Hae
Jannina Niskala

AMK polkuopinnot – väylä opiskelemaan jos et menesty pääsykokeessa!

Muutama vuosi sitten sain ajatuksen että haluan elämältäni muutakin, kuin sairaanhoitoa ja vuorotyötä. Hain silloin jo ensimmäistä kertaa opiskelemaan Haaga Heliaan liiketaloutta. Silloin ei pääsykoemenestys riittänyt ja jäin ilman opiskelupaikkaa. Hain viime syksynä uudelleen Lohjan Laureaan Liiketalouteen monimuotototeutukseen ja edessä oli ensimmäinen valtakunnallinen pääsykoe, joka ei ihan mennyt nappiin osaltani.  Mutta olen silti opiskelija nyt ja juuri siinä samassa ryhmässä mihin hain viime syksynä. Miten tämä onnistui? Polkuopinnot, onko tuttu termi?

Polkuopintojen kautta tutkinto-opiskelijaksi!

 

polkuopinnot

Katse tulevaisuuteen!

 

Polkuopinnot eli avoin AMK

Melkein heti kun sain kielteisen tuloksen koulusta otin selvää avoimen AMK:n väylästä eli polkuopinnoista. Haku niihin oli melkein samointein ja haastattelut suoritettiin loppuvuodesta. Haastattelun kautta sain paikan ja aloitin juurikin siinä samassa ryhmässä mihin hain tutkinto-opiskelijaksi aiemmin syksyllä. Sillä erolla tietenkin, että minulla opinto-oikeusaika on vain tämä vuosi. En siis erotu ryhmässä mitenkään eikä otsaani ole tatuoitu POLKUOPISKELIJA tai LUUSERI JOKA EI SELVIYTYNYT PÄÄSYKOKEESTA.  Tuskin kukaan opiskelutovereistani edes tietää, että olen polkuopiskelija. Ennen kuin nyt tietenkin!

Polkuopinnot ovat samankaltaiset kuin mitä suoritetaan avoimessa yliopistossa. Ne maksavat (400e) ja opiskelijalla ei ole tutkinto-opiskelijan sosiaalietuuksia. Eli en saa opiskelija-alennusta mistään enkä opintotukea. polkuopiskelijoille on oma haku kun ovat saaneet 60 opintopistettä kasaan hyvillä arvosanoilla. Erillishaku on kaksi kertaa vuodessa ja minulla se olisi ajankohtainen ensi syksynä. Ellen olisi suorittanut opintojani ennätystahdissa ja hain jo nyt kevään erillishaussa. Eli syksyllä olen jo mitä luultavimmin tutkinto-opiskelija.

 

polkuopinnot

 

mikään ei muutu

Tavallaa minulla ei mikään muutu paitsi se opiskelija status ja saan ne tärkeät sosiaalietuuden käyttööni. Ja tärkein on mahdollisuus opintovapaaseen ja aikuiskoulutustukeen. Tavoitteena on siis vihdoin jäädä opintovapaalle töistä ja suorittaa opintoja täysipäiväisesti. Ah opiskelulle olisi siis oikeasti aikaa ihan päivällä, hurmaava ajatus. Tällä hetkellä olen ollut täysipäiväisesti töissä ja suorittanut opintoja illalla ja ja vapaapäivinä. Meillä oli alkuun koulua aina perjantaisin ja joitakin lauantaita mutta Korona tuli ja sotki kaiken ja opinnot siirtyivät kokonaan verkkoon loppukevääksi.

 

täysipäiväinen työ ja perhe + opiskeleminen

Voin sanoa ettei se helppoa ole  ja se vaatii todella paljon oma-aloitteisuutta ja tekemistä. Itse opiskelen pääosin iltaisin, kun lapset on nukkumassa.  Tällä ajalla pyöritin aiemmin myös omaa yritystä muutaman vuoden että eiköhän tässä nyt yksi koulu suoriteta kunnialla. Pääsyy siihen miksi minulla on kaikki sujunut hyvin on se, että motivaatio on huipussaan ja edessä siintää loistava tulevaisuus mihin ei liity hoitoala millään tavalla. Eli jos joku siellä miettii opintojen aloittamista perheen ja työn ohelle niin kannattaa miettiä aikataulutusta ja omaa tapaa työskennellä. Sillä että jotain haluaa todella paljon pääsee jo pitkälle.

