Hae
Jannina Niskala

Kaiken uuden oppiminen – Paniikki!

No ei nyt sentään ihan paniikki, mutta nyt juuri eletään alun nousujohteisen käyrän jälkeistä alamäkeä. Vähän meinaa tulla ahdistusta kaikesta tästä uudesta ja voinko minä oikeasti oppia joskus kaiken tämän? Tässä kohtaa sitä taas tajuaa sen, että koulu antaa ainoastaan alkusysäyksen sille opin tielle mikä alkaa valmistumisen jälkeen. Ihan viimeisimmissä tutor keskusteluissakin kävimme läpi sitä, kuinka työelämä oikeastaan vasta opettaa kaiken sen mitä sinun pitää työssäsi osata. Ja näin se meni ensimmäiselläkin kerralla, niin miksei se menisi nytkin samalla tavalla? Kaiken uuden oppiminen vie jonkin verran aikaa, eikä sitä pysty hirveästi kiirehtimään.

 

kaiken uuden oppiminen

Sinnikkäästi vain eteenpäin, vaikka välillä tuntuu tahmealta!
Kuva: NitaHphotography

 

oppiminen on jatkuvaa

Kun vuonna 2012 valmistuin sairaanhoitajaksi, en todellakaan osannut vielä juuri mitään anestesiahoitajan työstä. Työllistyin heti koulusta viimeiseen harjoittelupaikkaani neurokirurgian leikkausosastolle ja siitä se oppiminen vasta lähti. Silloin voisin sanoa, että ensimmäinen vuosi oli kaikkein rankin. Ei vältytty itkulta eikä hampaiden kiristykseltä, mutta eteenpäin oli vain mentävä. Aloin päivystämään vasta siinä vaiheessa, kun olin ollut töissä puolisen vuotta. Eli siinä kohtaa oli jonkinlainen etappi saavutettu oppimisen kanssa. Toki en siinäkään vaiheessa vielä pitänyt itseäni vielä hyvänä. Sairaanhoitajan ammatti on oikeastaan jatkuvaa oppimista ja sama ajatustapa minun pitäisi omaksua myös uuteen ammattiin.

Kaiken uuden oppiminen

Kuva: NitaHphotography

 

kaiken uuden oppiminen

Koska nyt tosiaan on kyse jo toisesta ammatista ja pudotus ns. asiantuntija -tasolta takaisin vasta-alkajaksi on ollut kova. Koitan kokoajan pitää mielessäni edellisen uran alkuvuosia ja koitan olla vaatimatta itseltäni liikaa heti tässä alussa. Niin kuin sairaanhoitajana niin markkinoinnin (tulevana) ammattilaisena oppiminen on jatkuvaa, koska maailma muuttuu kokoajan ja uusia tekniikoita ja trendejä tupsahtelee joka kolosta. Pitää vain hyväksyä tietynlainen keskeneräisyys itsensä kohdalla. Ei kukaan ole valmis koskaan vai kuka pystyy sanomaan, että nyt olen valmis eikä minun tarvitse enää oppia mitään uutta? Nyt uran alussa kaikki uusi asia tulee van niin kerta rysäyksellä, että sen palasteluun menee jonkin verran enemmän aikaa. Tulevaisuudessa hyvän pohjan päälle on varmasti helpompaa omaksua sosiaalisen median ja sisällöntuotannon uusia koukeroita.

Mutta en siis todellakaan ole vaipumassa epätoivoon, vaan laittamassa seuraavaa vaihdetta silmään. Koitan vain muistutella itselleni aika ajoin, kuinka tämäkin ammatti on jatkuvaa oppimista eikä kukaan voi olla täydellinen kaikessa. Oma urani hakee vielä omaa uomaansa ja kaikki tulee kirkastumaan ennen pitkään minullekin, vaikka nyt aluksi askeleet tuntuvatkin hiukan tahmeilta. Kun tästä oppimisen käyrän alamäestä ja kuopasta selvitään on edessä nousujohteinen tie kohti asiantuntijuutta.

Saadaksesi aina uusimmat postaukset tuoreeltaan luettavaksi kannattaa seurata minua Instagramin lisäksi vielä Facebookissakin

Kannattaa lukea myös edellinen kirjoitukseni aiheeseen liittyen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.