Hae
Jannina Niskala

Olen sairaanhoitaja ilman voimassa olevaa työehtosopimusta!

Me sairaanhoitajat elämme nyt sopimuksetonta aikaa. Työehtosopimus päättyi eilen ja nyt eletään tätä kunnes covid-19 on joskus ehkä ohi. Toki sopimukseton aika ei merkkaa just nyt mitään, koska meillä on työvelvoite eli töissä ollaan eikä voida taistella uudesta sopimuksesta tai paremmasta palkasta. Työvelvoite, se onkin mielenkiintoinen juttu. Vaikka siis minä joka opiskelen jo uutta ammattia ja joskus toivottavasti pääsen vaihtamaan alaa, olen edelleen velvoitettu palaamaan sairaanhoitajan työhön jos samankaltainen tilanne tulee uudestaan.  En muista kertoiko kukaan tälläistä faktaa silloin kun opiekelin alaa ja en usko että se olisi silloin estänyt minua opiskelemasta tälle alalle. Edelleenkin tykkään työstäni ja työkaverini ovat maailman parhaat, mutta palkkaus ja tämä muu hiertää ja pahasti.

 

No se palkka!

Minulla on aivan huippukollega Noora Turunen, joka eilen nosti kissan pöydälle omassa sosiaalisessa mediassaan ja se herätti heti valtaisaa keskustelua ja minäkin osallistuin siihen vahvasti ja jossain vaiheessa verenpaine nousi niin korkealle että oli pakko pistää puhelin pois ja käydä vilkaisemassa nukkuvia lapsia. Nukkuva rauhallinen lapsi rauhoittaa mieltä kummasti <3

Noora nosti esille sairaanhoitajan palkan ja minulla se on tarkalleen 2554,53e/kk eli tunnissa 16,26e ja minä saan yhtä lisää joka tuli 5v työkokemuksen jälkeen 76,64e/kk ja saan kielilisää ruotsin kielestä 20e/kk. Tästä kun miinustetaan verot ja kaikki ne muut maksut mitä palkasta menee niin tilille jää n. 1700e.  Eli peruspalkka ei päätä huimaa. Tiliä tehdään lisillä, eli myydään vapaa-aikaa työlle ja siitä saadaan korvausta. Mina esimerkiksi myyn iltoja, öitä ja viikonloppuja ja saan siitä korvausta. Nyt tässä listassa olin ensimmäisen viikonaikana tehnyt 11h ylitöitä ja yhden hälykorvauksen tulen saamaan.

Vuorotyö on ihan ok ja oli enemmän ok silloin kun minulla ei ollut lapsia. Tienasin ennen lapsia huomattavasti apremmin kuin nyt koska tein töitä myös todella paljon. Nyt lasten kanssa, joudun luopumaan monesta töiden takia. Me tehdään molemmat miehen kanssa vuorotyötä ja useasti sen takia lapsilta jää paljon tapahtumia väliin ja aina ei pääse harrastuksiin jos ollaan töissä ja lapset on päiväkodissa.  No ei sekään nyt tällähetkellä tunnu enää pahalta.

covid-19

Ystävämme corona tai korona miten se nyt kirjoitetaankaan on tuonut oman lisämausteen tähän työhön. Me joudutaan mieheni kanssa käymään töissä vaikka mikä olisi. Ja me joudumme viemään lapset hoitoon ja samalla toki altistaa heidät myös koronalle kokoajan. Ja vaikka päiväkodit menisivätkin kiinni niin veikkaan että sairaala järjestää äkkiä hoitopaikkaa meidän lapsille.  Toki onnellinen tulee olla että minulla ja miehelläni on töitä. Monet ystävistäni ovat lomautettuna tai sen uhan alla. Minulle sentään tulee palkka joka kuukausi ja on töitä jopa ehkä liikaa. Kun työkavereita on kipeänä paljon niin me muut joudutaan ne vuorot tekemään. Nytkin meitä leikkausosaston hoitajia perehdytetään tehostettuun valvontaan hoitajiksi, koska sinne hyvin luultavasti tullaan tarvitsemaan lisää paikkoja auki jotta saadaan kaikki potilaat hoidettua. Ja ajattele että perehdytys kesti pauttiarallaa 1,5h ja nyt olis sitte varmaan vuoroja tarjolla valvontaan. Tervetuloa vain hoitoon.

Meillä on edelleen Lohjalla päästään lomalle nyt keväällä mutta esimerkiksi Meilahdessa on lomia jouduttu siirtämään keväältä ja kesälomat on kysymysmerkillä. Kysymys kuuluu, että kuinka kauan hoitajat jaksaa tätä meininkiä? Mutta onko sillä mitään väliä?

