Hae
Jannina Niskala

Alanvaihto – Tie hoitoalalta tradenomiksi päättyy kohta!

Tai oikeastaan alanvaihto on jo tapahtunut ja olen ollut onnellisesti uusissa töissä jo kolme kuukautta päivälleen tänään. Mutta nyt on vihdoin koulutus melkein saatu päätökseen. Opinnäytetyön palautin tämän kuun alussa ja eilen kirjoitin kypsyysnäytteen. Vielä on listalla pieniä juttuja tähän liittyen mutta ne ovat arvosanan odottamista ja työn julkaisemista Theseukseen ja lopulta valmistuvaksi ilmoittautumista. Huh.. Kahden vuoden rankka uurastus tulee vihdoin päätökseen.

alanvaihto

Uusi ala istuu minulle kuin nenä päähän!
Kuva: Pirskesuunnittelu

alanvaihto ruuhavuosien aikana

Pakko myöntää ettei alanvaihto ruuhkiksien aikana ole ollut ihan helpoin rasti tässä elämässä mutta koska minulla olisi tapana mennä sieltä mistä aita on matalin. Ei koskaan! Aloitin siis opinnot polkuopiskelijana tammikuussa 2020 ja silloin ajattelin koulutuksen vievän vähintään sen kolme vuotta. Kiihdyttelin kuitenkin siihen heti alkuun niin kovasti, että tajusin saavani koulun suoritettua paljon nopeammin. Tavoite muuttui siihen että saisin kaiken tehtyä kahden vuoden aikana ja työllistyisin uudelle alalle viimeistään tammikuussa 2022.

Ensimmäisen vuoden olin töissä samaan aikaan sairaanhoitajana 100% työajalla ja melkeinpä kaikki illat ja muu vapaa-aika menivät opiskellessa. Silloin olin kuitenkin niin motivoitunut ettei se haitannut ollenkaan. Painoin vain silkasta opiskelemisen ilosta eteenpäin. Loppuvuodessa häämötti kuitenkin onneksi opintovapaa ja voimatkin alkoivat ehtyä mitä pidemmälle syksyyn mentiin. Joulukuussa 2020 jäin opintovapaalle ja sain hieman levättyä ja pidettyä pidemmän joululoman. Vuosi 2021 startattiin taas uudella pöhinällä ja nyt olin täysipäiväinen opiskelija. Rauhallisista etäopiskelijan koulupäivistä sain nauttia kuitenkin vain helmikuun puoleen väliin asti, koska aloitin koulutukseen kuuluvan työharjoittelun. Sekin itseasissa päivälleen tasan vuosi sitten! Huomasin nopeasti ettei siitä opintovapaasta tullutkaan niin rento mitä olin ensin ajatellut mutta opinnot etenivät hyvää tahtia. Kevään 2021 päätteeksi olin suorittanut jo kaikki opinnot lukuunottamatta opinnäytetyötä.

 

alanvaihto

Tuntuu, että nyt voin tehdä ihan mitä vain haluan eikä minua ole tungettu mihinkään tiettyyn ammatillliseen lokeroon. Kuva: Pirskesuunnittelu

Opinnäytetyö

Aloitin opparin tekemisen jo keväällä ja tarkoituksena oli kirjoitella sitä kesällä ja saada päätökseen syksyllä. Päätin kuitenkin ottaa kesän kokonaan lomaa kouluhommista ja peruin osallistumiseni muutamalle (ylimääräiselle) kesäkurssille ja pidin opparista taukoa. Kesä meni töissä leikkurissa ja osittain lomalla. Kesällä minulla oli jotenkin todella hyvä buugi kaikkien työhakemuksien suhteen. Laittelin hakemuksia menemään kaikkiin vähänkin mielenkiintoisiin paikkoihin, kuullakseni lopulta vain ettei minun kanssani jatketa sitä rekryä. Syksyllä olin jälleen opintovapaalla ja tällä kertaa ihan oikeasti vain opintoja. Kunnes sain viestin, että minut halutaan kutsua työhaastatteluun. Ensimmäinen ajatus oli, että helkkari nyt sentään kun kokoajan sabotoin omaa opintovapaatani. Paikka oli kuitenkin niin mielenkiintoinen etten voinut olla vastaamatta myöntävästi pyyntöön. Ja onneksi vastasin, koska aloitin työt marraskuun puolivälissä juuri siinä paikassa. Työllistymisestä johtuen kuitenkin opinnäytetyön lopullinen hiominen ja palauttaminen venyi helmikuulle.

seuraavat suunnitelmat

No eihän se nyt homma eikä mikään olisi etteikö töiden ohella nyt voisi jotain pientä projektia kuljettaa. Suoritan nyt keväällä muutaman kurssin kauppiksen markkinoinnin aineopinnoista ja joskus sitten ehkä haen sinne maisteriopintoihin. Sisäänpääsy kauppikseen siis riippuu paljon siitä mitä tulen saamaan opparista ja miten nämä kevään kurssit sujuu. Eikä kauppikseen pääseminen nyt ihan lähiaikojen haave olekaan mutta haluaisin silti pitää senkin oven avoinna.

Opettelen edelleen uusia työtehtäviäni, suoritan myynnin ja markkinoinnin sertifikaattikoulutusta ja teen somea. Sisällöntuotanto sosiaaliseen mediaan on mukavana monipuolista hommaa ja teen sitä tällähetkellä työkseni ja harrastukseksi. Olen myös aloittamassa some/virtuaaliassarin hommia muille yrityksille, joten jos sinulla tai tutullasi olisi tarvetta niin saa ottaa yhteyttä <3

 

2 kommenttia

  1. Nadine kirjoitti:

    Alan vaihto aikuisena on aina oma hommansa (ja riskinsä) (https://viaperasperaadastra.com/2021/03/07/ammatinvaihto-ojasta-allikkoon/). Olen tehnyt sen tavallaan kahdesti. Ensimmäistä kertaa opiskelin opettajaksi (2008) ja nyt toista kertaa lähdin oikeasti opettamaan omaa alaa. Vaikka kumpikin kerta, sekä opiskelu vuorotyön ohessa, että uudella työpaikalla aloittaminen 20 työvuoden jälkeen (ruuhkavuodet plus työpaikka toisessa maassa), oli suuri projekti, en ole katunut päätöstäni kertaakaan.

    • miniswithstyle kirjoitti:

      Jotenkin tuntuu ettei se ollut nyt niiin vaikeaa mitä monet pelottelivat. Eikä tämänkään tarvitse olla se viimeinen koulutus mitä käyn. Maailma on avoinna ja niin kauan kuin henki pihisee, jatkokouluttautuminen on mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.