Hae
Jannina Niskala

Miksi avun pyytäminen on niin vaikeaa?

Pyydätkö sinä herkästi apua muilta jos tuntuu ettei omat resurssit tai aika riitä kaiken hoitamiseen? Pyydätkö apua ystäviltä vai omalta perheeltä? Koetko, että apua on hankalaa pyytää? Meillä on tilanne ollut aina sellainen että tukiverkostoa ei juurikaan ole lähettyvillä. Miehen vanhemmat asuvat pohjoisessa ja minulla ei ole vanhempia ollenkaan. Minun puolen perhettä löytyy kyllä eteläisestä Suomesta mutta välimatkaa on kuitenkin jonkin verran. Kun viime syksynä muutettiin Lohjan keskustan tuntumaan lähemmäksi palveluita ja sairaalaa meillä on ollut paljon helpompaa navigoida näitä juttuja. Mutta silti tulee tilanteita missä pitää pyytää apua ja nyt asumme lähellä ystäviä ja apua saa ihan pyytämättäkin. Mutta miksi avun pyytäminen ja vastaanottaminen on niin vaikeaa.

 

Avun pyytäminen lasessor silkkihuivi panta päässä punatukkainen nainen

Koitin kesken tuotekuvausten setviä hakijaa meidän lapsille, koska en tiennyt milloin pääsisin töistä kotiin.

 

Miksi avun pyytäminen on niin vaikeaa?

 

Avun pyytäminen ja avun saaminen pyytämättä

Olen lapsesta asti ollut erittäin itsenäinen ihminen ja olen aikuisenakin pyrkinyt siihen tietoisesti. Kun muutin pois kotoa, mulle oli erittäin tärkeää muuttaa yksin asumaan. Vaikka tiesin pärjääväni kyllä yksin halusin kuitenkin varmistaa sen etten muuta kotoa vain toisen kanssa yhteen ja totea keksi-ikäisenä etten ole koskaan asunut yksin. Haluan myös olla tässäkin elämäntilanteessa tietyllä tavalla itsenäinen, kun olen naimisissa ja perheellinen. En esimerkiksi ole koskaan halunnut olla kenenkään elätti. Vaikka meillä rahat on yhteisiä tavallaan niin haluan tuoda oman osuuteni talouteen.

On toki tilanteita missä minä olen tuonut vähemmän rahaa, kuten äitiyslomat ja nyt opiskeleminen, mutta en viihdy tässä tilanteessa hirveen hyvin. Vaikka mieheni olisi paljon rahaa tahkoava moguli niin silti haluan, että tienaan itse omat rahani enkä vain ole kotona pitämässä seiniä pystyssä. Tai jos otetaan tilanne missä mieheni vaikka kuolee tai haluaa erota ja häipyä kuvioista täysin. Haluan pystyä pärjäämään myös siinä tilanteessa, että jäisin lasten kanssa yksin. Haluan ajatella, että vaikka mitä sattuisi niin minä kyllä pärjään!

Tästä voi löytyä syy siihen miksi avun vastaanottaminen tuntuu niin vaikealta. Muistan elävästi tilanteen, kun ystäväni soitti ja kysyi voiko lapset tulla leikkimään heille. Yritin siinä sohvalla möngertää etten oikein jaksaisi tulla, koska olen väsynyt. No tilanne olikin niin ettei minua sinne edes kustuttu vaan lapset pelkästään. Olin aivan hölmistynyt, koska ei kukaan ole ehdottanut minulle tuollaista koskaan ennen. Sain makoilla sohvalla reilun tunnin ihan yksin kotona ja nauttia omasta ajasta. Uskomatonta eikö totta! Sama on toistunut nyt pari kertaa ja yhtä äimänä olen ollut joka kerta. Eikä sen tarvitse olla tuon kummallisempaa, pieni hengähdyshetki kiireisen arjen keskellä. Tälläiset ystävät luovat elämään lisää turvallisuuden tunnetta ja fiilistä että minusta välitetään. Kiitos Laura <3 Ja sama toimii myös toisinpäin, on ihanaa saada lapsille kaverit leikkimään meille kotiin eikä siitä ole mitään vaivaa. Päinvastoin itsehän siinä saa olla vähän rauhassa, kun lapset viihdytävät toisiaan.

