Hae
Jannina Niskala

Vuoden polkuopinnot nopeammin – Kuinka yhdistää perhe, työt ja opiskelu?

Ihanaa elokuuta kaikille! Eilen oli viimeinen päivä esittää opintorekisteriote, että on saanut suoritettua 60 opintopistettä kevään erillishakua varten. Aloitin siis tammikuussa Laureassa opiskelemaan Liiketalouden tradenomin polkuopinnot. Minulle myönnettiin vuosi 2020 aikaa suorittaa 60 op, jotta voin sen jälkeen hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi. Sain kuitenkin suoritettua kaikki 60op puolessa siitä ajasta mitä oli annettu ja samaan aikaan kävin normaalisti töissä anestesiahoitajana ja pyöritettiin miehen kanssa vuorotyöarkea kotona kahden lapsen kanssa.

Polkuopinnot ja erillishaku

Polkuopinnot ovat siis verrattavaissa avoimen yliopiston opintoihin mutta ne ovat ammattikorkeakoulussa. Kirjoitin aiheesta myös aiemmin keväällä ja sen voit käydä lukemassa tästä. En syksyllä päässyt pääsykokeesta sisään opiskelemaan mutta, koska motivaatio uuden ammatin opintoihin oli niin kova, hain Laureaan polkuopintoihin ja pääsin sinne. Opiskelen samassa ryhmässä ihan samallatavalla kuin muutkin mutta statukseni oli eri ja minulle ei kuulunut mitkään opiskelijoiden sosiaalietuudet. Polkuopinnot maksoivat silloin 400e eli ilmaista se ei ole mutta pääsinpähän opiskelemaan, olin siitä niin onnellinen.

Aikaa annetaan yksi vuosi suorittaa ensimmäisen vuoden opinnot eli 60op ja sen jälkeen sai hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi. Ja ainakin liiketalouden alalla erillishaku on melko varma reitti päästä opiskelemaan. Olen kuullut että sosiaalipuolella sisään pääseminen ei ole niin varmaa sittenkään. Toki molemmissa arvosanojen pitää olla hyviä, eli ne katsotaan kyllä, mutta mitään haastattelua ei esimerkiksi minulla enää tässävaiheessa ollut. Minun keksiarvo kevään opintojen jälkeen oli nelosen luokkaa.

polkuopinnot

Kiinnostavia opuksia liittyen kesäopintoihini. Itse painotan opintoni markkinointiin ja ehkä viestintään.

 

kuinka yhdistää lapset, työt ja polkuopinnot?

Pientä sumplimista tämä vaatii ja meillä tilannetta auttaa ihan huikea vuoropäiväkoti, joiden kanssa saa säädettyä hoitovuoroja tarpeen mukaan myös viimetingassa. Joten suuri kiitos Oravaisten pk:n vuororyhmä <3 Opinnot on siis monimuotona eli ei jokapäivä. Koulupäiviä oli keväällä vaihtelevasti yleensä perjantaisin ja joitakin lauantaita. Minulla on kolmivuorotyö mutta esimerkiksi iltaa, yötä ja viikonloppuja on vähemmän tarjolla kuin esimerkiksi osastoilla. Meillä on vain yksi anestesiahoitaja viikonloppuna kerralla töissä ja minä en ole ainoa, joka niitä vuoroja haluaa tehdä. Mutta sain aika hyvin sumplittua perjantaipäiviä vapaiksi tai sitten olin to-pe tai pe-la yön töissä jolloin päivällä oli aikaa käydä koulussa. Ja juu se on rankkaa mutta siitä selviää kyllä, tämä on väliaikaista. Jouduin olemaan myös pois koulusta aika ajoin, mutta tein tehtäviä sitten kotona. Korona toki toi oman mausteen soppaan, joten loppukevät tehtiin kokonaan etänä kotona.

Koska koulu on monimuotoa niin kotiin jää aikapaljon tehtävää ja melkein kaikki tehtävät tein iltaisin lasten mentyä nukkumaan tai jos oli hyvä tilanne niin pääsin kirjastoon kirjoittamaan jopa päivällä joskus, kun mies oli lasten kanssa kotona. En kokenut kevättä mitenkään erityisen raskaana aikana. Kaikki sujui jotenkin niin mutkattomasti kun asiat oli suunnitellut tarkasti. Mutta en väitä ettenkö olisi ollut kirjoittamassa vielä palautusiltana klo23.30, kun tehtävän palautus oli 23.59. Näin me usein vielä säädettiin kun ryhmätöitä palauteltiin. Mutta kaikki saatiin ajoissa aina matkaan ja hyviä arvosanoja tuli. Tässä kombossa auttaa myös tietenkin hyvä motivaatio ja halu tehdä ja päästä eteenpäin.

