Hae
Jannina Niskala

Vedenkulutus – Kuinka siinä voi säästää euroja ja luontoa!

Me asutaan erillistalossa, joka kuuluu neljän samanlaisen talon talonyhtiöön. Eli maksetaan lainan lyhennyksen lisäksi vastiketta ja kiinteää vesimaksua. Nyt jo toisen kerran meille maksettiin takaisin noita etukäteen maksettuja vesimaksuja. Toki meillä on pienet lapset vielä, eikä he lutraa suihkussa samalla tavalla mitä voisi teinityttöjen kuvitella tekevän. Mutta hyvä on huomata, että meidän vedenkulutus on pienempää mitä oletetaan neljän henkilön taloudesta.

vedenkulutus

Hanasta saa helposti hukattua litroittain vettä turhaan!

vedenkulutus teillä ja meillä

Kyselin instagramissa seuraajiltani, heidän vedenkulutuksestaan ihan vertailun vuoksi. Määrä oli kaikkea 72 kuutiosta 180 kuutioon. toki tämä kaikki riippuu siitä minkälaisessa talossa tai asunnossa asuu, monta henkilöä talouteen kuuluu ja onko pihaa mitä kastella. Meidän kulutus on siinä reilu 100 kuutiota vuodessa ja tosiaan viime kesänäkin sai aika ahkerasti kastella pihaa, jotta se ei aivan kuole pystyyn. Sitten jos omistaa uima-altaan tai paljun niin niihin saa kulutettua vettä vuositasolla melkoisen määrän. Me mennään tuon 100 kuution kanssa melko keskiverto reitillä.

vedenkulutus

Säästä rahaa ja luontoa vähentämällä vedenkulutustasi.

missä me säästetään

Me ei seurata mitenkään hirveen tarkasti tuota vedenkulutusta mutta arkeen on vakiintunut muutamia pikkujuttuja millä saadaan pienennettyä sitä helposti. Meillä ei esimerkiksi lapset enää käy kylvyssä juurikaan. Tämä muutos tuli ihan vaan, kun muutettiin  ja uudessa kodissa oli hiukan pienempi kylppäri ja sinne ei mahtunut ammeet niin hyvin enää. Suihku on myös niin paljon nopeampi ja kätevämpi lasten kanssa. Ja suihkusta puheen ollen minä olen meistä se pahin kuluttaja siellä. En ole koskaan oppinut kunnolla sitä, että suihkun sammuttaisi esim. shampoon levittämisen ajaksi. Mieheni on aina asunut omakotitalossa ja häneltä se tapahtuu luonnostaan. En siis vietä suihkussa pitkää aikaa mutta vesi (kuuma vesi) juoksee täysillä kokoajan. Tähän muuten ajattelin hankkia semmoisen vettä säästävän suihkupään!

Toinen juttu mitä aloin ihan vaan huomaamattani tekemään oli, kuivausrummun veden kaataminen kastelukannuun. Kastelukannu on aina kodinhoitohuoneen pöydällä ja kuivausrummun vedet kaadetaan säiliöstä vieressä olevaan lavuaariin. No ihan sen kummemmin miettimättä aloin täyttämään aina sitä kannua niillä vesillä ja olen nyt melkein vuoden kastellut huonekasvit sillä kuivurivedellä. Meillä ainakin sitä vettä tulee enemmän mitä kasvit vetää, joten loput meni pitkään lavuaarista alas. Nyt aloin keräämään ne loputkin ämpäriin ja olen muunmuassa käyttänyt sitä vettä saunassa kiukaalle ja pessyt sillä lattioita. Sain monilta instassa tästä kommenttia, että miksi he eivät ole tulleet ajatelleeksi tätä. yksi sanoi jopa että jätevesi on kallista myös eli parempi vain käyttää se vesi jonnekin muualle. Meillä nuo kasvit on pysyneet hengissä ainakin vaikka siinä jotain huuhteluainejäämiä varmasti on.

