Hae
Jannina Niskala

Lasten kanssa matkustaminen – miten se meillä menee?

Meillä matkustetaan 1-2 kertaa vuodessa lasten kanssa pohjoiseen, koska miehen vanhemmat asuvat siellä. Reissataan Lohja-Pudasjärvi-Rovaniemi väliä täyden auton, kahden lapsen ja koiran kanssa joten haasteita ja jännitystä ei puutu.

yöllä ajamisen taktiikka

Tätä ollaan harrastettu usein ainakin toiseen suuntaan. Ja varsinkin jos mies ajaa yksi lasten kanssa pohjoiseen niin silloin hän tykkää ajaa yöllä. Itse en suostu ajamaan yöllä, koska pelkään että nukahdan rattiin. En myöskään oikein pysty kunnolla nukkumaan autossa silloin, kun toinen ajaa. Saatan kysellä että miten jaksat ja ei kai väsytä. Yleensä torkun siinä pelkääjän paikalla levottomasti ja näen unta siitä että kohta ajetaan lepikkoon. Rentouttavaa eikös!

Yöllä ajamisen etuja on yksinkertaisesti se että lapset nukkuvat sen ajan ja kuski saa körötellä ihan rauhassa koko matkan. Ilman lapsia pystyisin ajella vaikka mihin mutta lasten kanssa ajaminen on toisinaan hermoja kiristävää hommaa.

Reissu Pyhitystunturille ja kerkesin temppuilemaan ennen makkaroiden paistoa! Kuvaajana Ellen 5v.

 

monen pysähdyksen taktiikka

Toisinaan otetaan reissu pohjoiseen roadtrip meiningillä ja pysähdellään matkalla yöksi tai kahdeksi jonnekkin. Näin tehtiin viime kesänä ja meidän kesäloma olikin  reissuloma ja käytiin matkalla Tampereella, power parkissa, Oulussa ja sitten päädyttiin Pudasjärvelle. Matka takaisin taisi olla yöajoa yhtäsoittoa. Joku vuosi sitten mentiin Turku (muumimaailma), Kalajoki, Oulu ja Pudasjärvi. Tämä on mukava tyyli ja tulee käytyä erilaisissa paikoissa ja koettua lasten kanssa mukavia asioita. Tänä vuonna jätettiin pysähdykset minimiin ja yövyttiin Kuopiossa yksi yö. Pääsin vihdoin vierailemaan Kaiku Kids vaateliikkeessä, aivan ihastuttava paikka!! Kannattaa käydä ehdottomasti.

LAsten viihdyttäminen autossa

Vauvana meidän tytöt nukkuivat valtaosan kaikista reissuista mihin mentiin. Mutta mitä enemmän he ovat hereillä autossa niin sitä enemmän pitäisi olla kaikenlaista ohjelmaa heille siellä. Tämä on jotenkin sellainen aihe mitä ne mieti koskaan tarpeeksi ennen reissua ja totean aina autossa, että pitäisi olla mukana sitä ja tätä. Tässä mitä tällä kertaa mietin että seuraavalla kerralla on pakko olla mukana:

Molemmille omat kuulokkeet, koska vaikka on musiikkia ja bookbeat niin koskaan ei kelpaa sama musiikki tai satu. Ja pakko myöntää että frozen2 elokuvan musiikit alkaa jo kyllästyttää vanhempia. Ja luulen että jos lapsi kuuntelee satua omista kuulokkeista niin hän keskittyy siihen ihan eri tavalla kuin silloin kun se tulee auton kaiuttimista koko seurueelle. Nyt ainakin tytöt ei jaksaneet kuunnella ja keksittyä.

Meillä on kaksi padia eli ne ehdottomasti mukaan niin hätä tilanteessa saadaan piirrettyjä pyörimään. Tällähän ne saisi pysymään vaikka monta päivää paikallaan mutta en kannata kuitenkaan sitäkään että he ovat nenät ruudussa 8h putkella jotta matka menee mahdollisismman sujuvasti. Kohtuudella siis. Nyt tällä reissulla en muistanut ottaa edes yhtä tälläistä vempelettä mukaan mutta ehdottomasti seuraavalla kerralla on pakko ottaa.

Kuulokkeet myös vanhemmille 🙂 Tämä todettiin hyväksi jutuksi kotimatkan loppumetreillä kun volyymit nousi autossa aika koviksi ja meillä vanhemmilla meinasi niinsanotusti mennä kuppi nurin. Kuski kuunteli musiikkia ja minä kirjaa ja samalla kuulin myös jos lapsilla oli asiaa.

Kerro ihmessä miten sinä viihdytät lapsia pitkillä matkoilla ja miten saatte matkat sujumaan hyvin!

Pudasjärvellä joen rannalla on ihanaa lomailla!

koira mukana reissussa

Meillä on myös Mila the labranaattori mukana matkassa aina, joten se tuo myös omia mutkia matkaan. Emme esimerkiksi kesällä pysty menemään mihinkään syömään, koska koiraa ei voi jättää autoon samalla tavalla kuten viileämmällä ilmalla.  Ja tiedän että monilla abseilla on sellaisia koiran koppeja mutta en jotenkin osaa jättää koiraa sinne. Onko jollain kokemuksia näistä koira-aitauksista? Meidän reissueväät onkin siis take away ruokaa, kuten mäkkäri/hese tai grilli. Ja syödään sitten jossain puistossa ja koirakin saa jaloittelua samalla. Muistan sen kesän muutama vuosi sitten kun oli niin kuuma ettei meinannut pystyä olemaan pois autosta (ilmastoinnin luota) ja koiran pitäminen mukana oli haastavaa. Oltiin sinä vuonna Kalajoella ja meidän asumuksessa ei ollut ilmastointia ollenkaan eli kaikki oltiin erittäin kuumissaa ja koiraa käärittiin kylmiin pyyhkeisiin ja uitettiin paljon. Jos meillä ei olisi koiraa niin varmaan lennettäisiin aina pohjoiseen, mutta nyt en ole halunnut laittaa koiraa ruumaan matkustamaan yksin. Toki siinä tulee sekin ongelma, että pohjoisessa pitää olla kuitenkin auto millä liikkua ympäriinsä. Autojuna olisi yksi vaihtoehto mutta miten sekin sujuu sitten lasten ja koiran kanssa.

Asiat jotka käy minun hermoon autossa

-Kova meteli

-Tappeleminen

-Penkin potkiminen (varsinkin Islan mielestä tämä oli tyyli purkaa omaa turhautumistaan)

-Kaikesta kitiseminen

-Nukkumisesta kieltäytyminen (molemmat nukahtivat tyyliin 15min ennen päämäärää ja olivat vihaisia kun piti herättää)

– Se kun lapset ei kuuntele mitään ohjeita ja kieltoja ja äitillä menee totaalisesti hermot ja tulee huudettua (joo aivan turhaa ja hyödytöntä)

Onneksi ei taas hetkeen pidä mennä mihinkään pitkälle lasten kanssa autolla, huoh !

Missään nimessä en halua lopettaa reissaamista se vaan pitää jaksottaa ja saada sujumaan paremmin.

Pysähdys Kajaanissa ruokailemaan

 

Jätä kommenttikenttään omat vinkkisi matkustamisesta lasten kanssa niin saadaan meidänkin reissaaminen mukavammaksi 🙂

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.