Hae
Jannina Niskala

Uutena ihastuksena pitkät lenkit!

Kyllä luit aivan oikein. Jollain sairaalla tavalla nautin suunnattomasti pitkistä lenkeistä. Tällä hetkellä minulla pitkät lenkit ovat siinä 17-21km, ja odotan niitä jopa innolla. Enpä olisi alkuvuodesta voinut uskoa sanovani näin, koska minulle oli jo saavutus juosta jälleen (muutaman vuoden tauon jälkeen) 5-10km lenkkejä. Mutta nyt, juuri tällähetkellä, pitkät lenkit ovat parasta mitä tiedän! Naisena saan vaihtaa mielipidettäni vaikka jo huomenna, eiks niin?

pitkät lenkit

kone lähtee käyntiin vasta 5km jälkeen

Alussa juokseminen on aina vähän tahmeeta. Voi johtua siitäkin etten juurikaan lämmittele ennen lenkille lähtöä. Olen aina ajatellut, että siinähän sitä lämpiää samalla. Joku ekspertti voi olla eri mieltä ja varmasti onkin. Lupaan lämmitellä ennen puolimaratonille lähtöä, jotta kone saadaan käyntiin ihan alusta asti. No eli ensimmäiset viisi kilometriä juokseminen tuntuu vähän hakemiselta ja harvoin uskallan lähteä hirveän kovaa liikkeelle. Mutta tämän maagisen viiden kilsan jälkeen alkaa homma rullaamaan yleensä ja siinä vaiheessa tuntuu, että voisin juosta vaikka kuuhun. Toki olen pitkikselle lähtiessä jo asennoitunut siihen pitkään matkaan ja en ole niille asettanut mitään aikarajoja, siihen menee se aika mikä menee ja sillä siisti. Himmailen jos tuntuu siltä ja esimerkiksi eilen jouduin hiukan kävelemään paikoitellen kun hyviksi luulemani sortsit eivät sitten olleetkaan hyvät pitkälle lenkille. Housuissa on melko kireät lahkeen suut ja silikonireuna sisällä estämässä lahkeen nousemista. Tämä hyväksi luulemani reuna puristi chubbyista reisistäni semmoiset poimut esiin joka sitten iloisesti hiersivät toisiinsa kiinni. Eli välillä jouduin asettelemaan lahkeita, jotta pystyin jatkamaan lenkkiä. Note to self: ei näitä sortseja puolikkaalle.

viikonlopun uusi rutiini: pitkät lenkit

Eilen juoksin ensimmäistä kertaa uuden juomareppuni kanssa pitkän lenkin. Ohjelman mukaan juostavaa oli 17,7 km ja pyöristin matkan ylöspäin tasaan eli 18km. Mutta miksi juomareppu ja mitä pakkasin mukaan? Edellisellä pitkällä lenkillä meinasin vallan kuolla janoon niin ajattelin juomarepun olevan hyödyllinen. Joskus vuosia sitten minulla on ollut sellainen vyö, jossa roikkui mukana neljä pientä pulloa mutta en kokenut sitä hyväksi. Juomarepussa on myös enemmän taskuja ja pieni reppu osa, johon saa tarvittaessa vaikka ohuen takin mukaan. Hankkimassani Salomonin Active Skin 8 juomarepussa oli valmiiksi kaksi pillillistä pehmopulloa. Ostin samalla myös 1,5l juomarakon selkään.

Reppuun pakkasin viime viikonloppuna mukaan noin litran verran vettä selkärakkoon. Vähemmälläkin olisi pärjännyt mutta tämä vähän hakee vielä muotoaan. Toiseen rintataskun pehmopulloon laitoin urheilujuomaa noin 400ml ja se meni kokonaan lenkin aikana. Plus vielä halusin ottaa mukaan muutaman geelin, koska haluan kokeilla niiden toimintaa ja vaikutusta mun vatsalle. Tässä on ilmeisemmin montaa eri koulukuntaa, jotkut vetävät aina ilman mitään ylimääräisiä juomia ja geelejä ja jotkut käyttävät hiilari lisää enemmänkin. En tiedä mihin väliin itse olen menossa, teen niinkuin itsestä hyvältä tuntuu kullakin hetkellä.

 

KOHTA PUOLIMARATONILLE

Turussa juostavalle puolimaratonille on enää puolitoista viikkoa jäljellä. Tä’llä viikolla on vielä yksi pidempi lenkki mutta muuten mennään lyhyemmillä noin 5km juoksuilla. Kisa viikolla on kaksi pikku lenkkiä ja sitten valmistaudutaan lauantain todelliseen pitkikseen. Näillä spekseillä luulen että juoksen sen matkan noin 2h 15min. Ensi vuonna sitten voin alkaa havittelemaan alle kahden tunnin aikaa puolikkaalle ja hengissä selviämistä kokonaisella maratonilla. En ole ihan vielä päättänyt missä haluaisin sen ensimmäisen kokonaisen juosta. Missä olisi ei niin haastava maasto, jotta ekalle pitkälle matkalle saisi onnistumisen tunteita ja pääsisi kokonaisena maaliin. Tähän saa kokeneemmat antaa vinkkejä jos löytyy. Ensi vuonna haluaisin myös osallistua polkujuoksutapahtumiin, ne tuntuvat nyt jotenkin trendikkäiltä. Vai elänkö mä jossain juoksukuplassa nyt?

Sinua saattaa kiinnostaa myös edellinen kirjoitukseni, johon pääset TÄSTÄ!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.