Hae
Jannina Niskala

Rahan säästäminen – Miten minä säästän?

Olen edellisissäkin postauksissa kertonut, etten ole koskaan ollut kova säästämään rahaa. Osaan säästää kyllä, jos sille on ollut tiedossa selkeä kohde eikä kohde ole ollut mikään älyttömän kallis. Muistan kuinka pienenä tyttönä keräsin pennejä sieltä ja pennejä täältä milloin mitäkin kohdetta varten. Isompana olen säästänyt koiraa, häitä ja merkkilaukkua varten. Mutta kaikki sellaiset pitkän tähtäimen säästämiset esimerkiksi eläkesäästäminen on jäänyt kokonaan minulta unholaan. Joten tässä nyt 35 vuotiaana minäkin mietin mitä se rahan säästäminen oikein on ja miten se onnistuu, vaikka raha tuntuu valuvan kuin hiekka sormien välistä joka kuukausi.

 

rahan säästäminen

Kuva: Pirskesuunnittelu

rahastosäästäminen ja puskurin kerryttäminen

Aloitin itseasissa rahastosäästämisen jo muutama vuosi sitten OP maltillisella. Sille oli selkeä tavoite ja viime syksynä tyhjensin sen, koska ostin itselleni valmistujaislahjaksi laukun, kauan himoitsemani LV Neverfullin. Ja nyt tarkkasilmäiset voivat todeta, ettei tämä muikkeli ole edes vielä virallisesti valmistunut mutta jos niin hyväkuntoinen secondhand laukku suorastaan kävelee syliin… No onhan se ostettava! Sinne siis menivät myös säästöt siltä erää mutta nyt Op:n lisäksi säästän myös Nordetissä. Ja koska en ole vielä hirveä etevä niin etenen pienin askelin ETF:ien ja indeksirahastojen kanssa. Perustin Nordnet tilin itseasiassa Mimmit sijoittaa podcastin innostamana. Heitä kuuntelmalla jopa minä olen oppinut sijoittamisesta ja rahastoista jotain. Kannattaa ehdottomasti ottaa kuunteluun jos nämä kiemurat mietityttävät.

Eli tuossa menee jo kahteen eri paikkaan pieni summa kerrallaan säästöön ja kolmas paikka on maailman tylsin eli puskurin kerryttäminen. En oikeasti tiedä mitään tylsempää, kuin säästää rahaa ”pahanpäivän” varalle. Tämä on asia mitä minulla ei ole koskaan ollut missään elämäntilanteessa. Ja seuraan instagramissa tiliä nimeltä Sijoita kuin tavis ja lähdin mukaan hänen haasteeseen: Säästöhaaste, puskuri kuntoon! Siinä määritellään kokonaistavoite tälle vuodelle ja pyritään pääsemään siihen pienin askelin. Eli joka viikko jotain talteen ja nokka kohti tavoitetta. Minulla tavoite ei ollut mitään mahtipontinen vaan ihan lähdetään siitä, että vuoden loppuun mennessä puskurissa olisi 1000€. Olisihan sinne mahtavaa saada oikeasti se mitä suositellaan eli muutaman kuukauden palkka, mutta se on melko kaukana tulevaisuudessa. Puskurirahaa kerätään tilille, jolta saa nostaa rahaa pois vain neljä kertaa vuodessa. Se ehkä auttaa rahan pysymiseen tilillä.

rahan säästäminen

Kuva: Pexels
Kuka näistä käppyröistä ymmärtää mitään?

rahan säästäminen monitilitaktiikalla

No mutta onhan mulla sitten vielä neljäs paikka tai no yksi ihan tavallinen tili jonne siirrän rahaa niinsanotusti sivuun ettei se kummittele mukamas siinä mun käyttötilillä. Eli käyttötilillä on tai pitäisi olla vain ne rahat mitkä ovat käytettävissä ja toisella tilillä sitten hieman enemmän turvassa osa rahoista. Mikä ei tähän mennessä ole ihan niin hyvin onnistunut vaan kajoan niihin rahoihin hiukan liian helposti. Mutta vaatii se kuitenkin sen, että siirrän rahat tililtä toiselle niin ehkä sitä käsittää sen rahan menon paremmin. Mene ja tiedä.

Yksi ihan viimeinen varavaravaraviimeinenhätärahasto on S tili jonne menee kaikki bonukset perheen ostoksista. Sinne kertyy kivasti roposia ja tähän mennessä sieltä on maksettu ruokaostoksia, jos millään tilillä ei ole mitään ja palkkapäivään on viikko vielä jäljellä. Ja tämä on itseasiassa juuri se asia josta haluan oppia pois. Halusin pienentää menojani sen takia, ettei rahat ole aina pääsääntöisesti lopussa juuri ennen palkkapäivää.

Tavoitteena on ehkä jossain vaiheessa edetä asuntosijoitukseen ja osakkeiden maailmaan mutta nyt edetään rauhassa rahastojen kanssa. Haluan tuoda turvaa tällä itselleni, lapsilleni ja perheelleni, jos vaikka jotain tapahtuisikin niin meidän pikku jolla ei kaadu heti ensimmäisessä tuulessa.

Lue myös edellinen kirjoitukseni menojen pienentämisestä!

2 kommenttia

  1. Iines kirjoitti:

    Mun yksi ”huomaamaton” tapa säästää on sellainen, että joka kerta, kun maksan pankkikortilla, niin siitä menee 3€ ns. säästötilille. Op:ssa taisi olla säästöpossu nimellä tää palvelu. Itse voi määrittää tuon summan mikä säästöön menee per ostoskerta. Ja mitään ylimääräisiä kuluja tuossa ei oo.

    • miniswithstyle kirjoitti:

      Tämä on aika hyvä. Mullakin on joskus ollut, pitää ehkä ottaa takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.