Hae
Jannina Niskala

Kohti järkevämpää rahankäyttöä ja säästämistä!

Kuka teistä osaa olla järkevä rahan käyttäjä? Oletko saanut siihen opastusta jo lapsuudessa kotoa? Itse en saanut juurikaan mitään rahaan liittyvää opastusta lapsuuden kodissani. Me elettiin melkolailla kädestä suuhun kaikenlaisten tukien avulla. Ja silloin kun rahaa jostain syystä tuli enemmän ne käytettiin hyvin nopeasti, joskus järkevästi ja joskus vähemmän järkevästi. Koskaan en muista, että äiti olisi mitään laittanut säästöön. Siihen ei kuulemma ollut varaa. Mun täti aina yritti takoa järkeä mun äidin päähän ja minäkin muistan monesti toistetun lauseen: laita säästöön rahaa, ihan vaikka vitonen kerrallaan. Miksi en kuunnellut tarkemmin silloin. Minä olen vasta viime vuosina mennyt kohti järkevämpää rahankäyttöä.

 

Minäkö säästäjä?

Olen aina ollut melko höveli rahan kanssa eikä sitä ole juurikaan jäänyt esimerkiksi säästöön. Olen toisinaan kyllä säästänyt rahaa, jotain tiettyä kohdetta varten mutta mitään pitkäjänteistä säästämistä ei minun historiassani ole tapahtunut. Olen myös ostanut velaksi paljon kaikkea ja nyt vasta kohta voin sanoa olevani niistä vapaa. Olen tehnyt periaatepäätöksen ettei mikään vaate tai tavara ole Klarnan tai muun vastaavan arvoinen. Puhelimen tai jonkin muun isomman ostoksen voin edelleen voin ostaa osamaksulla mutta niidenkin kanssa pitää olla tarkkana. Mutta niinkuin sanoin kaikesta voi oppia ja kääntää sen paremmaksi.

Muutama vuosi sitten aloin säästämään rahastoon ihan vaan jotain varten, ehkä eläkepäiviä. Näille pitäisi varmasti olla aina joku selkeä kohde ja muutamakin eri paikka. Koska olen myös lahjakkaasti tyhjentänyt säästöjä, jos jokin (todella tärkeä) tarve ilmenee. Mitä enemmän olen perehtynyt kirjallisuuteen, sitä epätoivoisemmaksi tulen. Näiden kaikkien opusten mukaan kaikki fiksut ihmiset söästävät ihan järjettömiä summia eri kohteisiin. Onko se totta? Yksi eläkkeelle (pitkäjänteinen), toinen johonkin vähän lyhyemmällä tähtäimellä, kolmas vaan johonkin hupiin. Plus jonkinlaista puskuria pitäisi olla myös kerrytettynä, ettei sijoitussäästöihin tarvitsisi koskea heti ensimmäisenä. Ja tuntuu, että kaikkien lapsilisät menevät suoraan lapsille säästöön. Meillä ne ovat menneet kyllä ihan elämiseen kaikki nämä vuodet.

 

kohti järkevämpää rahankäyttöä

Kuva: pexel

 

Kohti järkevämpää rahankäyttöä

No siis sanoinkin tuossa, että olen aloittanut rahastosäästämisen.  Ja vaikka tuossa opiskeluiden aikana jouduinkin niihin kajoamaan, jatkoin silti pienellä summalla ja nyt nostin summaa isommaksi. Joka kuukausi tililtä menee, edelleenkin monen mittapuulla, pieni summa säästöön rahastoon. Säästän rahaa nyt tällähetkellä kahteen paikkaan: OP maltilliseen rahastoon ja nordnetin kautta indeksirahastoihin. Olen koittanut profiloida näitä nyt tarkemmin ja korvamerkitsin OP rahaston eläkesäästämiseksi ja nordet on sitten jotain muuta, jotain lyhyempikatseista. Plus haluan myös kerryttää itselleni puskuria, jolla voidaan maksaa jotain yllättävämpiä menoja. Tätä minulla ei ole koskaan ollut eikä se tule varmastikkaan olemaan mikään kolmen kuukauden pakolliset menot, mitä ilmeisesti suositellaan. En ole koskaan joutunut pelkäämään työttömyyttä, koska olen ollut sairaanhoitaja. Ja edelleen se toimii minulla backup planina, jos jään työttömäksi tulevaisuudessa. Toinen asia mikä vaatinee tarkastelua, säästämisen lisäksi, on menot. Mihin ne kaikki rahat menee?

