Hae
Jannina Niskala

Lukijan toive: Kuinka minä ryhdyin ompelemaan?

Sain tänään seuraajaltani toiveen kirjoittaa aiheesta: Kuinka minä rupesin ompelemaan? Tätä on itseasiassa kysytty ennenkin ja nyt sain ajatuksen kirjoittaa aiheesta ihan postauksen. En siis ole opiskellut ompelemista missään muualla, kuin peruskoulussa käsityötunneilla. Ja en ole peruskoulun jälkeen hirveesti ommellutkaan ennen, kuin olin raskaana ja odotin toista lastani. Yhtäkkiä olin kuitenkin lastenvaatteita ja kankaita myyvän yrityksen ja verkkokaupan omistaja.

 

Mustavalko raidallinen rusettipanta oli ensimmäinen pantani ja siitä lähti koko Eloisen tarina. Islan pannassa on Paapiin leafs trikoo.

 

lastenvaatteiden ompelu

Pienille lapsille on ihana ommella vaatteita, koska kangasta menee niin vähän ja he eivät välitä jos joku sauma on vinossa. Trikookankaan ompelu on mielestäni helppoa, koska vaatteen ei myöskää tarvitse istua täydellisesti sopiakseen käyttäjälleen. Ompelin ensimmäiset legginssit Ellenille, hänen ollessaan noin vuoden ikäinen. Voi sitä ohjeen tavaamista ja pähkäilyä, että mitä siinä oikein pyydetään tekemään. Kaavana minulla oli Noshin lasten legginssit ja kankaana niin ikään Noshin vaaleanpunainen joustocollege, jossa oli mustia pilviä. Silloin  siinä vaiheessa en juurikaan tiennyt erilaisista kankaista ja niiden laaduista. Ostin vain kauniita kankaita ja sen jälkeen mietin mitä niistä voisin tehdä. Muistan, kuinka jouduin myös pyytämään mieheltäni apua siihen ohjeen tulkitsemiseen. Mutta valmiit ihan käyttökelposet housut tuli.

 

ompelemaan

Lillalumin trikookangas Isla ja kaava Amanda mekko.

 

Ostin muutaman Ottobren lehden ja tilasin lisää kankaita mutta kaikkein parhaimmat ohjeet oli kuitenkin Jujunan kaavat. Hänellä oli myös blogi, josta löytyy hänen kaavoihin kuvallisia ohjeita. Ensin ompelin vain asusteita ja pipoja ja tein niitä omille lapsilleni ja muille lapsille tilauksesta. Ensimmäinen todellinen suosikki olikin Jujunan Hiiop jumpsuit missä oli vino vetoketju ja niitä ompelin omille lapsille monia erikokoisia ja tilauksesta myös muille. Moniin kaavoihin pystyy ostamaan lisenssin, jotta niitä voi käyttää kaupalliseen tarkoitukseen. Muuten niitä saa käyttää vain omiin ompeluksiin. Yhtäkkiä huomasin ompelevani paljon asusteita ja muita juttuja ihan vain muille, koska se oli kivaa. Nopeasti oli myös aika perustaa toiminimi ja lopulta minulla olikin oma yritys, myin oman tuotannon kankaita ja lastenvaatteita.  Yritystä, eikä verkkokauppaa ei ole ollut enää muutamaan vuoteen. Käsitöillä ei vaan suomessa elä eikä se nyt ihan ollut sitä mitä halusin kuitenkaan.

