Hae
Jannina Niskala

Menojen pienentäminen – Muutama helppo vinkki!

Vaikka minulla uuden työn myötä tulot muuttuvat hiukan positiiviseen suuntaan, koin tarpeelliseksi samalla myös syynätä menojani pienemmiksi. Näin tulen hyötymään tuloista vielä paremmin ja saan rahaa siirrettyä enemmän säästöön. Koin tämän tarpeelliseksi myös sen takia, että jatkossa minulla on kiinteä täsmällinen kuukausipalkka. Aiemmin minulla on tulot vaihdelleet hyvin paljon eri kuukausina tehtyjen vuorojen mukaan. Se toi elämään tietynlaista sokeutta sen rahan suhteen ja aina oli tulossa jotain lisiä jostain ja palkkaan pystyi helposti vaikuttaa ottamalla lisätöitä tms. Elämä säännöllisten tulojen kanssa on erilaista ja menojen pienentäminen on ollut silmiä avaavaa.

menojen pienentäminen

Kuva: Pirskesuunnittelu

Menojen pienentäminen vaihtamalla halvempaan

Itse aloitin prosessin tutkimalla omaa tiliotetta, mihin kaikkeen sitä rahaa menee. Yksi suuri kuukausittainen maksu oli kuntosalimaksu. Olen alunperin valinnut kyseisen kuntosalin muutamastakin syystä. Siellä on lapsiparkki, hieno kuntosali ja laaja valikoima erilaisia ryhmäliikuntatunteja. Joskus käyn todella ahkerasti siellä ja on myös pitkiä jaksoja etten varaa jumpan jumppaa itselleni. Päätin pihistää tästä ja irtisanoa sopimukseni kokonaan tästä paikasta. Olen arvottanut kuntosalin lapsiparkin erittäin korkealle, mutta meillä lapset alkavat olemaan jo sen verran isoja ja voivat olla kotona keskenään pienen hetken. Kelasin myös aikaa taaksepäin ja totesin, ettei meillä lapset ole lapsiparkissa olleet kuin muutaman kerran viimeisen kahden vuoden aikana. Kun maailman tilanne jälleen paranee ja pääsee aikuisetkin treenaamaan salille niin otan jäsenyyden halvemmalle kuntosalille, jonka saan maksettua kokonaisuudessaan virike-edulla. Eli tällä siirrolla menoja pienennetty -66,90€

Muita kiinteitä kuukausikuluja on myös muun muassa puhelinliittymä, vakuutukset ja nettiliittymä.  Nämä on kuitenkin suhteellisen helppo kilpailuttaa ja saada mahdollisesti hintaa alaspäin. Uuden työn myötä työpaikka maksaa puhelinliittymän, joten se lähtee suoraan pois. Nettiliittymä uusittiin vuosi sitten muuton yhteydessä ja se on erittäin kustannustehokas ja kiinteä. Eli tämän jälkeen – 31,90€

menojen pienentäminen

Tiliotteen tsekkaus oli melkoinen silmien avaus!

Turhat sovellukset ja suoratoistopalvelut pois

Tämä oli erittäin yllättävä ja tarpeellinen katsaus. Irtisanoin suoraan viisi eri palvelua, joista muutamaa en edes muistanut minulla olevan. Olin esimerkiksi hankkinut Ruutu+ palvelun Greyn Anatomian takia mutta sitten se jäi sinne pyörimään, kun olin katsonut kaiken mitä halusin. Poistin myös kokonaan Disney+ suoratoistopalvelun, koska sitä ei koskaan oikein alettu käyttämään sen ensimmäisen leffan jälkeen. Meidän perheelle kuitenkin riittää yksi suoratoistopalvelu kerrallaan ja nyt se on Netflix. Opiskelun aikana käytin sanakirjasta ja Canvasta maksullista versiota, ja nyt kun en niitä enää tarvitse, irtisanoin ne kokonaan. Toinen täysi ylläri oli minun oma Spotify premium, mitä olin maksanut vaikka kuinka ja kauan vaikka käytetään pääasiassa miehen premiumtiliä aina vuorotellen. Näiden kaikkien jälkeen menot pienenivät -46,91€

Turhat erämaksut mahdollisimman pian pois

Vaikka erissä maksamisen mahdollisuus auttaa paljon suuremmissa ostoksissa, niin monissa korot on todella suuria. Eli nämä kannattaisi aina maksaa mahdollisimman nopeasti pois. Itse olen ainakin hyödyntänyt näitä mahdollisuuksia paljon ja edelleenkin muutama sellainen on aktiivisena. Niitä ei kannata kuitenkaan venyttää hirveän pitkiksi korkojen takia. Loppuvuodesta sain hiukan ylimääräistä rahaa lopputilin muodossa ja maksoin heti yhden tälläisen kehvelin kokonaan pois pyörimästä. Jos näitä on paljon niin kannattaa koittaa yhdistellä niitä yhdeksi lainaksi niin korkojen määrä pienenee huomattavasti.

