Hae
Jannina Niskala

Mihin aikaan vuorokaudesta olet tuotteliain?

Olen siis itse ollut viimeiset reilun kymmenen vuotta sairaanhoitaja ja heillä aamuvuoro starttaa melko aikaisin. Yleensä töissä piti olla 7 tai 7.30 mutta monia eri variaatioitakin löytyy, koska vuorotyö! Nyt saan itse päättää mihin aikaan aloitan työt ja voisin periaatteessa nukkua hiukan pidempään aamuisin, mutta en halua. Tunnen olevani tuotteliain heti aamusta ensimmäisen tai toisen kahvikupillisen jälkeen.

 

tuotteliain

Pakko tässä on myöntää olevansa enemmän aamuvirkku, kuin iltapuolen tekijä.

heti aamusta tuotteliain

Vaikka olen mananut aamuvuoroja alimpaan helvettiin jo yli vuosikymmenen ajan, huomaan silti olevani erittäin vahvasti aamuihminen. Saan kaikkein parhaiten asioita hoidettua heti aamusta ja olen virtaa täynnä. Toki heräämisen ja työnteon välissä on ensin juotava se muutama kupillinen hyvää tummapaahtoista kahvia kauramaidolla. Viime keväänä huomasin ihan vapaaehtoisesti ajavani harkkapaikkaani Vantaalle jo 7.30. Pidän myös To do -listojen tekemisestä ja saan erittäin suurta mielihyvää siitä, kun saan vedettyä taskeja siitä yli. Ja vaikka minulla on toki hieno tietokone  ja puhelin kaiken tuon tekemiseen niin edelleen kirjoitan käsin listoja pieneen muistilehtiöön ja olen erittäin hyvä kirjoittelemaan pieniä post it lappuja.

Tuotteliaisuus vaihtelee paljon ihmisten välillä ja koska kokee olevansa kaikkein parhaimmassa vireessä töiden tai jonkin muun suhteen. Pikkusiskoni ei meinaa herätä ennen kahdeksaa ja on mielellään töissä kuuteen asti, koska kokee iltapäivällä olevansa parhaimmillaan työnteon suhteen. Itse meinaan neljän aikaan jo menettää kaiken toivon tekstien luomisen tai lukemisen suhteen. Toki nykyään myös lasten meneminen ja päiväkoti/eskari aikataulut määrittelevät paljon sitä, koska minulla on aikaa tehdä töitä.

tuotteliain

Kuva: Pirskesuunnittelu/Salla

 

Missä olet tuotteliain?

Näin etätyöaikana monet ovat tottuneet tekemään töitä kotona, niin hyvin etteivät kertakaikkiaan halua mennä enää takaisin toimistolle. Miksi reissata viitenä päivänä viikossa toimistolle tekemään hommia, jotka voi aivan hyvin tehdä kotona? Itse pidän etätyössä sen tuomasta vapaudesta ja ajansäästöstä. Säästän suoraan pitkät matkat bussilla toimistolle ja voin nukkua aavistuksen pidempään ja kerkeän iltapäivällä viemään lapsia harrastuksiin. Mutta pidän myös toimistolle menemisestä, koska kaipaan ihmisiä ympärilleni enkä viihdy kokoaikaa yksin. Siksi onkin vaivan täydellistä, että saan mennä toimistolle muutaman päivänä viikossa tapaamaan työkavereita (niitä kahta) ja kolmena päivänä viikossa saan raahautua sängystä kahvinkeittimen kautta työhuoneeseen.

Nyt olen päässyt hyvään 8-16.30 rytmiin töiden kanssa. Vapaus myös työaikojen suhteen on loistavaa. Ei ole enää työvuorolistoja eikä kukaan periaatteessa määrittele koska minä teen töitä, kunhan hommat tulevat hoidetuksi.  Joskus aloitan aiemmin 7-7.30 ja joskus vasta klo9. Työpäivän jaksottamisen ja itsensä johtamisen kanssa on joutunut tekemään töitä ja sitä harjoittelen edelleen. Olen luonut itselleni jo muutamia rutiineja, jotka auttavat tässä asiassa. Mutta sen onkin sitten jo toinen tarina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.