 

opinnot ovat edenneet ennätysvauhtia

Muistan kun opintojen alussa joku tämmöinen opintotyyppi kävi puhumassa ja kysyi luokalta, että kuinka moni meinaa olla 100% töissä samaan aikaan. Käsiä nousi ehkä vajaa 10 kappaletta. Siihen tuli selkeä vastaus, ei tule onnistumaan ja vähentäkää töitä. Ajattelin päässäni, että voi kun pystyisikin vähentää töitä ja opiskella enemmän. Mutta lompakko ei tulisi antamaan periksi sille ajatukselle. Nyt Toukokuussa voisin sanoa että hyvin vedetty, koska heinäkuun loppuun mennessä minulla on plakkarissa 62op ja toivon mukaan paikka tutkinto-opiskelijana syksyllä. Olen suorittanut jo syksyn kursseja ja hyväksiluen töillä ensimmäisen harjoittelun. Kesällä tulee kesäopintoja 21op ja syksylle ilmoittauduin muutamalle ensi kevään kurssille. Eli ensimmäisen vuoden aikana olen suroittanut jo reippaasti yli puolet tutkinnosta jos kaikki menee putkeen.

Syystäkin olen siis todella ylpeä itsestäni ja osittain erittäin hämmästynyt opisntomenestyksestäni kaiken kaikkiaan. Numerot on hyviä, paljon parempia mitä sain sairaanhoitajaopinnoissa 10v sitten. Ehkä se on tämä ikä ja elämänkokemus 🙂 Kaikki on siis mahdollista, myös sinulle!

Käy lukemassa myös aiempi kirjoitukseni alanvaihdosta TÄSTÄ!

 

7 kommenttia

 1. Jonna kirjoitti:

  Mulla on aika lailla samat suunnitelmat ja olen mietiskellyt myös tradenomin opintoja!

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Opinnot on ollu kyllä todella mielenkiintoisia. Ehkä sekin on syynä ettei tämä tunnu nyt niin vaikealta.

 2. Enna kirjoitti:

  Olen myös hakeutumassa polkuopintojen kautta tutkinto-opiskelijaksi koska en pärjännyt pääsykokeissa. Opintovapaan töistä sekä aikuiskoulutustuen saaminen opintojen ajalle pitäisi olla myös mahdollista polkuopintoja varten! Kysyn mielenkiinnosta, haitko itse tätä mahdollisuutta ollenkaan vai hylättiinkö hakemus? Itse jännitän että saanhan aikuiskoulutustuen aivan varmasti, koska se on edellytys että voin opintovapaata töistä pyytää. Asiasta löytyy todella vähän keskusteluja tai kokemuksia netistä, siksi kaikki tosielämän kokemukset kiinnostaa. Aurinkoista kesää!

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Itseasiassa opin vasta että sitä vapaata voi tosiaan saada vaikka ei ole tutkinto-opiskelija eli sitä voi saada myös polkuopintoihin. Ja minullakin ehkä jää yhdestä kurssista nyt sittenkin kiinni tuo 60op raja ja meinaan silti hakea opintovapaata loppusyksystä ja haen sen rahan aikuiskoulutustukena ja ehkä opintolainaa päälle.

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Tätäkin tutkin lisää ja siellä lukee että aikuiskoulutustukea voi saada polku/avoimen opintoihin jos ne on täydentäviä opintoja. Tai näin mä sen ymmärsin. Mulla näitä ei taideta lukea ihan täydentäviksi opinnoiksi. Siksi hiilostan muutamaa opettajaa että saisin 5op arviointeja valmiiksi tän kuun loppuun mennessä, koska paikka on minulle nyt myönnetty ehdollisena. Jännät paikat!

 3. Mia kirjoitti:

  Hei! Oliko sun kanssa paljon polkuopiskelijoita jotka eivät ollenkaan tehneet töitä? Tietkö yhtään miten heidän raha jutut sujui? Saiko toimeentulotukea tms.? Olen itse todella kiinnostunut tästä polkuopinto hommasta mutta se raha muo mietityttää, koska tiedän jo nyt että en kyllä ole kykenevä tekeen töitä samalla.

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Mun mielestä melkolailla kaikki oli töissä jossain muodossa tai opintovapaalla. En osaa sano et ketkä heistä on polkuopiskelijoita ja ketkä ei, koska se ei käy juuri mistään ilmi jos ei kerro siitä itse.

   Kannattaa Kelasta kysyä että onko mahdollista saada toimeentulotukea ja asumistukea. Luulisin ainakin että ne pitäisi olla mahdolliset. Toki jos olet oikeutettu aikuiskoulutustukeen niin sitä voi myös saada polkuopintoihin. Tämä selvisi mulle myöhemmin kun tutkailin asioita tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.