 

ompelemaan

Ihana saunatakki Paapiin joustofroteesta

 

nykyään ompelen omaksi ilokseni

Enää en ompele tilauksesta juurikaan ihan satunnaisia juttuja lukuunottamatta. Tykkään ommella lapsilleni vaatteita ja rakastan kauniita kankaita. Niiden tilaaminen on edelleen yksi heikkouteni. Tyttöjen vaatekaapista on ehkä 60-70% minun tekemiäni uniikkeja vaatekappaleita ja he tykkäävät pitää niitä. Ainakin toistaiseksi ne siis kelpaavat ja tilauksiakin tulee silloin tällöin. Tykkään enemmän ostaa valmiita kaavoja suomalaisilta pienyrittäjiltä, kuten Lillalumi. Lehtien kaavat ovat välillä niin vaikeaselkoisia ja mitoitukseltaa meidän lapsille aivan vääriä. Sovellan ohjeita myös aika herkästi ja voin olla jonkun mielestä aika suurpiirteinen ompelija. En käytä nuppineuloja enkä ole niin tarkka, menen ennemmin fiilispohjalta.

 

ompelemaan

 

mistä kannattaa aloittaa ompelemaan

Ehkä kaikkein helpoin ja nopein on leggarit. Niissä on kolme saumaa plus kuminauhan kiinnitys ja lahkeiden tikkaus. Leggareihin tarvitaan siis joustavaa kangasta, 2cm leveää kuminauhaa, lankaa, saumuri ja tarvittaessa ompellukone. Pelkällä saumurilla pääsee vaatteiden valmistuksessa todella pitkälle ja se onkin joustavien kankaiden kanssa ihan ykköskone. Toinen on, että hankit ompelukoneeseen kaksoisneulan. Sillä saat ommeltua joustavan tikkauksen hihan- ja lahkeensuihin ja pääntiehen. Tähän passaa aluksi myös ompelukoneen joustavat ompeleet. Itse käytin aluksi ihan siksakkia. Minun mummin vanha husqvarna ei kuitenkaan tullut toimeen kaksoisneulan kanssa niin ostin aika nopeasti peitetikkikoneen, jolla saa ommeltua siistin päälitikkauksen. Nykyään minulla on kaksi saumuria, toinen äitini vanha brother (mustilla langoilla) ja toinen Juki Mo-1000 (valkoisilla langoilla ja vasemman puoleisessa neulassa on harmaa lanka).  Edelleen mummini husqvarna 2000 toimii, kuin unelma. Ja peitetikkikoneena on Juki mcs 1500, aivan paras kone jolla ei saa hyppytikkiä aikaiseksi millään. Peittarissa käytän kokoajan harmaita lankoja, koska ne sopivat järestään melkein kaikkiin kuosikankaisiin. Yksivärisiin saatan vaihtaa kankaan väriset langat. Olen todella laiska vaihtelemaan lankoja. Siksi minulla on saumurissa yksi harmaa lanka, koska se ei erotu saumasta niin hyvin kuin esrímerkiksi kirkkaan valkoinen erottuisi hiuka tummemmasta kankaasta.

Tämän hetken suosikkikangaskaupat on Lillalumi, Paapii, Ommellinen, Kimmi. Kaavat minulla on melkein kaikki käytössä olevat Lillalumilta ja Jujunalta. Ainoalla ja Ommelkuplallakin on ihania kaavoja. Minellestä olen tilannut kankaita ja uniikkeja tekonahkaisia ompelumerkkejä #GRLBOSS <3 Ompelutarvikkeet ja langat tilaan virosta Karnaluksista.

Kankaat Lillalumi

Ompelemisen aloittaminen voi olla pelottavaa tai tuntua vaikealta mutta tekemällä oppii. Facebookissa on loistavia ompeluryhmiä, kuten ompeluelämää ja alavara. Niistä saa neuvoja ja vinkkejä ongelmaan kuin ongelmaan. Itse on kaiken oppinut kysymällä ja tekemällä. Virheistä oppii kaikkein parhaiten. Rohkeasti vain ompelemaan, saat siitä ihanan harrastuksen itsellesi ja juuri omannäköisiä vaatteita!

 

Kaava Ommekupla raksu pipo ja kangas Lillalumi.

Kangas Huigee muumitrikoo

 

Lisää ompeluinspiraatiota voit käydä katsomassa instagramistani.

Kirjoitin viime jouluna monta postausta helpoista DIY joululahjoista. Tässä kantoreppu babyborn nukelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.