 

Kohti järkevämpää rahankäyttöä

 

 

mokat ja menot (tämä on pelottavin osuus)

En tule tässä nyt listamaan kaikkia syntejäni menojen suhteen mutta raotan asiaa hieman. Olen aikoinani tehnyt moniakin tyhmiä ratkaisuja rahan suhteen. Mutta se ei ole se pointti vaan se, että jokaisesta olen oppinut ja osaan välttää niitä jatkossa. Näitä ovat mm. useampi luottokortti, minulla niitä on ollut jopa kolme kappaletta ja kaikki tapissa. Kahdesta on selvitty ja yksi on enää käytössä. Olin yrittäjänä tuossa muutama vuosi takaperin ja siitä jäi käteen vain muutama iso lasku ja repullinen oppia. Minun neuvoni on, että älä lähde yrittäjäksi ilman minkäänlaista hajua kaupallisesta alasta tai yrittäjyydestä. Ja vain hyvin harva tienaa suomessa käsitöilllä niin, että elää mukavasti. Suunnittele kaikki hyvin ja laske kaikki tarkkaan. Itsehän en suunnitellut vaan ajauduin käsityöhommiin ja en juurikaan laskenut ja no siitä ne muutamat lasku jäivätkin sitten. Ne on hoidettu kyllä eikä yritykseni mennyt konkurssiin, vaikka niin joku ehkä luuli. Lopetin Eloisen kannattamattomana ja halusin lähteä opiskelemaan.

Mokiin lukeutuu myös kaikki klarnaostelut sun muut. Siellä on vielä iiiiihan pieni siivu mitä maksan pois mutta se onkin ensi vuonna jo historiaa sekin. Osarilla ja luotolla ostaminen on helppoa ja ei ne kuukausierät ole mitään hirveän suuria. Mutta sitten kun niitä kertyy muutamia ja sitten muutamia lisää, niin soppa on valmis. Tämän sopan olen käynyt läpi ja kohta se on ohi. Eli ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Ei ole mukava saada palkkaa, jos osa siitä menee heti joidenkin osarien maksuun. Ne rahat on ikäänkuin jo käytetty etukäteen. Tämän kertominen on aavistuksen nöyryyttävää ja noloa mutta tiedän etten ole ainoa, joka painii asian kanssa. Eläminen yli varojen on tehty niin helpoksi ja monilla se voi käydä ihan huomaamatta. Onneksi minulla ei ole ollut luottotiedot koskaan vaarassa. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa opiksi ja korjata tilannetta.

Onneksi minulla on mies, joka on järkevä ja tietyllä tavalla pihi. Hän on opettanut minulle paljon ja luojan kiitos hän ei lähde kaikkiin mun hömpötyksiin mukaan.

nykytilanne

Tämänhetkinen tilanne on siis hyvä. Ihan kuivilla en ole vielä mutta sekin saavutetaan pian. Tiedän etten koskaan tule olemaan ns. velaton koska aina on asuntolainaa, autolainaa ja ehkä remonttilainaa. Opintolainaakin on mutta näistä en ota stressiä, ne on elämää ja eläminen maksaa. Kaikki korkeakorkoiset luotot on perseestä ja niistä kertyy nopeasti iso kuukausierä maksettavaksi. Säästäminen on aloitettu ja sijoittamista opiskelen. Lapsille avattiin juuri omat rahastot, johon sitten laitetaan pienet summat kuukausittain, jolloin se ei tunnu meidän kuukausibudjetissa kovalta ja raha kasvaa siellä rauhassa mm. korkoa korolle ilmiön ansiosta.  Haaveilen asuntosijoittamisesta tai jopa ehkä jonkin kohteen flippaamisesta, mutta se ei ole ihan vielä ajankohtaista. Tässä vaiheessa kuulen jos sen syvän huokauksen, jonka minun mieheni päästää tätä lukiessaan. 🙂

Ensi vuodelle en siis ota muita tavotteita, kuin oppia menemään kohti järkevämpää rahankäyttöä. Karsin menoja ja laitan niistä vapautuvat rajat säästöön rahastoihin. Mietin ostoksieni tarpeellisuutta muutamankin kerran ja koitan ostaa vain tarpeeseen. Maksan osarin pois ja kasvatan puskuria yllättäviä menoja varten. Tähän voisi listata loputtomasti kaikkea mutta pidetään asiat järkevinä ja tavoitteet kannattaa aina pilkkoa vähän pienemmiksi niin niitä on mahdollista saavuttaa. Näin pysyy myös motivaatio yllä. Instagramissa voi seurata minun kehittymistä myös.

