Hae
Jannina Niskala
Kaupallinen yhteistyö

Perhevaellus vuokravarusteilla – retki Liesjärvelle

Kaupallinen yhteistyö: Liizi

Tätä reissua on suunniteltu jo viime vuodesta asti mutta esteenä on ollut varusteiden puute. Ollaan miehen kanssa tehty muutamia patikkareissuja ennen ja lasten kanssa käyty monesti päiväseltään patikoimassa lähistöllä. Kuulin erilaisia varusteita vuokravaasta Liizistä entiseltä työkaveriltani ja nyt kaikki tähdet olivat kohdallaan ja perhevaellus toteutui vihdoin.

 

perhevaellus

Liesjärven kansallispuisto

pitkään haaveiltu perhevaellus

Tätä kyseistä reissua on koitettu suunnitella ja leikitelty ajatuksella jo pitkään. Monesti suunnitteleminen loppui siihen, ettei meillä ollut koko porukalle ajantasaisia varusteita. Kahdestaan oltaisiin voitu lähteä ehkä jo olemassa olevilla mutta nekin olivat hiukan aikaa nähneet. Neljälle hengelle kaikkien uusien varusteiden hankkiminen on kuitenkin arvokasta puuhaa ja mistä hankinnat on edes hyvä aloittaa. Jos kokemusta ei ole niin paljoa niin mistä tietää, kokeilematta, mikä on hyvä.

Kuulin yhdeltä partioaktiivilta työkaverilta vinkin, että varusteita voi vuokrata niin että yhdestä paikasta saa kaiken tarvittavan. En ollut aiemmin moisesta kuullutkaan ja innostuin heti asiasta enemmän. Liizi on tosiaan vuokraamo verkossa ja heiltä pystyy vuokraamaan monenlaisia varusteita eri pituisille reissuille. Eikä niitä tarvitse lähteä hakemaan mistään vaan varusteet toimitetaan matkahuollolla ja mukana on palautuslappu, jolla ne lähtevät kätevästi takaisin vuokraamoon. Tämä on todella oivallinen tapa säästää pitkä penni rahaa, kun ei tarvitse ostaa koko perheelle omia vehkeitä. Näin pääsee hyvin kokeilemaan vaeltamista ja luonnossa yöpymistä, ilman suuria alkuinvestointeja. Plus pystyy vähän kokeilemaan erilaisia tarvikkeita ja sitten päättää mitä kannattaa hankkia omaksi ja mitä sitten vuokrata ehkä jatkossakin. Itse ajattelisin tämän reissun perusteella, että voisin investoida omaan rinkkaan seuraavaksi ja pikkuhiljaa hankkia varusteita, joita käytän useimmin.

perhevaellus

mitä tarvittiin mukaan

Meidän reissupakettiin kuului neljän hengen kupoliteltta, jotta mahduttiin kaikki samaan telttaan nukkumaan. Oltaisiin toki voitu jakautua pienempiinkin telttoihin mutta olihan se mukavaa kaikkien nukkua samassa paikassa. Molemmille aikuisille tuli rinkat, jossa kannettiin kahteen pekkaan kaikki tavarat. Lapsien ei tarvinnut huolehtia muusta kuin kävelemisestä ja luonnon ihmettelystä. Ehkä jollekkin pidemmälle reissulle sitten jatkossa voisin kuvitella, että lapset voisivat kantaa jotain pientä myös itse. Yhden yön reissulle riitti kahden aikuisen kantamat tavarat oikein hyvin. Makuupusseja neljä eli kaksi aikuisille ja lapsille omat junnupussit. Luonnonhelman nukkumiskokemusta parantamaan oli myös ilmatäytteiset makuualustat. Omia hankintoja tälle reissulle tehtiin kaasukeittimen ja kattilan verran. Näitä voi käyttää myös lyhyemmillä päiväreissuilla.

