Hae
Jannina Niskala

Täivaroitus – Kuinka ehkäistä niiden kotiutuminen!

Tiedän ettei kukaan lue innoissaan päiväkodin ovesta tai ilmoitustaululta tiedoitetta: päiväkodissa täitä! tai kihomatoja liikkellä! Meidän päiväkoti uran aikana kumpaakan varoitusta ei ole ollut näkösällä vasta kunnes viime viikolla. Päiväkodissa oli jollain todettu täitä. Miten reagoida täivaroitus -kylttiin?

 

mitä täit ovat ja miten ne tarttuu?

Omat kokemukset täistä rajoittuvat yhteen tiiviiseen ajanjaksoon lapsuudessa, jolloin pikkuveljen päiväkodissa ne jylläsivät sitkeästi kuukaudesta toiseen. Se miksi ne eivät koskaan sieltä kunnolla poistuneet, johtui siitä ettei joku viitsinyt hoitaa niitä omilta lapsiltaa kokonaan pois. Eli ne pirulaiset tarttuivat kokoajan uudelleen lapselta toiselle.

Tarkastakaa lasten hiukset ja hoitakaa mahdolliset täit pois nopeasti ettei ne kiusaa kaikkia kerrasta toiseen.

Päätäi on pieni noin 2-3mm pituinen siivetön hyönteinen, joka asustelee hiuksissa ja erityisesti korvien takana ja niskassa. Täin munia eli saivareita tavataan joskus myös ripsissä tai kulmakarvoissa. Naaras munii elämänsä eli noin kuukauden aikana noin sata munaa 3-4 munan päivätahdilla. Munat ovat rusehtavia ja kuoriutuneet täit ovat vaaleita ja jättävät jälkeensä munan kuoren.  Täit usein kulkevat päiväkodeissa ja kouluissa epidemian tavoin ja siirtyvät päästä toiseen hattujen, kampojen kautta ja ihan vain ryömimällä päästä toiseen leikin aikana. Näiden epidemioiden ehkäisemiseksi pitääkin kaikkien huolehtia häädöstä, koska muuten ne tulevat uudestaan ja uudestaan. Täiden aiheuttama kutina johtuu siitä kun täi puree päänahkaa ja kohta alkaa punoittamaan.

täivaroitus

Teepuuöljyä harjaan ja hiusten harjaaminen huolellisesti.

 

kuinka ehkäistä täiden tarttuminen?

Koska täit ovat sitkeitä ja ovelia pitää ihmisten olla vain sitkeämpiä ja fiksumpia. Meilläkin tytöillä on pitkät ja paksut hiukset jotka hulmuavat joka puolella. Varsinkin Isla kieltäytyy joskus hiusten kiinnilaitosta ja hiusjouhet keräävät talteen kaiken mikä tielle sattuu. Tämän takia lapsillekkin pitää pienestä pitäen opettaa ettei kaverilta lainailla pipoja, pantoja tai harjaa. Pipo on hyvä säilyttää koulussakin vaikka takin hihassa tallessa ja suojassa.

Hiukset kannattaa pitää tiukasti kiinni pompulalla tai letillä ja hiukset kannattaa tarkastaa päivittäin, erityisesti niskan alue ja korvien taustat. Tätä kirjoittaessa alkaa oma pää ja niska kutista pelkästään ajatuksesta. Jaiks!! On olemassa myös hiuksiin laitettavia aineita mitkä voivat ehkäistä täiden tarttumista tässä esittelen teille muutamia:

 • Teepuuöljy – tätä voi laittaa harjaan ja harjata sitä hiuksiin päivittäin. Meillä tätä onneksi oli kaapissa jo valmiiksi ja olenkin sitä nyt käyttänyt. Lapset vihaavat sen voimakasta hajua kylläkin, mutta onneksi se haihtuu nopeasti pois. Sitä voi myös sekoittaa shampoon tai hoitoaineen joukkoon.
 • Täisuihke – ohje (Flowcosmeticsin sivuilta) Ohjeessa sekoitetaan 60ml vettä, 40ml omenaviinietikkaa ja eteeristä öljyä kuten teepuuöljy, laventeli ja piparminttu.
 • Pajunkuori shampoo, sen teho perustuu pajunkuoritervan tuoksuun jota täit karttavat.
 • Tervashampoo on myös voimakkaan tuoksuista ettei täit tykkää siitä.

Lääkkeellisiä shampoita suositellaan käytettäväksi vasta kun on selkeä tartunta, koska täit tulevat helposti sille resistentiksi. Samalla kannattaa käyttää tiheäpiikkistä kampaa, jolla munia saadaan pois päänahasta ja hiuksista.

Meille ei ole vielä ainakaan rantautunut täitä mutta me olemme varautuneet ehkäisemisellä ja päivittäisillä tarkastuksilla tilanteeseen. Toivottavasti myös muut huolehtivat ja tarkastavat lasten päät, omaa unohtamatta!

täivaroitus

Ellen 5v luopui viikonloppuna yhdesta hampaastaan ja rautahammas on jo tuloillaan kovaa vauhtia. Kauheen aikaisin ne legot alkaa putoamaan!

 

Iiiks ihanaa kohta alkaa taas koulu. Tänään tarkastelin Campusonlinen tarjontaa syksylle ja sieltä löysin todella mielenkiintoisia kursseja 30op verran. Ehkei kaikkia voi ottaa mukaan, koska muitakin kursseja on syksylle noin 35op verran. huh!! Kirjoitin edellisella kerralla opinnoistani ja niiden etenemisestä. Pääset lukemaan tekstin tästä!

 

Ihanaa alkanutta viikkoa!

 

 

4 kommenttia

 1. kahden tytön äiti kirjoitti:

  Täit olleet riesa lähes koko ala-asteen ajan kahdella lapsella. Vinkkinä, täin munat eivät lähde täikammalla pois 😀 Ihan kynsillä on täytynyt vetää pois hiuksista. Nyt lapset ovat jo vähän vanhempia (ehkäpä jo fiksumpia), etteivät leuhota pitkillä hiuksillaan kavereiden läheisyydessä. Jännä sinänsä, ettei päiväkoti-iässä koskaan täitä ollut?! Luulisi olevan päinvastoin, silloin leikitään ja telmutaan menemään.

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Okei ei siis saa luottaa vain kampaan. Hyvä tietää. Joo mä kans toivon ettei ne rantaudu meille.

 2. Tiina kirjoitti:

  Meillä ei pitkä tukkaisella tytöllä ole koskaan ollut täitä. Päiväkoti vuodet takana, samoin alakoulu. Meidän ase täihin oli tukan kiinni pitäminen. Aamulla ranskanletti/ tavan letti. Hiuksia ei auki juuri koskaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.