kuinka vähentää vedenkulutusta

 • Ota talteen kylmä vesi. Eli tilanteessa jossa juoksutat vettä saadaksesi lämmintä vettä, sitä menee hukkaan jopa 10l jokaista odotusminuuttia kohden. Suihkussa tämän veden voi laskea esimerkiksi kiuluun saunaa varten.
 • Pese vain täysiä koneellisia. Meillä ei ole sellaista ongelmaa onneksi, että pyykkiä tulisi liian vähän. Mutta vajaita koneellisia ei kannat pyörittää. Meillä ehkä voisi kiinnittää huomiota siihen, ettei ihan kaikki vaatteet välttämättä ole likaisia päivän päätteksi ja niitä voisi ehkä käyttää vielä seuraavanakin päivänä.
 • Vettä säästävä hana suihkuun. Tämä menee meillä ostoslistalle. Myös rikkinäiset vettä kuluttavat wc kalusteet tulee vaihtaa heti uusiin, koska sinne menee ihan huomaamatta järjetön määrä vettä hukkaan.
 • Keitinvesi talteen. Kokkaillessa kannattaa säästää se vesi missä keität makaronit tai perunat. Kesällä tarvisi ehkä enemmän sitä vettä juuri pihakukkien kasteluun. Eli tätä voi toteuttaa kesällä paremmin. Tai jos teillä ei tule sitä kuivurivettä niin tästä saat kasveille vedet helposti.
 • Juomavesi kannattaa laittaa jääkaappiin. jos odotat että hanasta tulee jääkylmää vettä on sitä kerennyt mennä hukkaan melkoinen määrä. Siksi laita sitä hiukan haaleaa vettä kannuun tai pulloon ja jääkaappiin kylmenemään.

 

sadevesi talteen ja vedenkulutus pienemmäksi

Tätä mietin jo viimekesänä. Kuinka saada näppärästi sadevettä talteen, pihan kastelua varten? Meillä oli mummolassa sellaiset isot tynnyrit rännien alla ja vesi tuli sinne katolta suoraan. Nyt meillä on ihan rännit alas asti ja vesi menee suoraan salaoja kaivoon tai mihin lie. Joten mihin mä sitä vettä kerään, kun en saa kuulemma katkaista meidän rännejä 🙂 Voiko siihen tehdä reijän sit kautta ohjata veden tynnyriin tai miten mä sen teen. Nyt parhaat vinkit kehiin, että saadaan ensikesän vedenkulutus pienemmäksi.

Miten sinä säästät vettä? vai oletko huoleton veden käyttäjä?

Lue myös aiempi kirjoitukseni, kuinka säästää menoissa.

 

 

3 kommenttia

 1. Susanna kirjoitti:

  Eikö jätevesi maksu mene kuitenkin sen puhtaan veden mukaan? Tai siis, että ei kai viemärissä mitään mittaria ole sille, että paljon sieltä vettä menee. Jätevesi on toki kallista, mutta laskutus tulee puhtaan veden kulutuksen mukaan.

  • miniswithstyle kirjoitti:

   Joo siis tämähän on asia mistä en ole niin hyvin perillä. Näin minulle vain yksi seuraaja sanoi. Noi vesimaksun riippuu niin paljon siitä et minkälaisella alueella asuu ja miten nuo on hoidettu.

 2. lumi kirjoitti:

  Jätevettä laskutetaan sama määrä kuin puhdasta vettä, joten sen määrään ei pysty vaikuttamaan kuin pihistämällä puhtaan veden käytöstä.
  Meillä kuluu 4 hengen perheessä omakotitalossa vettä vuodessa noin 45-50 kuutiota, lapset alta kuoluikäisiä.
  Pyykkiä pestään pari koneellista viikossa eikä tiskikonekaan sen tiheämmin pyöri. Vaatteet vaihdetaan kun ovat tahraisia tai niitä on käytetty 2-3 päivää, alusvaatteet toki vaihdetaan päivittäin. Vaatteet säilyvät hyvinä pidempään kun niitä ei ole joka välissä pesemässä 🙂
  Kesäisin helpottaa puutarhan kastelua juurikin nämä rännin alla olevat tynnyrit, rumia kun mitkä, mutta on säästöä kun ei tarvitse maksaa kasteluvedestä. Meillä myös kerätään usein talteen suihkuun mennessä kylmä vesi, sitä kun saa juoksuttaa melkein ämpärillisen ennen kuin tulee lämmintä vettä tässä talossa. Itse hyödynnän tämän veden kukkien lisäksi myös perunoiden keittoon ja muuhun touhuamiseen keittiössä, kuitenkin puhdasta vettä puhtaassa ämpärissä. Myös sähkökatkon aikaan näppärää kun on vettä valmiina jossakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.