Hae
Jannina Niskala

Etäopiskelu puuduttaa – Mikä avuksi?

Etäopiskelu. Enpä arvannut silloin vuosi sitten, kun aloitin opinnot Laurean AMK:ssa , että tulisin suorittamaan tutkinnon kirjekurssina. Toisaalta kotoa käsin opiskeleminen on vapaata ja sopii paremmin minunlaiselle ihmiselle, kuin täysipäiväinen opiskeleminen. Mutta kaikkein paras vaihtoehto on monimuoto-opinnot mihin alunperin olen ryhtynytkin. Kahtena päivänä viikossa luentoja, kontakteja ja ryhmän tukea. Maaliskuusta lähtien sitä ei ole juurikaan ollut. Ensimmäisen vuoden opiskelijoille piti turvata lähiopetus syksyllä mutta 50% luennoista oli etänä. Tai luennot olivat niinsanottuja hybridi luentoja jolla saattoi osa olla etänä ja osa läsnä. Itse valitsin aina lähiopetuksen ja valitsisin edelleen jos ne järjestettäisiin. Nyt koska olemme toisen vuoden opiskelijoita, kaikki on etänä!

Hän on yksi hyvä syy miksi opiskelen. Molemmat lapseni ovat.

 

etäopiskelu omalla vastuulla vailla tarvittavaa tukea

Tiedän, että olen aikuinen ja minun pitäisi kyetä hakemaan kaikki tieto, motivaatio ja selkäranka itsenäiseen opiskelemiseen. Ja kykenenkin ei se siitä ole kiinni. Tilanne on vain todella puuduttava ja se ei ole lainkaan sitä mitä odotin opinnoilta. Viime syksyllä oli jo kurssi jossa on viikko aikaa käydä materiaali läpi ja sunnuntaina viimeistään tehdä tentti ja tätä oli monta viikkoa. Nyt toisella toteutukselle sama homma, argh.. ei lainkaan minua miellyttävä tai oppimistani tukeva tyyli. Luennot etänäkin on parempi vaihtoehto kuin se että pakerrat yksin pieniä tenttejä läpi ja katsot youtubevideoita aiheesta.

Tänään oli virkistävää, kun aamu alkoi teams palaverilla meidän kauppakeskusprojektin osalta. Juteltiin vapaasti ja suunniteltiin kevättä ja vähän sparrattiin. Ihanaa siis todella virkistävää ja innostavaa kaiken tämän yksinäisyyden keskellä. Olen luistanut lahjakkaasti opiskelemisesta ja siivonnut ja järjestellyt kaikenlaista kotona. Mutta tämän aamun jälkeen muistin taas sen, että miksi tätä teen. Rupesinkin kyselemään instagramissa seuraajiltani vinkkejä siihen, että miten pitää etäopiskelu motivaatiota yllä.

vinkkejä etäilymotivaation ylläpitoon

Sain paljon erilaisia vinkkejä ja haluan jakaa teille niistä osan. Ensimmäinen ja tärkein on muistaa miksi opiskelet ja minun tapauksessani miksi haluan vaihtaa alaa. Koitan pitää kirkkaana mielessä sen mistä olen lähdössä, miksi ja ennen kaikkea mihin olen pyrkimässä. Minua kutsuttiin myös keikalle entiseen työpaikkaani, että jos muutaman tunnin magneettikammio voisi parantaa opiskelumotivaatiota.

Seuraavana on opiskelemisen jaksottaminen ja taukojen pitäminen säännöllisesti. Ellei nyt iske ihan tajuton flow niin silloin kannattaa kirjoittaa. Mutta päättää etukäteen ajan minkä opiskelee ja tekee sitä täysillä. Sitten tauko esimerkiksi ulkona tai muuta jaloittelua/jumppaa. Sitten taas takaisin tehtävien pariin fressillä mielellä. Itselläni meinaa tekeminen mennä siihen, että hommaan jotain puoliteholla siinä samalla ja selaan instagramia siinä ohessa. Kännykkä on siis laitettava kauas ja äänettömälle.

Muutama vinkkasi myös tämän mitä olen harrastanut erittäin ahkerasti eli karkin syöminen samalla. En tiedä auttaako se juurikaan mutta ainaki siitä tulee hetkellisesti hyvä fiilis. Veikkaan kyllä, että heittelevät verensokerit aiheuttavat ennemmin vaan väsymystä ja koomailua sohvan nurkassa. Eli tätä en suoranaisesti voi suositella. Toki jos sen hoitaa niin, että sopii itsensä kanssa palkinnon kun on tehnyt jonkin tietyn tehtävän valmiiksi tai lukenut tietyt kappaleet.

 

Pakenen paljon opiskelemista ompeluhuoneeseen kankaiden luokse.

 

Yksi hyvä vinkki oli myös se mitä meinaan tehdö jatkossakin enemmän. Vaihtaa paikkaa kotona. Ei tarvitse kököttää kokoajan samassa paikassa. Minullakin on läppäri minkä kanssa voin vaihtaa olohuoneeseen, keittiöön, makkariin (no siellä saattaa mennä nukkumiseksi), työhuoneeseen tai yläkertaan. Minulla on kyllä erittäin hyvät ja monipuoliset tilat käytössäni päivällä, kun olen yksin kotona. Talo jossa on 165 neliötä, kuusi huonetta ja keittiö kahdessa tasossa, on valinnan varaa. Plus, että tilan viihtyisyys vaikuttaa ainakin minuun todella paljon. Siksi alinkin sisustamaan meidän työhuonetta vihdoin, koska huomasin etten koskaan ole siellä.

Olemme yhden opiskelukaverin kanssa kipuilleet tätä samaa asiaa ja tänään keksimmekin yhden ratkaisun aiheeseen. Rupeamme pitämään opiskelupäiviä jommankumman kotona aina välillä niin saadaan vähän aivoriihtä pystyyn ja ideoitua yhdessä. Me rupesimme myös yhdessä kauppakeskusprojektin projektipäälliköiksi, joten senkin puolesta tullaan tekemään paljon yhdessä. Yhtenä ideana tuli myös järjestää aamukahvit opiskelutovereiden kanssa ja siinä samalla vaihtaa kuulumisia ja muuta.  Tässä nyt muutamia vinkkejä millä voisi saada etäopiskelu taas sujumaan.

 

 

Lue myös teksti: Alanvaihto – ihana pelottava tulevaisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.