Tervetuloa seuraamaan matkaani tuhlarista järkeväksi rahan käyttäjäksi ja sijoittajaksi.

Lue myös kuinka olen erilaisten vaiheiden vietävissä.

5 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Minun lapsuudessa keskusteltiin paljonkin rahasta. Säästettiin rahaan, tehtiin teininä töitä mistä piti laittaa rahaa myös jemmaan/jotakin varten.
  Vanhemmat neuvoivat moneen otteeseen rahan käyttöä, korkoakorolle ilmiötä ja oman puskurirahan merkitystä.

  Minä olen pihi/tarkka rahan käyttäjä.

  Meillä on yhteinen taloustili miehen kanssa mistä maksetaan yhteiset kulut (asuntolaina, vastike, vakuutukset, ruoka, kaikki lasten harrastusmaksut…)ja missä meillä on se puolen vuoden puskurirahasto. Tuonne tilille laitetaan prosentuaalisesti yhtä suuri määrä rahaa joka kuukausi. Miehen euro on isompi…

  Lopputilini käytän kuten parhaaksi katson. Säästän Seligsonin rahastoihin ja OP rahastoihin. Kuukausina jolloin lisät maksetaan vielä erikseen, laitan ne suoraan rahastoihin.

  Lapsillekin laitan rahaa rahastoihin, mutta en joka kuukausi. Enkä tiettyä summaa, joskus reilummin, joskus muutaman kympin.

  Vaikka koen olevani tarkka rahan suhteen, ostan kyllä ennemmin laadukkaita ulkoiluvaatteita, satsaan liikuntavälineisiin jne. Mutta semmoista turhaa ostettavaa olen karsinut reilulla kädellä.

 2. Jannina Niskala kirjoitti:

  Kuulostaa ihanteellisella tilanteelta ja kaikesta päätellen kotikasvatuksella on väliä tässä asiassa.

  Meillä on myös yhteinen taloustili mistä maksetaan lainat ja kaikki yhteiset menot. Omalle tilille jää sitten itselle omaa rahaa.

 3. Senni kirjoitti:

  Hei, sellaisen vinkin tulin kertomaan, että tuo op maltillinen ei ole ollut kovin tuottoisa, vaikkakin taitaa olla yksi suosituimmista op:n rahastoista. Siitä menee myös monia rahastoja enemmän kuluja, jotka syövät potentiaalista tuottoa. Googlettamalla voit löytää artikkeleita, joissa on vertailtu tuota rahastoa muihin. Itse esimerkiksi säästän lapsille op:n tarjoamiin indeksirahastoihin. Jos säästät eläke-aikoja varten tai muuten pitkäaikaisesti, voi laittaa rahoja osakepainotteisempiin ja riskisempiin sijoitusrahastoihin. Niiden tuotto-potentiaali on suurempi ja pitkällä aikavälillä riskit pienenevät. Muista myös pitää puskuria, ettet yllättävien menojen takia joudu ottamaan rahoja irti rahastosta huonoon aikaan. Hienoa, kun olet ottanut taloutesi hallintaan 🙂 Säästämiseen ja sijoittamiseen voi jäädä koukkuun. 😉

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Hei hyvä kommentti, kiitos. Minulla on myös nordnetin kautta muutamakin indeksirahasto myös ja meinaan laajentaa sitä mukaa, kun tietämys ja säästöt kasvavat.
   Tämä on ollut erittäin kasvattava matka omiin menoihin ja tuloihin. Ja etenkin siihen kuinka pystyn tekemään järkevämpiä ratkaisuja.

 4. Tare kirjoitti:

  Sattumalta eksyin lukemaan kirjoitustasi: sulla on paljon hyviä ajatuksia, kokemuksia joihin peilata. Vaikka on haasteellista lyhtentää luottoja ja kerryttää ns.puskuria, niin jotenkin enemmälti ihailen sellaisia henkilöitä joiden oman talouden hoitaminen on tätä säästämistä. Tämän tasapainottelun ryhmä tekee tavoitteellisti ja omista virheistä oppien tulosta, joka näkyy ja tuntuu saavuttamisen jälkeen välittömästi omassa taloudessa kun rahaa alkaa jäädä muuhun käyttöön ja mahdolliseen sijoittamiseen. Hyvä sinä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.