Hae
Jannina Niskala

Juokseminen talvella on välineurheilua!

Viime kesänä innostuin monen vuoden jälkeen taas juoksemisesta ja pääsin siinä hyvään vauhtiin. Kesällä tuli juostua pääsääntöisesti 6-10km lenkkejä ja joskus hyvässä seurassa taittui enemmänkin ja askel rullasi hienosti. Olen myös ollut aina sitä mieltä ettei juokseminen talvella ole kivaa tai siinä pitää panostaa paljon varusteisiin. Miten pukeutua järkevästi silloin, kun juoksee nolla kelillä tai jopa -5 asteen pakkasessa. Ettei tule kuuma tai vastavuoroisesti palellu pururadalle. Se tuntuu joltain korkeammalta matematiikalta, jota en tajua.

Kesällä juokseminen on huolettomampaa

Kesällä juoksuharrastus on erittäin helppo, lenkkarit vaan jalkaan, sortsit päälle ja joku paita. Juoksin viime kesän oikeastaan juuri näin, sortseilla ja urheilutopilla. Jossain vaiheessa kaivoin kaapista kompressiosäärystimet helpottamaan painavilta tuntuvia jalkoja. Kesällä juoksemisessa ainoat huolet oli aurinkorasvan muistaminen ja nesteytys. Meillä oli kesäloma nimittäin juuri siihen aurinkoisimpaan aikaan ja keskipäivällä juokseminen oli usein melko rankkaa ja muutaman kerran jälkeen osasin ajoittaa juoksuja jo hieman viileämpään ajankohtaan. toisaalta sinne juoksemaan on mentävä silloin, kun sinne pääsee lapsiperhearjen keskeltä.

Älä koskaan sano että ei koskaan! Koska tässä se nähtiin. Vannomatta paras!

Vuoden eka jumppa!

kerrospukeutuminen on kaiken a ja o

Mitä tässä olen nyt asiaa tutkinut ja pätevämmiltä kysellyt niin tärkeää on pukeutua oikeisiin materiaaleihin ja kerroksittain. Kaapista löysin mun vanhat paksummat juoksuhousut, joilla juoksin silloin vuonna nakki ja keppi kun treenasin puolimaratonille. Ne on vieläkin hyvät pöksyt ja lämpimät. Jalkaan villasekoitesukat ja talvijuoksukengät. Tilasin juuri alennuksesta Reebokin trail lenkkarit ilman mitään varsia kun en halunnut heti ostaa kalliita piikkipohjaisia kenkiä. Pohja tuntui hyvältä ja pitävältä ja kenkään mahtui myös paksumpi sukka lämmittämään. Ylävartalon verhoaminen tuntuukin sitten hankalammalta. Urheilurintsikat tai toppi juu sen osaan mutta mitä siihen päälle? Pitkähihaisia urheilupaitoja mulla ei ole harmikseni ja tämän päivän lenkille laitoin hihattoman topin ja puuvillaisen jonku trikoopaidan, VIRRRRRHEEEE! Se meni heti melkein märän tuntuiseksi ja ei hengittänyt yhtään. Tilannetta paransi vielä se, että takki oli aivan liian paksu softshell. Kosteus kun jää killumaan sinne iholle niin kylmähän siinä tulee, mitä me tästä opimme? ei puuvillaa urheiluun.

Kesällä juokseminen on huoletonta!

 

Eli kerrosten pitää olla oikeanlaiset ja jotkut suosittelevat merinovillaa tai jotain teknistä kerrastoa sinne takin alle. Itse kallistun nyt enemmän sinne villan puolelle mutta en ehkä kuitenkaan hanki 100% merinovillaisia vaatteita, koska ne eivät kestä samalla tavalla kulutusta. Plus että villasekoitteen voi usein pestä kuumemmassa, kuin pelkän villan jolle suositellaan pelkkää tuuletusta. Päädyinkin nyt kuitenkin siihen, että tilaan merinovillakangasta jossa on 78% merinovillaa ja 22% polyesteriä ja ompelen itselleni kerraston. Näin saan kunnon kerraston itselleni pikkasen halvemmalla mitä nyt nopsaa selattuani saisin valmiina kaupasta. Kerrasto menee varmasti myös sitten muussakin ulkoilussa uusien ulkoiluhousujeni alla. Tilasin nimittäin testiin itselleni Revolution Racelta muutamaa eri mallia niin jos vihdoin olisi ulkoillessa muutkin housut kuin collarit.

juokseminen talvella voi sittenkin olla kivaa

Kävin tänään siis vähän testailemassa uusia kenkiä ja vanhoja housuja käytönnössä ja ihan hyvältä ne tuntuivat vaikka ylävartalolla olikin vähän liikaa vaatetta. Testaamalla sitä varmasti löytää itselleen sen parhaimman vaatekombon millä se talvella juokseminen tuntuu hyvältä. Mutta vaikka nyt olenkin asiasta innostunut ja pysähtyneen syksyn jälkeen olen jälleen valmis pururadalle, lupaan ettei minusta ole kuitenkaan juoksemaan missään -10 asteen pakkasissa. Ja onneksi täällä etelässä ei edes tule niin kovia pakkasia. Toivotaan nyt että sää pysyy hyvänä eli muutama pakkasaste ja auringonpaistetta. Voi olla että juoksuharrastukselle käy köpelösti jos räntää tulee vaakatasossa. Kävinpä muuten eilen vuoden ensimmäisessä jumpassa ja voi vitsi et tuntui kivalta taas pitkästä aikaa.

Lue myös mietteitä juoksukesästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.