Näiden muutosten jälkeen kuukausimenot putosivat huikeat 288€!! voitteko kuvitella! Plus tähän voisi laittaa sellaisenkin, että olen ollut karkki ja herkkulakossa 10 päivää ja sekös jos jokin pienentää kauppalaskua huomattavasti. Esimerkkinä: Suosimani jäätelö maksaa 5,90 per purkki ja purkki menee kerralla kera irtokarkkien 3€ muutamasti viikossa. Huh!! Kaikki vaan säästöön niin olen kohta erittäin vauras nainen.

Tässä teillekin mietittäväksi muutama pieni pointti, kuinka menojen pienentäminen käy suhteellisen helposti. Ei kaikesta tarvitse luopua, en minäkään luopunut. Haluan ehdottomasti jatkaa kirjojen kuuntelemista ja oman somen suunnittelemista tietyillä sovelluksilla.

Luethan myös aiemman kirjoitukseni aiheesta: Kohti järkevämpää rahankäyttöä ja säästämistä

Seuraathan minua jo Instagramissa

6 kommenttia

 1. Jonna / palasia arjestani kirjoitti:

  Aikamoinen summa niistä vaan helposti kertyy! Teen itse melkeinpä kuukausittain raadollisen tsekkailen esim.suoratoistopalveluihin. Meiltä lähti myös disney+ pois kun ei sitä kukaan katsonut. Salimaksu mulla on 42,90e mutta sitä en halua katkaista ihan jo tän hetkisen tilanteen takia. Jos voin jotenkin auttaa saliyrittäjää niin näin. Lisäksi liityin just Prehealthin valmennukseen, eka kk ilmainen, ja sen jälkeen 14,90e/kk. Näiden koen kuitenkin olevan mulle arvokkaita. Mulla ehkä eniten menee rahaa kasveihin…aina kun ajattelen etten osta tässä kuussa enää yhtään, niin eiköhän myyntiin tule joku, jota olen jo pitkään himoinnut ?

  Tulevaisuudessa iso kulu tulee olemaan tytön aloittama voimistelu. Sitä varten laitan kuukausittain sivuun summan x, jolla kustannetaan treenimaksuja ym kuluja.

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Lasten harrastuksiin saa kyllä rahaa palamaan aika kiitettävästi.
   Nämä oli nyt ensimmäiset mitä äkkiseltään sain riipastua pois. Seuraavaksi sitten voisi keskittyä ruokakauppaan menevään rahamäärään. Sinnekin tosiaan saa menemään euroja ihan huomaamattaan.

 2. Oravanpyörässä oravaperhe kirjoitti:

  Meillä maksaa lasten harrastukset vuodessa 1565 euroa. Ei ole kilpailuttamisen mahdollisuutta ?

  Omia vähäisiä tarpeita karsiakseni otin juuri yhteyttä kuntosaliin, jossa siis tietenkin ryhmäliikuntatauolla Avin päätöksellä ja muutenkin palvelun taso laskenut kovasti. Olen maksanut reilusti yli 10 vuotta kallista maksua, mutta ko. ketju ei mitenkään huomioi meitä sitoutuneita asiakkaita. Ottaa niin paljon pattiin, että saatan ruveta keväällä kalastelemaan tutustumiskertoja kilpailijoilta.

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Lasten harrastuksista en minäkään pysty tinkimään. Mutta omia pystyn vaihtamaan edullisempiin.

 3. HeiBlondi kirjoitti:

  Tarpeellista olisi itsekin tsekata tilanne näin perusteellisesti. Varmasti olisi karsittavaa. Me itseasiassa huomattiin juuri tällä viikolla, että meille on jäänyt turhaan roikkumaan useampi suoratoistopalvelu, mikä on joskus yhden ohjelman vuoksi hankittu. Ne niin helposti jää kun maksut automaattisesti menee kuukausittain… petollista.

  • miniswithstyle kirjoitti:

   No sepä juuri kun ne jää salakavalasti vaan pyörimään vaikkei edes käytä kyseistä palvelua enää. Nämä pitää vastaisuudessa tsekata säännöllisesti läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.