Hae
Jannina Niskala

Ompeluvinkki – helppo sortsihame!

Minulla oli pyörinyt mielessä jo koko kevään, että haluan ommella tytöille hameita kesäksi mutta niistä tuppaa aina pilkottamaan pikkarit ja hiekkalaatikolla istuminen on.. no.. hiekkaa menee joka paikkaan! Joten tässä teille vinkkinä helpon DIY sortsihameen ompelu. Tätä tekee mieli ommella enemmänkin ja monista ihanista kuoseista. Jos olisi vaikka ihan rohkea ja yhdistäisi kahta eri kangasta.

 

Malli on tyytyväinen!

 

kaava löytyy soveltamalla

Muistelin että minulla on pienenä ollu sortsit missä on hame yhdessä ja halusin nyt laittaa kapeisiin pyöräilyhousuihin kellohelman. Valmista kaavaa en löytänyt tälle sortsihame idealle, joten yhdistin muutaman olemassa olevan kaavan yhteen.  Meillä oli jo valmiina hyväksi todettu legginssikaava mikä passaa meidän molemmille tytöille. Lyhensin siitä vaan lahkeet juuri polven yläpuolelle. Madalsin myös hieman vyötäröä, koska tähän hameeseen tulee erillinen vyötärökaitale.

Kellohelman voi piirtää itse ohjeiden mukaan ja tässä on yksi versio Unelmallisen blogissa tai tee niinkuin minä ja ota jostain valmiista samankokoisesta kellohelmamekosta tai hameesta se kaava. Jo sinulla ei ole kotona valmiiksi piirrettyä kaavaa niin voit esimerkiksi käyttää Jujunan ilmaiskaavoista löytyvän frillahameen toista frillaa. Tai vielä parempi jos laittaa molemmat. More is more!

 

Valmis versio helposta sortsihameesta!

 

yhdistät kaksi kaavaa

Yhdistät siis kaksi kaavaa yhteen ja ompelet lyhennetyt leggarit ja kellohelman yhteen vyötärökaitaleella jonka sisään pujotat kuminauhan. Ja siinä sinulla on takavuosin hitti sortsihame yhdistettynä.  Ja kannattaa käyttää jo hyväksi todettuja kaavoja jos sellaisia on niin vähemmän tulee räpellettyä. Minulla tämä onnistunut versio oli toinen. Ensimmäiseen eksyi liian iso helma ja sitä ei saanut ommeltua siististi kiinni housuihin.  Hameen saa ommeltua hyvin saumurilla ja omeplukoneella jossa on kaksoisneula. Itselläni on käytössä peitetikkikone jolla kääsin hameen helman ja lahkeet. Hameen helman voi myös huolitella helposti rullapäärmeellä jos arastelee kääntää kellohelmaa.

Itse tykkään soveltaa ja vähän muokata kaavoja, joten uusien ideoiden ompelemiseen on ehkä pienempi kynnys. Jotkut arastelevat kaavojen yhdistämistä tai vanhojen kaavojen muokkaamista. Mutta kannattaa yrittää joskus muokata jotain hyväksi todettua kaavaa ja käyttää aluksi vaikka jotain halvempaa kangasta mitä ei olla hillottu kaapissa montaa vuotta. Itsekin säästän ne sitten kaavoille mitkä on pomminvarmoja ja helppoja itselle ommella.

Liehuvat helmat ja ei vilku pikkarit

 

Tästä löydät aiemman kirjoitukseni kuinka saadaan ompelemisesta jääneet pienemmät kankaan palat käyttöön.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.