Hae
Jannina Niskala

Laminaatin maalaus – yläkerran lattia sai lisäaikaa!

Tiesitkö että laminaattia voi maalata? no minä en tiennyt ja olin jo valmistautunut siihen, että joudumme vaihtamaan yläkerran laminaatin uuteen. Jo ensimmäisellä kerralla, kun kävimme katsomassa tätä taloa kiinnitimme huomiota yläkerran järkyttävän sävyiseen lattiaan. Lattia oli kyllä aivan hyvässä kunnossa mutta sen sävy oli väärä. En tykkää ollenkaan punertavasta pyökkimäisestä väristä ja ajattelin jo laminaatin vaihtoa. Mutta mieheni keksi, että laminaatin voisi maalata ja näin yläkerran kattia sai hiukan lisäaikaa. Eikä rahaakaan mennyt paljoa. Joten tässä enemmän meidän laminaatin maalaus projektista.

Laminaattilattia originellissa tilassa

 

Päätimme lähteä maalausprojektiin

Googlettelin aihetta ja törmäsin Muotoseikka blogin blogipostaukseen aiheesta ja lähdin etenemään sen ohjeiden mukaan. Eli ensin lattia tulee pestä hyvin ja minä käytin ihan siihen tarkoitettua suihkutettavaa pesuainetta, jonka kanssa sain sen nopeasti tehtyä. Samalla suihkeella pesin myös alakerran maalattavan seinän. Ja koska emme olleet vielä muuttaneet taloon varsinaisesti niin sain puuhailla yksin lattian parissa. Pesun jälkeen aloin teippaamaan seiniä niin että lattia saadaan maalattua siististi listoja myöden. Ja sen jälkeen lattia sai kuivua rauhassa seuraavaan päivään.

Teippausprojekti vei reilun rullalllisen teippiä

 

maalikaupoilla

Ostin maalit läheisestä K-Raudasta ja vaikka kerroin maalattavat neliöt niin sain aivan liikaa alusmaalia mitä lojuu nyt tuolla hervoton pönttö käyttämättömänä. Alusmaali oli Tikkurilan Otex Akva ja sillä maalattiin lattia ja listat kerran. Ensin listat lakkasiveltimellä ja sen jälkeenlattiat matalanukkaisella telalla, jonka myyjä minulle valitsi hyllystä. Tähän väliin on suotavaa kertoa että loppujen lopuksi en itse maalannut lattioita vaan appiukko tuli hätiin. Ei sillä etten olis halunnut ja kyennyt maalaamaan mutta juuri sillä viikolla olin töissä ympäripyöreitä piviä ja olin melkoisen väsynyt.

Itse värimaali oli Tikkurilan Betolux Akvaa ja täydellinen vaalean harmaan sävy oli Tikkurilan sävy numero 2115. Pesusta seuraavana päivänä maalattiin pohjamaali ja sen annattiin kuivua seuraavaan päivään. Sitten ensimmäinen kerros harmaata ja jälki jäi selkeästi epätasaiseksi vielä. Kerros sai jälleen kuivua seuraavaan päivään ja sitten maalattiin toinen väri kerros, aina samassa järjestyksessä eli ensin listat joiden kannattaa antaa hiukan kuivahtaa ennen kuin alkaa telalla levittämään maalia lattiaan koska tela vetää herkästi listasta maalia mukaan, kun maalaa ihan seinän vierestä.

 

Koska käyttövalmis?

Lattian tulisi antaa kuivua ja olla rauhassa jopa kahden viikon ajan, koska lopullisen käyttölujuuden kehittyminen kestää niin kauan. Maalipinta tuntuu kyllä kuivalta ja siellä pystyy jo kävelemään seuraavana päivänä mutta kannattaa malttaa antaa lattian kuivua kunnolla. Me muutettiin taloon sisälle ja asuttiin viikon verran pelkästään alakerrassa. Sohva kannettiin ylös vähän liian aikaisin ja sen jaloista jäi pienet jäljet maaliin mutta ne sai piiloon pienellä tipalla maalia jonka töpsötin paikoilleen topsipuikolla. Jatkossakin pienten kolosten ja jälkien korjaaminen on helppoa näin ja koloista ei jää jälkeäkään lattiaan.

Valmis maalattu laminaattilattia <3

 

lattian kestävyys

Olemme nyt asuneet talossa  reilu kaksi viikkoa ja lapset ovat muuttaneet yläkertaan noin viikko sitten. On huomattavissa pienen pieniä naarmuja lastenhuoneen lattiassa mikä tulee olemaan varmasti kovimmalla koetuksella, koska leikit tapahtuvat lattialla ja eikä lapset juurikaan osaa mitään varoa eikä ole tarviskaan. Lattiaa voidaan jossain vaiheessa maalata vaikka uudelleen tai sitten tulevaisuudessa on aiheellista vaihtaa koko laminaatti, jos ja kun maalipinta menee huonoon kuntoon.

Yläkerran seinät ja kaide vaativat vielä uutta maalia kun maalattu laminaattilattia on niin hieno!

 

Nyt harmittaa etten ottanutkaan välivaiheista kuvia vaikka olin niin ajatellut ottaneeni mutta olen ottanut vain instagramiin story puolelle videota. Tallennan ne sinne kohokohtiin niin sieltä voi käydä vilkaisemassa videomateriaalia maalauprojektista. Ihanalla vaaleanharmaalla lattialla näkyy muuten hyvin noi tummanruskeat koiran karvat mitä kulkeutuu yläkertaan kummallisen paljon vaikka koira ei siellä juurikaan oleile. Plus että meidän imuri hajosi nyt lopullisesti niin olen ihan pulassa!! HELP!

Meidän muutosta voit käydä lukemassa TÄSTÄ!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.