En väitä että ollaan ainoita taistelijoita

Mutta hyvin siellä ollaan etulinjassa. Tai no me lohjalla ollaan vielä toistaiseksi ihan rauhallisessa tilanteessa. PK seudulla taitaa olla toinen tilanne. On siis myös muita ammattiryhmiä jotka joutuvat olemaan töissä ja palkkaus on huono. En väitä olevani ainoa, joka taistelee huonolla palkalla. Mutta minun käsissäni saattaa olla kuolevia ihmisiä ja jos teen virheen se voi maksaa jonkun hengen. Virhe kaupan kassalla ei ole ihan samoissa mitoissa, vaikka hekin altistuvat virukselle päivittäin. Ja tosiaan ilman päiväkotia ei mekään pärjättäisi nyt eikä ilman koronaa. Umohtamatta laitoshuoltajia tai muita..

Nyt tällähetkellä meitä pidetään sankareina ja kuskataan smoothieta sun muuta (tosin ei meille mutta näin somesta) onhan ne ihania piristyksiä mutta kun korona joskus on ohi niin me palaamme takaisin omaan kuoppaamme ja arvostus vähenee huimasti. Ja palkkaahan ei silloinkaan saa pyytää lisää, koska sitä ei siinä vaiheessa varmasti enää ole. Tai varmasti kansanedustajille löytyy joku pikku kiva korotus 😉

Monet sanoo että nyt ei saa pyytää tai vaatia palkan korotuksia mutta, koska sitten? nyt on juurikin sen aika, koska uudesta sopimuksesta toivottavasti päästään neuvottelemaan kohta uudelleen.

 

Ollaanko me vaan ahneita paskoja, jotka kehtaa nostaa meteliä asioista jotka ei ole kohdillaan? Mitä veikkaatte että kuinka monelle tämä sopimukseton tilanne, korona ja työvelvoite on se viimeinen niitti arkkuun ja he vaihtavat alaa heti kun se on mahdollista? minä veikkaan että luku tulee olemaan aika suuri. Ja samaan aikaan alalle opiskelee yhä vähemmän uusia hoitajia.

 

Kirjoitin myös meidän arjesta koronan keskellä ja sen voit käydä lukemassa täältä!

 

7 kommenttia

 1. ano kirjoitti:

  Merkkaako tuo sopimuksettomuus käytännössä mitään? Minä olen ymmärtänyt että mennään vanhan TES:n mukaan kunnes uusi tulee.

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Joo sillä vanhalla mennään kunnes uusi saadaan neuvoteltua.

 2. Jasmin kirjoitti:

  En oikein tiedä miten ajatukseni muotoilisin, mutta mulle tuli tästä tekstistä tavallaan hyvä fiilis, koska olet töissä samassa mestassa jossa todennäköisesti itse joutuisin asioimaan jos ongelmia tulisi, ja sun tekstistä välittyy rehellisyys sekä tietynlainen taistelutahto, mille nostan hattua – tulee turvallinen olo kun tietää, että siellä on ihmisiä joilla on järki päässä. Toivoisin, että myös päättäjät ymmärtäisivät näiden tiettyjen alojen arvon ja antaisivat sen näkyä myös palkassa – jos työhyvinvointia ei voi muuten parantaa, niin raha yleensä auttaa kestämään edes jossain määrin. Pelottaa ajatus siitä, kuinka moni on vaihtamassa alaa ja lopettamassa hommia, ja ennen kaikkea se että kuinka moni helvetin hyvä, omistautunut ammattilainen me menetetään terveydenhuollon puolelta erinäisten tekijöiden summana, koska teitä ei oo yhtään liikaa.

  Tuntuu typerältä toivotella mitään (koska ne sanahelinät ei suojaa ketään, anna lisää aikaa omien lasten kanssa tai helpota muutenkaan elämää..), mutta tuhannesti voimia ja toivon sydämestäni että meidän terveydenhuollon ammattilaiset pysyisi mahdollisimman terveinä niin epidemian keskellä, kuin muutenkin.

 3. KorkeimmanKruunun kirjoitti:

  Ihan uteliaisuudesta kysyn, että onko tossa 2554 eurossa SISÄLLÄ kokemus- ja kielilisät? Eli ihan koko brutto summana?
  Kertoo paljon, että näillä yksityiskohdilla on väliä!
  Ystävällisin terveisin toinen palkkakuopassaan nääntyvä sairaanhoitaja

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Noi muutamat mainitsemani lisät tulee tuon peruspalkan päälle.

 4. KorkeimmanKruunun kirjoitti:

  Toinen neuvottelujen osapuoli levittää jo järkyttävää propagandaa joka mediassa. Ja jos se perkeleen ”Sari Sairaanhoitaja” revitään tänkin kuran keskelle argumentiksi, niin alalta pako sen kun kiihtyy. Kuulin muuten huhun, että Sari ei kuitenkaan tullut palkallaan toimeen, ja hän päätyikin sairaana ja köyhänä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.