Hae
Jannina Niskala

Kilpirauhasen vajaatoiminta – Jatkuvaa taistelua!

Minulla todettiin noin kolme vuotta sitten kilpirauhasen vajaatoiminta ihan normaalissa työterveystarkastuksessa, jossa valittelin huonoa vointiani, jaksamattomuuttani ja muita samankaltaisia oireita. Oireita jotka periaatteessa ovat kenen tahansa pienten lasten äidin oireita ja naureskelinkin sitä lääkärille. Kunnes Laboratoriotulokset tulivat takaisin ja ne näyttivät vajaatoimintaa. Sain lääkityksen mutta siitä lähtien tämä minun kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut jatkuvaa taistelua!

 

Lääkityn arvot

Olen käynyt joka syksy labroissa mittauttamassa TSH:n ja T4V arvot ja aina ne ovat olleet hieman ns. yläkanttiin vaikka viiterajoissa ovatkin. Viitearvot vaihtelevat jonkinverran riippuen mittauspaikasta mutta täällä ne ovat TSH 0,4-5.  Lääkityksen aloituksen jälkeen arvo laski 2.03 ja silloinen työterveyslääkäri mietti annoksen nostoa jo, koska lääkityllä pyritään yleensä lähemmäksi arvoa 1. Mutta ei kuitenkaan nostettu sitä silloin, jostainsyystä vaan katseltiin tilannetta. Nyt arvo on 3.91!!!! ja toinen työterveyslääkäri oli sitä mieltä tänään puhelimessa että joo tosi hyvä on. Olin ihan äimänä ja sönkötin puhelimessa voinnista ja siitä että voisiko annosta nostaa. Ja pitkän vääntämisen jälkeen hän nosi annosta niin että aiemman 50 microgramman sijasta ottaisin kahtena päivänä viikossa 75 microgrammaa ja muuten saman 50 microgramma.  Annoksen pitäisi muutenkin olla joka päivä tasaisesti sama.

Kilpirauhasen vajaatoiminta! mikä ihana vääntämisen aihe jälleen.

 

kilpirauhasliitto

Kilpirauhasliiton mukaan aloitusannos on aina ylläpitoannosta pienempi ja minulla ei olla lääkitystä suostuttu nostamaan vaikka olen sitä toistuvasti pyytänyt oloni perusteella. Ja juurikin heidän mukaan lääkityksella tavoitellaan arvoja 1-2 ja ensisijaisesti katsotaan oloa ja toissijaisesti vasta laboratorioarvoja. Tiedän että monet säätävät lääkitystä itse mutta en minä uskalla siihen lähteä. Harmittaa vain kun tiedän sen että siinä olisi varaa nostaa ja saada arvoja/vointia paremmaksi ja tavallinen työterveyslääkäri ei näe tilannetta niin.

 

ei tämä ole pelkkää väsymystä

Kilpirauhasen vajaatoiminta altistaa muunmuassa rannekanavaoireyhtymälle ja kolesterolin nousulle mikä taas huonontaa verisuonien toimintaa ja altistaa sydän -ja verisuonisairauksíen kehittymiselle.  Vajaatoimintaan voi liittyä myös kilpirauhasen suureneminen eli struuma sekä muita autoimmuunimekanismilla syntyviä sairauksia kuten b12 vitamiinin puutos, keliakia, vitiligio, pälvikaljuisuus, insuliinihoitoinen diabetes ja harvinaisempana lisämunuaisten tai munasarjojen toimintahäiriö. (Lähde: Kilpirauhasliitto)

Kilpirauhasliiton sivuilta löytyy jo hyvää tietoa

 

ferritiini on samaa vääntöä myös

Tämä on toinen asia josta saa vääntää ja kinastella lääkärien kanssa. Mutta olen nyt sivuuttanut sen ja syön rautaa ihan ilman lääkärin ohjetta vaikka mun vatsa ei sitä todellakaan kestä ja olen kokeillut aika monet valmisteet. Ekan kerran pyysin arvon mittaamista muutama vuosi sitten ja silloin hoitaja nauroi minulle ja kysyi et ai haluat tän muotikokeen. Ja nyt viimeviikolla puhuin hoitajan kanssa tän hetkisestä arvosta, joka on 36. Hän sanoi sen olevan viitearvoissa mutta tiedän että naisella sen tulisi olla lähemmäksi 100. Siihen sain takaisin naurun tyrskähdyksen ja kehoituksen puhua lääkärin kanssa. Tähän onneksi lääkäri sitten sanoi että voin hyvin syödä rautaa jos niin haluan mutta ei kuitenkaan ottanut asiaan sen kummemmin kantaa.

Huh onko suositella pääkaupunkiseudulta tai Lohjalta joka osaavaa lääkäriä?

 

TÄSTÄ voit palata DIY kranssi ohjeeseen, jonka kirjoitin aiemmin tällä viikolla.

Eilen leikkasin ja tänään ompelin. Ihana uusi mekko kaava löyty Lillalumilta.

5 kommenttia

 1. memmu kirjoitti:

  Itse kamppaillut yli 6v. saman sairauden kanssa. Välillä mennyt vuosikin hyvin, välillä lääkitystä säädetty. Nyt jälleen tilanteessa, T4V 15, periaatteessa hyvä, mutta olo ei. Itse syön annoksella 100mikrogr: 6pv kokonainen yhtenä 1,5 tabl. Nyt nostetaan viikkoannosta yhdellä kokonaisella.
  Mulla oli ennen sairautta tosi paljon tukkaa, nyt tukkaa lähtenyt aivan älyttömästi. Reilusti yli puolet tukasta altaan tukkeena… Olen saanut jälleen kylmiä väreitä, josta lähdin testiin pitkästä aikaa.
  Ferritiiniä katsotaan ensimmäistä kertaa ikinä joulukuun T4V kontrollin yhteydessä. Itse kävin alkuun julkisella, mutta sairautta hoidettiin (6v.sitten) pelkällä puhelimen välityksellä. Siitä tympääntyneenä siirryin yksityiselle, enkä ole katunut. Onneksi on vakuutus, joka kattaa hoidon ja lääkkeet.
  Tsempit sullekin! Ärsyttävä sairaus, vaikkakin voisi olla pahempiakin..

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Juu minustakin tuntuu että siirryn yksityiselle hoitoon vaikka vakuutusta ei olekkaan.

 2. Sari kirjoitti:

  Kyllä on huonosti valittu ammatti jos kehdataan naureskella ja jumittua ”viitearvoihin” vähät välittäen potilaan olotilasta. Mulla ei ferritiini ollut edes pahin mahdollinen (reilusti alle 30, mutta ei alle 20), mutta silti oireet oli aivan jäätävät ja hankaloitti elämää ihan kunnolla. Olo muuttui totaalisesti melkein välittömästi rautakuurin aloittamisen jälkeen. Itse en onneksi saanut mitään isompaa vähättelyä osakseni, mutta kyllä korpeaa lukea noista ”10 on kuule vielä ihan normaali arvo”-tyylisistä vähättelyistä.

 3. FinInTirol kirjoitti:

  Täällä Itävallassa kilpirauhasongelmat näyttää olevan tosi yleisiä. Luonnossa ei ole jodia. Monella on kaulassa leikkausjälki. Mekin syötiin jodia, kun vaimolla alkoi olemaan oireita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.