Hae
Jannina Niskala

Lukeva eskarilainen – Meillä asuu lukutoukka

Ellen oppi lukemaan viime kesänä ja tässä suurena apuna on ollut hänen äärimmäinen ja pohjaton intonsa oppia uutta ja mummi, joka on toiminut ala-asteen opettajana pitkän uran. Lukutaitoa on siis takana vasta kuukausia ja silti hän kuluttaa kirjaston palveluita moninkertaisesti keskiverto suomalaiseen verrattuna. Meillä asuu siis lukeva eskarilainen aka lukutoukka!

 

Lukeva eskarilainen

Me käydään kirjastossa nykyään melkein parin viikon välein. Lasten kirjoista on siirrytty nuorten osastolle.

 

paljon lukeva eskarilainen tekee äitin ylpeäksi

Olen itse ollut pienenä ja nuorena kirjaston vakiokävijä. Muistan ensimmäiset kosketukseni Pihlajamäen ostarin kirjastoon ja muistan edelleen elävästi ne kaikki hyllyt millä asioin paljon kuukausittain. Hankin ensimmäisen, erittäin arvokkaan, kirjastokorttini yhdessä ystävieni ja sain opastuksen kirjaston käytänteisiin kirjastonhoitajalta. En muista, että meillä oltaisiin luettu kotona kirjoja juurikaan. Äitini sanoi aina että hänellä tulee pää kipeäksi lukemisesta, eli lukemisen sai hoitaa ihan itse. Tässäkin asiassa olen pyrkinyt olemaan erilainen ja meidän lapsille on luettu aina iltasatu ja nyt kun Ellen lukee itse niin hän lukee mielellään myös ääneen meille muille ja iltasatuja pikkusiskolleen. Silti edelleen haluan pitää kiinni iltasadusta ja pääsääntöisesti me aikuiset luemme sen lapsille. Kannustan lapsia lukemaan ja ehkä vähän takapajuisesti olen onnellinen, että kirjat menevät meillä (ainakin vielä) pelien ohi. Toki siihen vaikuttaa myös se, että tarjoan rajatonta mahdollisuutta lukemiseen, pelien pelaaminen (padilla) ollessa aikarajoitettua.

 

lukeva eskarilainen

Kirjastot ovat aivan loistavia paikkoja tehdä kirjallisuuslöytöjä.

 

Mitä meillä luetaan?

Tällä hetkellä meillä lukeva eskarilainen kahlaa läpi Risto Räppääjä kirjasarjaa ja kyselinkin jo valmiiksi vinkkejä instagram seuraajiltani. Muita mitä meillä on paljon luettu on Tatu ja Patu kirjat.

Seuraajien kirjavinkkejä lukutaipaleen alussa oleville:

  • Supermarsu kirjasarja
  • Isämies ja räjähtävä kakka
  • Ella ja kaverit
  • Tatu ja Patu
  • Onneli ja Anneli

Omat vinkit ehkä hiukan vanhemmille lukijoille (kuka muistaa lukeneensa näitä?) :

  • Viisikko kirjat
  • Neiti Etsivä
  • Nummelan ponitalli
  • Muut kaikki ihanat heppakirjat

 

lukeva eskarilainen

Me lainataan myös paljon DVD levyjä. Ja tuleeko yllärinä, että ne ovat tällä hetkellä Risto Räppääjiä melkein kaikki 🙂

Liian moni jättää hyödyntämättä kirjastojen loistavat mahdollisuudet tarjota lukuelämyksiä, joten haastankin sinut ja teidät kaikki tutustumaan omaan lähikirjastoon ja lukemaan niitä ihan oikeita kirjoja. Itse nautin oikeista kirjoista, sivujen kääntämisestä ja kirjojen fiiliksestä ja tuoksusta. Käytän e-kirjoja oikeastaan vain äärimmäisen pakon edessä ja kuuntelen kirjoja silloin kun pysty niitä lukemaan.

 

Nähdään toivottavasti myös instagramin puolella!

Lue myös edellinen kirjoitukseni lapsista ja uutisista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.