajatella että tulevaisuus näyttää valoisalta ja tämä virus menee ohi.

Keräyksen jälkeen hyvillä mielin kotiin

 

Munasoluja tuli ennätysmäärä

Jotain positiivita loppuun ja maanantaina minulta tosiaan kerättiin munasoluja ja niitä saatiin 34 kappaletta. Niistä oli van muutama epäkypsiä eli siitä riittää ainakin kahdelle vastaanottajalle soluja. Osa hedelmöitettiin heti vastaanottajalle mutta koronan takia ne menevät pakkaseen ja he eivät saa niitä vielä. Klinikat vähentävät toimenpiteitä ja vauvoja laitetaan alulle vasta kun korona helpottaa.

Sain biologilta terveisiä että munasolut olivat erinomaisia ja saatan tulla raskaaksi jopa katseesta. Tämä siis vitsillä mutta meillä ei tosiaan ole ollut hankaluuksia lastensatannissa ja itseasiassa Islan raskaus on alkanut niin nopeasti Ellenin perään, ettei yhtiäkään kuukautisia tarvittu välissä. Heti ensimmäinen kierto ja siitä tärppäsi. Tiedän muutamia keillä lasten saaminen ei ole yhtä helppoa ja siitä tämä luovutus osittain johtuukin. Miksi en auttaisi, kun kerran siihen on mahdollisuus ja hoidotkaan ei olleet minun osaltani pahat.

Melkein kaksi viikkoa erilaisia pistoksia ja sitten keräyspäivän toimenpide ja se meni oikein hienosti ja mallikkaasti. Itse toimenpide kesti ehkä 10min. ja sen jälkeen lepäilin reilun tunnin lämpötyynyn kanssa ja sain särkylääkettä vatsan kipuiluun. Toimenpiteen aikana saa rauhottavaa ja kipulääkettä eli ei mikään paha homma. Suosittelen kaikkia miettimään luovttamisen mahdollisuutta omalle kohdalleen, jos kriteerit täyttyvät muuten.

Palkkaneuvottelut ovat seis mutta toivon että alan arvostus nousee tämän tilanteen myötä

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.