Hae
Jannina Niskala

Liukuva työaika vs. työvuorolista!

Olen aina ollut sellaisissa töissä missä on tietyt työvuorot, joiden mukaan töissä käydään. Olen myös aina tehnyt vuorotyötä, kahta tai kolmea vuoroa ja mitään säännöllisiä vapaita tai pyhiä ei ole koskaan tunnettu. Aloitin tradenomiopintojeni toisen harjoittelun reilu kuukausi sitten ja olen saanut nauttia aiemmin tuntemattomasta käsitteestä: liukuva työaika. Tätä olen aina toivonut, koska se antaa joustoa päiviin ja sellainen ylimääräinen stressi on poistunut aamuista. Ei haittaa vaikka lapsilla menisi 10min. pidempään pukeutumisessa, koska minä en niinsanotusti myöhästy töistä. Mutta olen huomannut jotain yllättävää.

 

työvuorot sairaanhoitajana

Minä teen sairaanhoitajana töitä kolmessa vuorossa, aamuvuoro 7.30-15.30, iltavuoro 11-21.45 ja yövuoro 21.30-7.30. Noin se on yksinkertaisimmillaan. Näiden lisäksi on pidempiä aamuvuoroja 7.30-17 tai 18 ja iltavuorokin voi alkaa eri aikaan riippuen sinun omista tunneista kolmen viikon jaksossa. Työvuorot on tehty aina kolmeksi viikoksi kerrallaan ja seuraavan listan saa aina elettävän listan toisen viikon perjantaina. Eli aika huonosti saa elämää suunniteltua eteenpäin, kahden sairaanhoitajan perheessä eletään elämääkin kolmen viikon jaksoissa. Plus jokaisen listan ensimmäisen viikon hoitovuorot joutuu ilmoittamaan päiväkotiin myöhässä, koska järjestelmä sulkeutuu aina torstaina klo12. Eli ne vuorot ilmoitetaan päiväkodille aina 11 päivää etukäteen. Toki pieniä muutoksia voi pyytää myös lähempänä ajankohtaa mutta näin ne pääsääntöisesti tulevat.

 

Tätä kirjoittaessani torstaina klo11 jouduin laittamaan vuorot päiväkotiin omien töideni mukaan, koska isän vuorot eivät ole tulleet. Kun ne tulevat niin sinne saattaa tulla muutoksia vielä.

liukuva työaika harjoittelu

Harjoittelussa meillä on paljon myös kuvauspäiviä mitkä piristää paljon perus toimistotyötä!

 

liukuva työaika

Aamuvuorot ovat tuntuneet raskailta sairaanhoitajana, koska on ollut pakko herätä ennen sian pieremää viemään lapsia hoitoon ja itse raahautua töihin, kun muut vasta juovat aamukahvia. Ja olin äärimmäisen iloinen, kun pääsin tekemään töitä pelkästään virka-aikoihin ja liukuvalla työajalla. Liukuva työaika tuo joustoa juurikin satunnaisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi jos sää on todella huono niin voin ajaa rauhallisesti töihin huolehtimatta siitä että joudun juoksemaan täysillä kellokortille vaatteet puolitangossa ja selitellä miksi tulin mihinkin aikaan ja mikä oli hätänä. Vaikka tälläistä ei ole kohdallani koskaan tapahtunut, olen pikemminkin aina liian aikaisin töissä. Josta päästään siihen, että nyt työaikani alkaa siitä kun pääsen koneeni ääreen ja ne minuutit kaikki luetaan työajaksi eikä hyväntekeväisyydeksi. Vaikka sairaanhoitajana koitan olla tarkka siitä etten aloita töitä ennen kuin työvuoro alkaa, koska siitä ei makseta pennin hyrrää ellei ole jokin hätätilanne.

liukuva työaika

Uudet silmälasit on laitettu tilaukseen ihan sen takia että työskentelen päätteellä aiempaa enemmän.

