Hae
Jannina Niskala

Lapset ja uutiset maailmalla

Eilen herättiin hieman erilaiseen aamuun ja kaikki uutiset ja somekanavat täyttyivät Ukrainan ja Venäjän välisestä tilanteesta. Meillä lapset ovat vielä niin pieniä, etteivät he katso uutisia ja heillä ei ole omia puhelimia millä pääsisi itsenäisesti kaiken median tarjoaman materiaalin äärelle. Toki meilläkin Ellen menee syksyllä kouluun niin pitää alkaa miettimään miten näistä negatiivisista uutisista jatkossa lasten kanssa puhutaan. Miten tuoda lapset ja uutiset sulavasti ja lapsen tasoisesti yhteen?

 

lapset ja uutiset

Kuva: Aurora Wathen

 

lapset ja uutiset

Minun ja esimerkiksi MLL:n mukaan alle kouluikäisen ei kuulu seurata uutisia. Ei ainakaan suoraan ja suodattamatta. Asiat usein esitetään uutisissa kylmästi ja ilman mitään suodatinta. Kuvat ja videot ovat raakoja ja täynnä hätää, mitä pienet lapset eivät osaa käsitellä omassa päässään. Tässä on linkki MLL:n materiaaleihin ja ne kannattaa käydä läpi, jos perheessä on jo kouluikäisiä lapsia jotka seuraavat uutisia ja somea.

Meillä lapsilla ei ole tosiaan puhelimia ja olen kokoajan enemmän sitä mieltä ettei puhelin ja internet kuulu vielä eka ja tokaluokkalaisille lapsille. Puhelin ja internet tarjoaa mielestäni lapselle liikaa materiaalia mitä en haluaisi heidän yksin ilman aikuista katselevan. Mutta tilannehan on se, etten pysty itse täysin suojelemaan lapsiani näiltä asioilta koska A) he kasvavat kokoajan ja B) aina löytyy joku kaveri keneltä löytyy puhelin ja rajaton pääsy nettiin. Meillä kävi näin viimeksi syksyllä, kun lapset katsoivat kaverin puhelimesta Squid Gamen traileria ja painajaiset oli taattu.

 

Lapset ja uutiset

Kuva: Aurora Wathen

lapsentasoisesti ja -tahtisesti

Aikuisen pitää ymmärtää, ettei lapset kykene käsittelemään asioita samalla tavalla kuin aikuinen. Lasta pitää auttaa ymmärtämään ja hahmottamaan, että uutiset ja niiden kertomat uhat eivät uhkaa häntä. Ja maailmassa on aikuisia ammattilaisia, jotka koittavat kokoajan ratkaista näitä ongelmia. Kun lapsen kanssa puhutaan aiheista niin pitää antaa myös tilaa lapsen omille ajatuksille ja kuunnella mitä hänellä on asiaa. Voi olla että nämä keskustelut joudutaan käymään moneen kertaan läpi ennen kuin lapsi ymmärtää mistä on kyse.

Näissä tilanteissa on myös hirveän tärkeää pysyä itse rauhallisena, koska lapset aistivat vanhemman järkytyksen ja mylläävät tunteet. Vanhemman rooli on lievittää lapsen pelkoja  ja välittää hänelle turvallisuuden tunnetta. Itse koitan perehtyä uutisiin ja muihin negatiivisiin asioihin silloin kun lapset eivät ole paikalla, jotta mahdolliset hallitsemattomat tunteenpurkaukset jää heiltä näkemättä. Toki tunteet kuuluvat elämään ja lapsillekkin ja on hyvä näyttää miten tunteita käsitellään ja miten esimerkiksi negatiiviset tunteet käännetään positiiviselle puolelle.

Toivotaan parasta ettei tässä tarvitse alkaa puhumaan lapsille sodasta yhtään konkreettisemmalla tasolla. Itseä tilanne jännittää ja ahdistaa enkä oikein osaa ajatella miten tämä tulee menemään. Toivon parasta ja pelkään pahinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.