Polkuopinnot

Ellen <3

suoritan opintoja nopeammin

Se että pelkästään opintojen yhdistäminen perheen ja työn kanssa on haastavaa niin minä suoritan opintoja nopeammassa tahdissa. Eli nyt kun syyslukukausi alkaa olen suorittanut jo ne vuoden opintoihin verratavan määrän 60op ja ensimmäisen vuoden aikana on tavoitteena saada puolet tutkinnosta kasaan. Minulla on yksi AMK tutkinto takana mutta siitä ei juurikaan ole olllut hyötyö tässä. Ainoa mintä sain alkuun hyväksilukuja oli ruotsin ja englannin kielitasotestit, koska niistä ei ollut kulut vielä ihan 10 vuotta. Toinen asia mihin aiempi ammatti on auttanut on, että suoritin ensimmäisen harjoittelun 15op työn ohessa omassa työssäni sairaanhoitajana päiväkirurgian puolella. Tradenomin ensimmäinen harjoittelu painottuu asiakaspalveluun ja opettajan kanssa katsottiin, että päiväkirurgia on paljon asiakaspalvelua ja sain siitä tehdä harjoittelutehtävän. Hyväksilukuun kuuluu myös se tietty tuntimäärä mitä pitää olla töissä. Eli sen enempää ei hyväksilukuja ole sairaanhoitajan ammattitutkinnosta herunut tässä uuden ammatin opiskelemisessa.

Polkuopinnot

Syksyn opintojen sisältöä voi haistella näistä kirjoista. Haasteita tulee siis olemaan. Ihan ei taida lääkematematiikalla pärjätä.

 

opintovapaalle loppusyksystä

Koska minulla täyttyy aikuiskoulutustuen työssäoloehdot ja muut niin hain opintovapaata päivätyöstäni, jotta voin spurtata opinnoissa ja suorittaa toisen harjoittelun ensi keväänä. Hain opintovapaata ja sain sen onneksi siihen ajankohtaan mihin halusin. Aloitan joulukuun alusta ja olen vapaalla toukokuun loppuun. Kesäksi palailen töihin ja ehkä jatkan opintovapaata vielä sitten, kun on aika kirjoittaa opinnäytetyö. Tällä viikolla sain juuri päätöksen opintorahasta ja kyllä se lämmittää huomattavatsi enemmän kuin perusopintotuki silloin kun opiskelin ekalla kerralla. Aikuiskoulutustuki on ansiosidonnainen eli prosentuaalinen määrä tuloista ja siitä menee toki vielä verot. Mahdollisuus on vielä hakea opintolainaa aikuisopinnoille, mutta katsotaan sitä sitten tarpeen mukaan. Opintolaina on kuitenkin verrattain ”halpaa” lainaa ja jos tuntuu siltä niin kyllä minä sen otan opintovapaan ajaksi. Aikuiskoulutustuen kanssa saa tehdä töitäkin mutta se raja on 250e/kk eli hirveen montaa vuoroa ei kykene tekemään.

Mutta syksyyn lähdetään siis eri statuksella. Olen nyt tutkinto-opiskelija ja saan opiskelijalle kuuluvat sosiaalietuudet eli alennusta monista paikoista. Muunmuassa meidän työpaikka ruokalasta, enää ei siihen hintaan kannata tehdä edes omia eväitä mukaan töihin. Pitääkin tutustua että missä kaikkialla tätä opiskelijastatusta pystyy hyödyntämään. Kannattaa siis tutustua polkuopintojen mahdollisuuteen, jos ei ole päässyt opiskelemaan vielä. Se onnistuu myös tätä kautta!

2 kommenttia

  1. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

    Huomenna olis haku polkuopintoihin ja syyskuun alussa Tradenomin verkko-opintoihin. Vielä näin edellisenä iltanakin pohdiskelen, että haenko vai enkö hae. Jaksanko opiskella päivätyön ohella vaiko en? Siinäpä kysymyksiä aika monta. Se vois muuten olla, että minäkin saisin asiakaspalvelun harjoittelun hyväksytyksi omassa työssäni labranhoitajana. Puhdasta asiakaspalvelutyötähän se on 🙂

  2. miniswithstyle kirjoitti:

    Hae ihmeessä jos vain kiinnostaa. Kyllä sen ajan löytää opiskelulle vaikka väkisin sieltä arjen keskeltä! Toki vaatii kovaa motivaatiota!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.