Hae
Jannina Niskala

Parantunut työergonomia

Rupesin kiinnittämään huomiota omaan työskentely ergonomiaan vasta, kun niska-hartia-selkä osasto alkoi olemaan todella jumissa ja haittaamaan nukkumista. Miksi, oi miksi! sitä ei osaa ajatella näitä asioita etukäteen, olisin voinut välttyä monelta kivulta ja turhautumiselta jos en olisi työskennellyt viimeistä kahta vuotta epäergonomisesti keittiön tuolilla ja läppärillä. Nyt työergonomia on parantunut uuden työtuolin ja läppäritelineen ansiosta.

 

uusi työtuoli

Uusi työtuoli saapui ensimmäisenä parantamaan työergonomiaa, ja sen etsiminen ei ollutkaan ihan niin helppoa kuin luulin. Ajattelin, että käyn vain ikeasta hakemassa nätin tuolin joka sopii sisustukseen ja sillä selvä. Huomasin kyllä onneksi melko nopeasti, ettei nätit tuolit olleetkaan niin mukavia istua. Ensimmäisenä jouduin hiukan joustamaan siis tuolin ulkonäöstä. Seuraavaksi sain vinkkiä, että pelituolit on ne kaikkein parhaat tuolit päätetyöskentelyyn ja monissa paikoissa ne oli halvempia kuin ergonomiset työtuolit. Mutta MIKSI valtaosa pelituoleista on niin RUMIA? niin paljoa en voinut joustaa ulkonäössä, että olisin hankkinut punaisilla vauhtiraidoilla ja tulenlieskoilla varustettua pelituolia. Vaikka se olisi ollut paras tuoli koko maailmassa, niin ei! En tiedä onko tämäkään tuoli kaikkein paras mahdollinen mutta nyt tähän hetkeen se oli hyvä, siedettävän hintainen ja näköinen. En myöskään tuolikaupoilla ollut ihan varma minkälaista tuolia kaipaan, joten ensimmäiseksi tuoliksi piti valita vain joku ja lähteä siitä liikkeelle. Pienen kokemuksen perusteella osaan jo sanoa minkälaisia vaatimuksia minulla olisi seuraavalle tuolille. Säädettävät kädensijat oli esimerkiksi asia mitä en osannut ajatellakkaan ensimmistä tuolia ostaessa.

työergonomia

Uusi tuoli on Jyskin ”pelituoli”

 

parempi työergonomia nostamalla ruutua korkeammalle

Sain töistä käyttööni uuden ja ihanan näppärän Mac book pro läppärin. Kokonsa puolesta aivan loistava kone, jota on mukava kantaa mukana laukussa. Mutta ergonomisesti läppäri ei ole jokapäiväisessä käytössä niin loistava. Näyttö on sen verran alhaalla, että pää ja niska menee huonoon asentoon. Siksi hankin koneelle näppärän ja kauniin telineen, jotta saan itselleni paremman työasennon. Samaan ostoskoriin oli laitettava myös irrallinen näppäimistö, koska koneen omaa on hankala käyttää koneen ollessa telineessä. Töissä käytän erillistä näyttöä, johon liitän koneeni mutta kotiin en halunnut sellaista hankkia, ainakaan vielä. Ehkä sitten joskus jos siihen on aihetta ja tarvetta.

 

työergonomia

Seuraavana olisikin sitten mahdollinen sähköpöydän hankkiminen mutta vielä en ole kokenut sitä tarpeelliseksi. Saan tehtyä töitä myös seisaaltaan halutessani, jos laitan koneen kirjahyllyn hyllylle. Mutta en ole vielä ainakaan osannut siinä juurikaan olla tai tehdä mitään. Tasan vuosi sitten kirjoittelin muuttuneen työasennon tuomista haasteista ja edelleen tuntuu, että istumatyö on todella haitallista ja suorastaan huonoksi ihmiskeholle. Jos olis rajaton budjetti, hankkisin kaikki ihan uusiksi ja laittaisin työhuoneesta semmosen huipputeknisen ja esteettisesti kauniin huoneen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.