Hae
Jannina Niskala

Testissä Pirkan gluteeniton pullataikina!

Gluteeniton leivonta on aina ollut minulle vaikeaa. Varsinkin kunnollisen pullataikinan tekeminen tuntuu olevan todella vaikeaa. Joten törmäsinkin somen maailmassa Pirkan valmiiseen pullataikinaan joka oli yllätykseskseni gluteeniton pullataikina. Ihan huippua että gluteenittomat valmistuotteet ja puolivalmisteet ovat yleistyneet viimevuosina todella paljon. Meillä minä suosin gluteenittomia tuotteita aina kun voin ja pystyn, vaikka tavallista leipää tulee syötyä sen takia että hyvää gluteenitonta leipää on niin vaikea löytää. Meillä on myös miehen puolella muutama keliaakikko, joten heille pitää leipoa ja valmistaa ruokaa gluteenittomana kun he tulevat käymään.

 

Pirkan gluteeniton pullataikina

 

valmis taikina suoraan pakkasesta

Pirkan pullataikina löytyy siis K-kauppojen pakastealtaasta ja yhdessä pakkauksessa on 450g  taikinaa. Minulla oli nyt käytössäni kaksi pakkausta ja siitä tuli ihan hyvä määrä pullia. Koska kaikkein paras pulla maailmassa on korvapuusti niin oli pakko tehdä ensimmäisenä ihan perinteisiä korvapuusteja. Taikinan sulamiseen menee huoneen lämmössä muutama tunti eli siihen kannattaa varautua vähintään. Taikinan voi toki ottaa sulamaan jääkaappiin jo aiemmin vaikka edellisenä iltana.

Jauhoina käytän yleensä Sunnuntain gluteenittomia jauhoja tai Semperin jauhoja. Kaapissa on myös kaurajauhoja gluteenittomana niin pystyy hieman sekoittelemaan jauhoja keskenään. Vinkkinä voin antaa ettei keurajauhoja kannata aina käyttää pelkästään, koska esimerkiksi pannukakku maistuu kaurajauhoista tehtynä vain paistetulle kaurapuurolle.

 

Sunnuntain gluteenittomat jauhot.

 

ärsyttävää gluteenittomassa leivonnassa

Siis niin todella rasittavaa on gluteenittoman taikinan hajoaminen käsiin ja sen käsittelemisen vaikeus. Nytkin kun kaulitsin isoa levyä takinasta se tuntuu hajoavan turhan helposti. Olen tottunut kääntämään levyä muutamaan otteeseen kaulinnan yhteydessä mutta gluteenittomalla taikinalla sitä ei oikein pysty tekemään. Nyt kääsin kerran ja kaulitsin loppuun. Taikina oli hieman tarttunut pöytään mutta jauhotetuilla sormilla selvittiin kierittämisestä hyvin. Gluteenitoomasta taikinasta puuttuu perinteinen sitko täysin ja se on minulla ollut se kompastuskivi monesti jos teen takinan itse.

Tämä taikina oli hyvän tuntuista käsissä ja maistui melkein samalta kuin tavallinen taikina. Tykkään syödä taikinaa raakana tekovaiheessa ja sen tuntee sitten myöhemmin kun röyhyttää hiukan mutta se nyt on elämää. Eli takina on hyvää ainakin!

 

Gluteenittomia korvapuusteja tulossa.

 

Testauksen tulos!

Sain siis tehtyä kaksi pellillistä pullia kahdesta taikinasta eli ihan hyvä määrä. Kohotin valmiita pullia noin 30 min. ja laitoin uuniin kananmunalla voideltuina ja raesokerin kanssa. Pullista tuli hyvän ja herkullisen värisiä mutta uunista oton jälkeen liinan alla hetken levänneet pullat olivat hieman lysähtäneet kasaan. Pullat näyttivät juuri uunista tulleena melko samalta kuin normaalit pullat. Tämä pieni lysähtäminen ei kuitenkaan vaikuttanut mitenkään makuun tai koostumukseen. Pelkään aina, että gluteenittomista tuotteista tulee kovia ja kuivia mutta nämä pullat olivat kyllä hyviä.

Pirkan gluteeniton pullataikina menee ehdottomasti jatkoon ja seuraavalla kerralla ehkä kohotan valmiita pullia hieman pidempään kuin sen 30min. ja voihan tästä tehdä muutakin kuin pullia, esimerkiksi piirakkaa.

 

Valmiita gluteenittomia korvapuusteja!

 

Käy TÄSTÄ myös lukemassa ihanista Pupu Tupuna yökkäreistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.