 

perhevaellus

Vihreä hotellihuoneemme Kaksvetisen telttapaikalla.

ensimmäinen yöpyminen ulkona

Todellisuudessa ei minulla ollut sen suurempaa hajua siitä, kuinka paljon meidän lapset jaksavat kävellä ja millainen maasto meitä odottaa. Valittiin kuitenkin etukäteen Liesjärveltä lyhyehkö rengasreitti, jolloin yhdelle päivälle tuli kävelyä reilu 6km. Lähdettiin joustavalla aikataululla liikkeelle eli varaa oli pitää taukoja aina tarvittaessa. Lauantain patikointi oli tarkalleen 6,7km pituinen, johon kului aikaa 3h ja 12min. Siinä ajassa pidettiin muutama pienempi tauko, ihmeteltiin muurahaiskekoja ja pystytettiin teltta yöpaikassa. Kaksvetiselle päästyämme olikin jo päivällisaika ja ruvettiin laittamaan tulta kotaan. Ruoaksi oltiin varattu pussipastaa, joka maistui erityisen hyvältä kuksasta syötynä. Ruoanlaiton lomassa Ellen kerkesi putomaan järveen vaatteet päällä, kun hän ei ottanut huomioon rannassa olevien tukkien liukkautta. Onneksi meillä oli vaihtovaatteita ja jopa lenkkaritkin mukana. Takki piti vain saada kuivaksi ennen seuraavaa aamua.

 

perhevaellus

Ehkä puoli tuntia tämän kuvan jälkeen, minulla oli kainaloihin asti märkä ekaluokkalainen.

Illan edetessä telttapaikalle ja kodan läheisyyteen tuli lisää vaeltajia, perheitä, pariskuntia, koiria ja isompi joku leiriporukka. Kaikki onneksi mahduttiin hyvin levittäytymään alueelle ja kodassa oli hyvin tilaa kuivattaa mm. takkia ja tehdä ruokaa. Iltapalalle oltiin varattu mukaan grillimakkaraa ja jälkkäriksi vaahtokarkki/suklaa/keksi -herkkua. Tänä syyskuun ekana viikonloppuna sää oli loistava. Lämpöä noin 13 astetta päivällä ja yöllä +4. Teltassa ja makuupusseissa oli hyvä ja lämmin nukkua. Ainoa yöllinen episodi oli noin klo01 kun Isla alkoi itkemään, että hän haluaa kotiin. Onneksi uni tuli uudelleen nopeasti ja herättiin aamulla sitten valoisaan aikaan eikä yöllä pimeässä tarvinnut suunnistaa edes vessaan.

 

Auringonlaskua

perhevaellus päivä 2

Hyvin nukutun yön jälkeen sää oli ulkona vielä aika kalsea mutta onneksi kodassa oli lämmin tulen äärellä keitellä aamupuuroa. Molemmat lapset olivat sitä mieltä, että hyvä reissu on ollut eikä yöllä kukaan ollut joutunut palelemaan. Aamupalan jälkeen pakattiin leiri kasaan ja lähdettiin patikoimaan kohti autoa. Toisena päivänä jatkettiin muurahaiskekojen bongailua ja kokonaisuudessaan nähtiin 14 muurahaisten tekemää upeaa kekoa. Etsittiin myös käpyjä ja tunnistettiin puita pitkin matkaa ja pysähdyttiin syömään mustikoita ja maistelemaan puolukoita. Hyvä keino oli selättää ”en mä jaksa kävellä” kitinät antaa repusta rusina-askit tai myslipatukat käteen molemmille. Jälleen edettiin lasten ehdoilla ja pidettiin taukoja aina kun lapset sitä halusivat. Toise päivän patikkasaldo oli 6,3 km ajassa 2h 27min. Kotimatkalla poikettiin luvatulle palkintoaterialle heseen ja syötiin jälkkäriksi Arnoldsin donitsit.

voimarusinat

Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut perhevaellus -reissu, jossa avainasemassa oli lasten ehdoilla eteneminen ja hyvä arsenaali vaihtovaatteita. Varmasti lähdemme uudelleen ensi vuonna ja varmaan voi seuraavaksi mennä kahden yön taktiikalla.

Muurahaiskeko numero 14

 

Kannattaa ehdottomasti kokeilla patikkareissua lasten kanssa ja vuokrata varusteet reissuun. Voin luvata, että tähän jää koukkuun 🙂

 

Kaupallinen yhteistyö: Liizi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.