Hae
Jannina Niskala

Munasolujen luovutus – Toinen kerta!

Oletko koskaan miettinyt, että voisit luovuttaa munasoluja jollekkin joka ei voi saada omia lapsia omilla soluilla. Lapsettomuuteen on monia syitä ja monet saavat avun ennen pitkään erilaisista hoidoista kuten koeputkihedelmöitys tai ovulaation induktio ja inseminaatio. Mitä sitten, kun mitkään hoidot eivät ole tepsineet ja edelleen syli on tyhjä ja vauvan kaipuu kova. Osa lopettaa tähän, kun kaikki on kokeiltu mutta osa jatkaa vielä lahjoitetuilla soluilla hoitoa. Ja kuten sanoin jokainen on yksilö eikä tapauksia ja diagnooseja aina voida vertailla keskenään. Meillä lapsiluku on täynnä ja olen nuorimmaisen jälkeen pohtinut vakavasti munasolujen luovutusta. Vuosi sitten tein munasolujen luovutuksen ensimmäisen kerran voit lukea siitä tästä ja nyt luovutin munasoluja toisen kerran. Varmasti menen vielä jos näistä ei ole vielä viisi perhettä saanut apua.

 

munasolujen luovutus

Luovuttaminen on minun mielestäni helppoa, koska en pelkää piikittää itseäni ja toimenpiteessä saa tarvittaessa lääkettä kipuun ja vähän rauhottavaa. Lääkkeitä on kolmea erilaista mitä tässä reilu 10 päivää kestävässä hoitojaksossa pistetään. Ensin kasvatellaan munasoluja päivittäisellä follitropiini alfalla. Muutaman päivän kuluttua rinnalle tulee jarruttava pistos eli kaksi pistosta illassa. Minun tapauksessani näitä laitettiin lauantaista viikon päähän maanantaihin asti eli 10 päivää. Munasolujen kasvua seurattiin kolmella ultralla ja keräys suoritettiin 14 päivää hoidon aloituksesta. Ennen keräystä pistettiin ns. irrotuspiikit, jotka vapauttavat munasolut keräystä varten.

Munasolujen luovutus

Keräys

Munasolut kerätään vaginaalisesti punktiolla suoraan munasarjoista. Ensimmäinen keräys oli mielestäni ehkä helpompi. Nyt toisella kerralla tuntui enemmän kipua mutta sain pyytämällä lisää lääkettä helpottamaan oloa. Ensimmäisellä kerralla kerättiin huippumäärä eli 34 munasolua ja nyt toisella kerralla pyrittiin maltillisempaan määrään ja saalis oli 18 munasolua mikä sekin on aika iso määrä.

Keräys on nopea toimenpide ja klinikalta pääsee melko nopeasti kotiin, ainoa ettei autoa saa ajaa niin minäkin tulin bussilla kotiin ja no on se opiskelijana paljon edukkaampaa huristella matkahuollon välineillä mitä mennä omalla autolla. Molemmilla kerroilla olen ollut hyvävointinen mitä nyt vatsaa on koskenut jonkin verran mutta siihen auttaa lämpötyyny ja pari särkylääkettä. Pientä vuotoa voi olla pari päivää mutta siinäpä se.

kenen lapsia ?

ensimmäisen luovutuksen yhteydessä käydään keskustelemassa psykologin (tai psykiatrin) kanssa en muista. Niistä asioista mitä tässä monella nousee ensimmäisenä mieleen. Kenen lapsia he ovat ja saavatko he tietää luovuttajan? Valitaanko luovuttaja katalogista ja mitä vanhemmat saavat tietää luovuttajasta. Vastaanottajat saavat tietää minusta hiusten värin, pituuden, ihon värin ja silmien värin. Eikä he valitse luovuttajaa mistään kaiken kattavasta kuvastosta vaan heille katsotaan klinikan puolelta sopiva luovuttaja. Mites se lapsi sitten? Lapsi saa pyytää itse tietoja luovuttajasta kun hän saavuttaa täysi-ikäisyyden. Minusta kerrotaan nimi ja hetu. Minulla ei ole mitään velvollisuuksia lasta kohtaan eikä hänellä ole mitään oikeuksia minun suhteen. Hän ei pysty ilmestymään perinnön jakoon vaatimaan omaa osuuttaan. Minä olen vain toiminut auttavana tahona enkä ole heille äiti, täti enkä mikään muukaan kaukainen sukulainen. Jotenkin toivon ettei tarvitse koskaan tätä pohtia eli vaikka he tietäisivät kuka olen niin he tyytyvät siihen tietoon ja asioihin mitä minusta löytyy internetistä.

Mika parasta klinikalla minua (ja varmasti muitakin) on kohdeltu todella hyvin ja henkilökunta on äärimmäisen ystävällistä. Sain jopa uuden kierukan punktion yhteydessä, ja nyt toivonkin runsaiden kuukautisten olevan historiaa ja ferritiinin lähtevän edes jonkinlaiseen nousuun.

Minulta saa kysyä tarkempia kysymyksia jos jokin mietityttää. koitan vastata mahdollisimaan hyvin niihin.

Lue lisää tietoa Fertinovan sivuilta <3

2 kommenttia

 1. Joutsenlampi kirjoitti:

  Eräässä tutkimustilanteessa minulla todettiin olevan kehoni puolesta hyvät edellytykset luovutukseen.
  Menin eräälle klinikalle, jossa oltiin alkuun erittäin miellyttäviä ja palvelualttiita. Tutkimus tehtiin(munasarjat), ja sitten käytiin läpi terveyshistoria. Geenieni vuoksi en ollutkaan kelvollinen luovuttaja (mitään perinnöllisiä kansansairauksia ei saa olla suvussa). Tunnelma vastaanotolla kylmeni veitsellä leikaten. Jäi tosi inhottava, jopa häpäisty olo. Minusta ei ollutkaan hyötyä bisnekselle, joten ei tarvinnut enää esittää ystävällistä.
  Munasoluni elävät siis omaa elämää, kun lapsiluku täysi, ja ikääkin karttuu.
  Pieni lohtu on erään toisen lääkärin toteamus aikanaan ”onpa kauniit munasarjat”. Kummalliset asiat jäävätkin mieleen ?

  • miniswithstyle kirjoitti:

   No onpas asia hoidettu huonosti. Mullakin selviteltiin yhtä asiaa luovutuksen suhteen mutta sain lopulta vihreää valoa. Missään vaiheessa ei tullut tuollaista oloa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.