Hae
Jannina Niskala

Lapsen elvytys – Syytä kerrata aina välillä!

Olen itse ollut sairaanhoitaja jo vuodesta 2012 asti ja nykyisessä työpaikassani harjoitellaan aikuisen elvytystä leikkaussaliolosuhteissa joka kesä. Hyvä niin koska tätä taitoa en ole koskaan tarvinnut tosi elämässä, en töissä enkä vapaa-ajalla. Ja koska sitä ei pääse tosielämässä tekemään, taito unohtuu herkästi. Lapsen elvytys poikkeaa aikuisen elvytyksestä joiltakin osin ja tekee itsellenikin aina hyvää kerrata mitä maallikkoelvytyksessä tapahtuu ja missä järjestyksessä asioita pitää tehdä. Tehtävien järjestyksellä on väliä, varsinkin jos olet yksin.

lapsen elvytys

Pirpanat joiden takia saa vähän väliä olla sydän syrjällään ja valmiudessa tekemään ihmeitä!

 

lapsen elvytys

Nämä lapsen elvytysohjeet ovat löydettävissä myös Punaisen ristin sivuilta!

  1. Jos lapsi menettää tajuntansa, kokeile saatko häntä hereille ravistelemalla ja puhuttelemalla.
  2. Jos lapsi ei herää soita heti 112 ja aseta puhelin kaiuttimelle.
  3. Aseta lapsi selälleen ja selvitä hengittääkö hän normaalisti. Hengitystiet avataan kohottamalla leukaa ja päätä ojentamalla. Poskella on hyvä kokeilla tuleeko suusta ilmavirtaa ja katso samalla onko rintakeässä liikettä.
  4. Jos lapsi ei hengitä tai hengittää epänormaalisti aloita puhalluselvytys. Puhalletaan VIISI (5) kertaa: avataan hengitystie ->asetetaan suu tiukasti lapsen suun päälle-> suljetaan lapsen nenä sormilla -> puhalla sen verran, että lapsen rintakehä nousee.
  5. Paina 30 kertaa: Aseta kämmentyvi keskelle lapsen rintalastaa ja käsivarret suorana painetaan 30 kertaa. (tässä kohtaa unohdetaan ne kaikki dramaattiset elokuva elytykset missä rynkytetään ihan päin honkia. Kädet suorana!)
  6. Puhalla 2 kertaa.
  7. Jatka elvytystä tauotta rytmillä 30:2

Näin elvytetään alle murrosikäistä lasta, aikuiselle ja pikkuvauvalle ohjeet ovat erilaiset. Elvytyksessä sen onnistuminen on paljon kiinni ajasta. Mikään ei saisi viivästyttää elvytyksen aloittamista, joten siksi kun on soitettu 112 ja laitettu puhelin kaiuttimelle aloitetaan elvytys heti ja sitä jatketaan siihen asti kunnes apua tulee paikalle. Kaiutimeen on hyvä puhuta samalla kun painelee ja hätäkeskuksesta saat mahdollisesti lisäohjeita.

lapsen elvytys

Hätätilanteissa on tärkeää pysyä rauhallisena!

 

Hätätilanteiden mielikuvaharjoitukset

Olen lasten saamisen jälkeen käynyt usein mielessäni läpi erilaisia hätätilenteita. Miten niissä toimisin ja mistä löytyy lähin apu. Vaikka ne tilnateet tuntuvat mielikuvissakin pelottavilta ne kannattaa käydä läpi, se auttaa varmasti siinä oikeassa tilanteessa. Oikeassa hätätilanteessa ei saa mennä paniikkiin vaan pitää toimia rauhallisesti ja johdonmukaisesti. Välillä huomaan ajattelevani kaikenlaisia tilanteita käden poikkeamisesta ja syöpädiagnooseihin, mikä tuntuu itsestäkin hiukan hoopolta. Mutta töissä on tullut nähtyä niin monia kohtaloita ja tilanteita, että niiden läpikäyminen jälkikäteen on varmasti ihan normaalia.

 

Käy lukemassa myös edellinen kirjoitukseni tämän kesän bucket listille valikoituneista matkakohteista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.