 

 

Harjoittelen kokoajan ottamaan paremmin apua vastaan ja nauttimaan siitä. Avun antaminen on helppoa ja mielelläni autan muita.

 

 

sattuipa juuri tilanne missä oli tarve pyytää apua spontaanisti

Juuri muutama päivä sitten sattui tilanne missä oli pakko pyytää apua ystävältä. Minä olin vantaalla harjoittelussa meidän ainokaisella autolla, jossa meidän turvaistuimet on. Ja tästä syystä lapset kulkevat päiväkotiin minun vuorojen mukaan. Meillä päiväkoti on ensi syksyyn asti vielä n. 8km päässä meiltä kotoa, koska tarvitsemme kesällä vielä vuorohoitoa. Sitten kun Ellen menee esikouluun ja Isla vaihtaa lähipäiväkotiin niin tilanne helpottuu sen verran, että lapset saa vietä ja haettua kävellen. Mutta siis huomasitte varmaan, että sää oli melko hasardi tuossa tiistaina ja kolareita oli sattunut melkoinen määrä kehäteillä ja turunväylällä. No minun reittini kulkee juurikin kehä kolmosta ja turun moottoritietä pitkin ja oli siinä työpäivän aikana vähän epäselvää että kerkeänkö hakemaan lapset hoidosta ajoissa. Tai pääsenkö yleensä hengissä kotiin.

 

Vuorohoito meillä on aina ollut siitä syystä ettei meillä ole ketään varahenkilöä, joka voisi hakea lapset hoidosta jos molemmilla on iltavuoro. Monet saavat jumpattua vuorot niin ettei vuorohoitoa tarvitse mutta heillä on usein se joku joka auttaa.

 

Mieheni pääsi töistä kotiin kävellen mutta ei pääse hakemaan lapsia päiväkodista kuitenkaan. Laitoin ystävälleni viestiä, että pääsisikö hän hakemaan meidän lapsia hoidosta heidän autolla. Heillä on samanikäiset lapset, joten turvaistuimet löytyy kyllä. Lopulta mieheni sai lainata heidän autoa ja saimme lapsukaiset ajoissa kotiin. Mutta ei tämä tilanne ollut miehellenikään mikään läpihuutojuttu ja hän on aina ensimmäisenä tarjoamassa rahaa ikäänkuin palkaksi palvelusta. Heti sain palautetta ystävältä, että jatkossa ei tarvitse maksaa mistään vaan naapuriapua annetaan ihan mielellään. Vastaavanlainen tilanne on ensiviikolla, kun meiltä pitäisi lapsi viedä korvalääkäriin ja minulla on auto muualla. Ensimmäinen ajatus miehelläni oli mennä taksilla mutta päätin kysyä kuitenkin ystävän autoa lainaksi tai kyydistystä sairaalalle. Matka nyt ei ole pitkä mutta lapsen kanssa usean kilometrin kävely talvella voi olla pitkä projekti.

Summa summarum

Tätä avun pyytämistä ja vastaanottamista täällä nyt harjoitellaan, jotta kaikki ei kaadu päälle. Avun pyytämisessä tai sen myöntämisessä, että tarvitsee apua, ei ole mitään vikaa! Rohkeasti pyytäkää apua jos oma jaksaminen on kortilla ja tuntuu, ettei pysty yksinkertaisesti pyörittämään arkea. Ja minä autan myös! ystävät hyvät soittoa tai savumerkkejä tänne jos tuntuu raskaalta. Me voidaan ottaa kylään lapset vaikka pariksi tunniksi miksi ei yöksikin, jos kaipaat omaa aikaa. Pus!

Lue myös Ura ja äitiys – mahdoton yhdistää?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.