Hae
Jannina Niskala

Miten pärjätä taloudellisesti opintovapaalla?

Minulla oli tänään instagramissa hyvä keskustelu, opintovapaasta ja sen aikaisesta taloudesta, yhden seuraajan kanssa. Opintovapaalle jääminen on aina iso miinus sen hetken taloudelliselle tilanteelle, koska luonnollisestikkaan et saa palkkaa sen aikana. Miten voi pärjätä taloudellisesti opintovapaalla puolikin vuotta niin, että toinen ei saa palkkaa ollenkaan? Minuun kohdallani täyttyivät kaikki aikuiskoulutustuen kriteerit ja olen oikeutettu siihen 15 kuukauden ajan. Aikomus minulla ei ollut kuitenkaan käyttää niitä kaikkia kuukausia tähän koulutukseen, joten ensimmäisen vuoden opiskelin 100% työn ohessa. Jäin ensimmäisen kerran opintovapaalle joulukuussa 2020.

 

aikuiskoulutustuki

Aikuiskoulutustuki haetaan Työllisyysrahastolta ja sen saamiselle on muutamia kriteereitä. Ensinnäkin sitä voi saada työelämässä olevat ihmiset keillä on kahdeksan vuoden työkokemus takanaan. Tämä ei siis tarvitse olla samasta työpaikasta. Nykyisen työnantajan alaisuudessa tulee olla ollut vähintään vuoden ja työsopimuksen tulee olla koko opintovapaan ajalle. Koska omat työt hoitoalalla olivat hyvin pätkäluontoisia niin odotin kunne sain vakituisen paikan niin pystyin jäämään opintovapaalle rauhallisin mielin. Et myöskään saa saada tukia, jotka estävät tuen maksamisen. Näitä ovat mm. Kelan opintoraha, työttömyyspäiväraha yms. Täydellinen lista löytyy Työllisyysrahaston sivulta. Opintojen tulee myös kuulua aikuiskoulutustuen piiriin. Moni luulee ettei esimerkiksi polkuopintoihin voi saada aikuiskoulutustukea mutta kyllä niin voi saada, koska ne ovat tutkintoon johtavia opintoja.

 

taloudellisesti opintovapaalla

 

tuen määrä riippuu tuloista

Tuki on siis ansiosidonnainen eli se on tietty prosentti sinun keskimääräisesti kuukausituloista. Työllisyysrahasto tarkastaa tulosi tulorekisteristä, joten sinne ei tarvitse toimittaa mitään lippulappuja sitä varten. Mutta onhan se siis paljon pienempi mitä normaalisti saisin jos olisin töissä ja siksi teenkin jonkin verran töitä myös opintovapaalla. Opintorahan kanssa saa tienata hurjat 250€ kuussa eli ei todellakaan paljoa. Itse tein keväällä muutamia kaupallisia yhteistöitä ja sain sillä pientä lisätuloa. Nyt syksyllä tilanne onkin hiukan kinkkisempi, koska saan vielä syyskuussa lisiä mm. ylitöistä mitä tein loppukesästä. Joudun odottamaan kuun puoleen väliin, jotta lisät tulevat maksuun ja sen jälkeen ilmoitan tilanteen työllisyysrahastoon ja perun syyskuun rahan. Haen syyskuun opintorahan soviteltuna tämän kuun tuloihin eli syyskuun tuki tulee tippumaan varmaan melkoisesti. Mutta minkäs teet!

 

kuinka keplotella taloudellisesti opintovapaalla

Pari juttua on millä menoja saa pienemmäksi. Jos teillä on lapsia kunnallisessa päivähoidossa niin sinne ilmoittamalla uudet tulot saatte niihin helpotusta. Aikuiskoulutukea ei lasketa sinulle tuloksi vaan siihen lasketaan esimerkiksi vain sinun puolison tulot. Meillä on koko opintovapaani ajan ollut päivähoitomaksut melkolailla nollassa. Eli talouteen tuli samalla -350€/kk helpotusta. Se kannattaa pitää mielessä tosiaan, että menotkin pienenevät jonkinverran. Tässä oli mm. syy miksi tein harjoitteluni keväällä palkattomana. Kukaan tai mikään harjoittelupaikka ei maksanut niin paljoa palkkaa, että minun olisi kannattanut taloudellisesti luopua opintorahasta. Palkkatulo olisi heti vaikuttanut muunmuassa juurikin noihin päivähoitomaksuihin.

Muistakaa myös laskea opintorahalle ja mahdollisille kesätöille ja sivutuloille omat veroprosentit. Prosentti laski minulla tälle vuodelle aika paljon, joten kesätöistäkin jäi paljon enemmän rahaa käteen. Myös kevään ja syksyn opintorahasta jää paljon enemmän käteen 17% veroprosentilla versus 25% veroprosentilla.

 

Kesä

Jos tuntuu ettei vieläkään riitä

Jos tosiaan vieläkin tuntuu siltä, ettei mitenkään rahat tule mitenkään päin riittämään niin mahdollisuus on myös opintolainaan. Opintolainaan haetaan kelan takaus ja sitten lainaa haetaan omasta pankista. Se on aikuisopiskelijalla 650€/kk ja sen voi nostaa könttänä hetki lukukauden alussa tai käsittääkseni myös kuukausittain. Silloin siitä menee jokin maksu vielä lisäksi. Aikaisempi opintolainakaan ei ole sille este, jos sen takaisin maksaminen on sujunut moitteetta siihen asti. Opintolaina on lainoista se edullisin, joten sitä kannattaa harkita. Monet eivät sitä nosta vaan haluavat selvitä ilman ja sekin on hyvä.

 

pitää elää hiukan säästeliäämmin

Oppintovapaalla ei voi elää ehkä yhtä leveästi, kuin ennen mutta pienillä arjen muutoksillä siitäkin selviää. Minulla on tukena myös puoliso, joten ihan koko talous ei ole vain minun harteillani. En tosin hirveen mielelläni ole toisen elättinä vaikka hän aviomiehenä elatusvelvollinen taitaa ollakkin. Mutta onneksi nämä ovat väliaikaisia juttuja ja joskus tulevaisuudessa tilanne voi ja varmaan onkin toisinpäin ja hän jää opintovapaalle. Minun pitää ensin vain valmistua ja löytää itselleni työpaikka. Helppoa eikös 🙂

Toki asioita helpottaa jos pystyy säästämään rahaa ennen opintovapaalle jäämistä ja pahimmassa tilanteessa saahan sen asuntolainankin tauolle tarvittaessa. Tästä voit lukea opinnoistani lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.