Hae
Jannina Niskala

Ferritiini ylös vatsan kustannuksella

Ferritiinistä en ollut koskaan kuullutkaan ennen kuin tästä nousi esille enemmän tietoa somen kautta. Minulla on aina ollut hemoglobiini alhainen, muistan lukiossa kun terveydenhoitaja oli AINA huolissaan siitä. Silloin se pyöri yleensä siinä 100-110 luokkaa. En koskaan päässyt luovuttamaan verta kun kaverit meni ojentamaan auttavaa kättä. Sain vain rautatabletit mukaan joita en koskaan muutamaa enempää pystynyt syömään. Koska vatsa ei kestä sitä yhtään. Ja ei kestä edelleenkään.

ferritiini

Tämä ”muotikoe” minulta otettiin ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten kun tutkittiin jatkuvaa väsymystä, rytmihäiriöitä ja liutaa muita oireita. Silloin arvo oli 34 ja lääkärin mielestä ihan ok koska se oli viitearvoissa. Silloin olin siiihen tyytyväinen kun minulta löytyi myös kilpirauhasen vajaatoiminta niin keskityin sen hoitamiseen. Nyt olen saanut kilppariarvot kohdilleen mutta ferritiini on 36. Edelleen lääkäri sanoi että tuo on hyvä arvo vaikka koitin sanoa etteikös naisella sen tulisi olla yli sata. Varsinkin jos on erittäin runsaat kuukautiset niinkuin minulla. ”No voit sä syödä rautaa jos haluat, mutta ei ole tarvetta”. No minähän haluan ja mikä siitä kärsii on vatsa.

 

Kymmeniä valmisteita kokeilleena tähän on jääty, vaikka vatsa huutaakin hoosiannaa.

 

Monia valmisteita on kokeiltu

Olen tuhlannut rahaa ja voimavaroja ihan tuhottomasti siihen että löytäisin rautavalmisteen, joka sopisi mun vatsalle. Ja vielä sellaista ei ole ainakaan löytynyt. Ostin about kuukausi sitten cittarista tälläisen Macrobios vahva Fe+c valmisteen, joka ensin vaikutti hyvältä. Sitten alkoi vatsan vääntäminen ja rehellinen ripuli. No vatsa voi nyt kuukauden jälkeen vähän vaihdellen mutta sinnikkäästi syön tätä silti. Välillä on kipuja ja välillä ei mutta IBS suolistoni ei tykkää tästä yhtään ja no onni on olla opintovapaalla, koska tänäänkin seurasin etäluentoa huussin puolelta. Mutta on varmaan turha soitella työterveyslääkärille mahdollisista kontrolleista, koska hän oli sitä mieltä et kaikki on ihan ok. Pitänee mennä ottamaan nämä muotikokeet sitten yksityisen puolelle.

 

Onko suositella oikeasti vatsaystävällistä rautaa? Rautainfuusioon on varmasti turha yrittää julkiselta puolelta ja no yksityisellä se maksaa hunajaa eli per os raudalla mennään toistaiseksi.

15 kommenttia

 1. MR kirjoitti:

  Hei! Itse ostin luontaistuotekaupasta suuhun suihkutettavan rautavalmisteen (nordichealth) Imeytyy posken limakalvoilta, ei siis kulje vatsan kautta. Oletko kokeillut?

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Tästä olen nyt kuullut et ei rasittaisi niin vatsaa. Täytyy tutustua!

 2. Sari kirjoitti:

  Oletko jo kokeillut Ainoa rauta-valmistetta? Kapselimuodossa, hitaasti liukenevana mainostetaan. Itse siirryin siihen ja kokenut sen hyväksi.

 3. miniswithstyle kirjoitti:

  En ole kokeillut. Pitää selkeästi testata!

 4. Sari kirjoitti:

  Tuossa on vielä c-vitamiini samassa ja rautaa sen 100 mg . Turhan monessa rautaa sen verran vähän että jäi sen takia hyllyyn. Imeytyvyys toki tärkeintä, sitä ei vielä tuosta osaa sanoa. Toivottavasti sulle löytyy sopiva tuote 🙂

 5. finintirol kirjoitti:

  Tuo suuhun suihkutettava kuulostaa vatsaystävälliseltä näin kaupunkilaisjärjellä ajateltuna.

 6. I don´t speak Polish kirjoitti:

  Myö itselläni hemoglobiini ollut aina tosi alhainen ja joka kerta kun asia tulee milloin missäkin ilmi saan kehoituksen aloittaa rautakuurin. Muutaman kerran olen sen aloittanut, mutta myös lopettanut pahoinvoinnin vuoksi. Vuosia takaperin jouduin verensiirtoon, se auttoi asiaa:):)

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Mulla on nykyään hb ihan hyvä. Ferritiini vaan tuntuu pysyvän alhaalla.

 7. Nadine kirjoitti:

  Itse olen joskus ottanut raudanpitoista ravintolisää lääkärin suosituksesta. IBS vatsalleni kelpasi lääkkeenä 1 ja lisänä 2.
  Toinen vaihtoehto on luonnonmukainen ravintolisä, jossa ei tietääkseni edes ole kemikaaleja. Nämä linkit on virolaiseen nettiapteekkiin, mutta uskon että niitä Suomestakin löytyy.

  1. https://www.apotheka.ee/ferretab-comp-prolong-caps-152-1mg-0-5mg-n30-pmm0009949ee

  2. https://www.apotheka.ee/salus-floradix-ferrum-tbl-n84-pmm0121070ee

 8. jowi kirjoitti:

  Hei! Mulla sama ongelma, lapsesta asti matala rauta ja ferri (hb alimmillaan 79, ferri 0). Runsaat menkat eikä vatsa kestä rautaa. Nyt kuitenkin terveellisen ruokavalion avulla hb pysynyt yli 100 ja kävin ihan rauta infuusiossa. Se oli omalla kohdalla pettymys, koska hb ei pysynyt korkealla mutta sain hetken kokea tuon miltä sen PITÄISI tuntua normaalisti mikä lähinnä laitto itkemäöän 😛

  Valmisteista käteen on jäänyt Sanasolin rauta + c vitamiini, maistuu todella hyvältä eikä käy vatsaan! Suosittelen kokeilemaan.

 9. Anne kirjoitti:

  Suihke voisi olla hyvä vaihtoehto! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.