 

yllättävä ilmiö

Mutta tässä on tapahtunut yhdenlainen yllättävä ilmiö! Olen huomannut olevani töissä kokoajan aikaisemmin. Tätä säätelee lähinnä se jos joudun viemään lapset päiväkotiin aamulla niin niitä ei pysty lennosta muuttamaan tai en halua heitä herättää ennen kuutta päiväkotiin. Mutta muuten huomaan ajavani toimistolle jo viimeistään klo 7.30. Jos minulla harjoittelijana olisi avaimet sinne niin olisin paikalla varmaankin jo klo 7, nyt joudun varmistamaan että siellä on jo joku aikaisemmin paikalla. Mutta mikä muutos tähän on tullut? menen siis nykyään mielelläni ajoissa sinne ehkä juuri siksi että tässä ei ole mitään pakkoa. Ketään ei pakoteta olemaan 7-16 töissä vaan jokainen saapuu ja poistuu tietyn liukuman sisällä. Saan myös poistua töistä silloin kun haluan sen liukuman sisällä. Toki nyt olen harjoittelija ja teen töitä koulun ohella ja sen takia joudun joskus tulemaan myöhemmin tai lähtemään aiemmin. Teen myös vajaata viikkoa, koska torstai ja perjantai on yleensä koulupäiviä.

Tässä ilmiössä on myös sellainen asia, joka tulee ottaa huomioon että ei ajaudu tekemään liikaa töitä ja muistaa levätä myös. Koska työ on nyt erilaista ja tässä on myös mahdollista tehdä töitä kotoa käsin, niin minun varsinkin pitää kiinnittää huomiota työn ja vapaa-ajan erottamiseen. Sairaanhoitajan työ ja määrätyt työvuorot ovat siinä mielessä hyvä, ettei sitä voi tehdä kotona ja työt jäävät aina töihin. Siitä työstä ei myöskään koskaan tule niinsanotusti valmista ja aina siellä on joku joka jatkaa sitä. Siinä ammatissa ei myöskään kannusteta tarpeeksi itsensä ylittämiseen tai ylimääräisen tekemiseen, koska siitä ei koskaan tulla maksamaan sinulle lisää palkkaa vaikka miettisit ja kehittäisit toimintaa kotona ja vapaa-ajalla. Kiitostakin olen saanut harvoin.

liukuva työaika

Laitettiin kynsiin jo nyt kesäistä ilmettä, koska joudun nämä poistattamaan toukokuun lopussa. Nämä eivät ole sairaanhoitajan kynnet!

 

 

Käy lukemassa aiempi kirjoitukseni sairaanhoitajan työn hyvistä ja huonoista puolista.

Seuraathan minua jo instagramissa

4 kommenttia

 1. Nadine kirjoitti:

  Se on hauska, miten eri tavalla työajat ja tavat vaikuttavat eri näkökulmista katsottuna. Jokaisessa ammatissa on varmaan hyviä ja huonoja puolia (niin kuin aikaisemmassakin postauksessasi totesit). Sairaanhoitajan ammatti on erittäin tärkeä yhteiskunnalla, ja se on minusta outo, ettei alalla panosteta ihmisten hyvinvointiin enemmän, koska sekava työvuorolista ei nyt ole kovin kiva pidemmän päälle.

  Olen itsekin tehnyt vuorotyötä, jossa oli selkeät, mutta varsin vaikeat työvuorot, kun en ole mitenkään hyvä nousemaan aamuneljältä. Onneksi ei tarvitse palata siihen enää.

  Nyt olen täysipäiväisesti vastuussa omista työajoista, työmäärästä ja tuloista . Hyvässä ha pahassa ?
  (https://viaperasperaadastra.com/2021/02/13/diginomadin-elaman-varjopuolet-jotka-aukeavat-vain-suomalaisille/ )

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Juuri näin. En ikinä uskonut että menen vapaaehtoisesti aikaisin töihin mutta niin se vain menee. Oma vastuu työajasta ja organisoinnista kasvaa.

 2. HuiHai kirjoitti:

  On ollut tosi mielenkiintoista lukea uranvaihdostasi ja tradenomiopinnoista, itsekkin olen uranvaihtaja ja juuri liiketaloutta opiskelen. En ole aikaisemmin kommentoinut, mutta nyt on ihan pakko kehua noita kynsiä! Siis en kestä miten ihanat! 🙂 Kiitos kun jaat opintoihisi liittyviä juttuja ja olisi kiinnostavaa kuulla vielä lisää työharjoittelusta. Hyvää kevättä!

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Mahtavaa, että tämä kiinnostaa! Tulen kirjoittamaan harjoittelusta enemmän kyllä tässä kevään kuluessa. Ja kynnet ovat kyllä ihanat!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.